Култура

Поемата „Македонски стар и нов завет“, најдобра на конкурсот за наградата „Григор Прличев“

24 јануари, 2017 - 18:13 (META)  Охрид Жири-комисијата ја избра поемата „Македонски стар и нов завет“ за најдобра на конкурсот за наградата „Григор Прличев“ за 2016 година. Најдобрата поема беше одбрана од трите кои влегоа во најтесен круг, (од вкупно 12 пристигнати): „Слово горко непремолк“ под шифра…

Вечерва во Охрид премиера на драмската презентација на поемата „Дениција“

19 јануари, 2017 - 16:10 (META)  Охрид Вечерва, во 20 часот, во Центарот за култура „Григор Прличев“ во Охрид ќе се одржи премиера на драмската презентација на поемата „Дениција“ на великанот на македонската книжевност Петре М. Андреевски. Драматизацијата е во продукција на Народниот театар од Охрид и…