fbpx

Започнува учебната година во време на пандемија: училиштата никогаш не биле почисти (галерија)

Дали се чисти подовите, дали има насоки за движење на подот, дали се чисти тоалетите, дали има доволно средства за дезинфекција... ова се само...

По две години во „магла“, пред крај се набавките за нови инструменти за мерење...

Од 17 мерни места низ земјава, каде што Министерството за животна средина и просторно планирање ја контролира состојбата со квалитетот на воздухот, шест не...

Во земјава лани биле регистрирани 3.144 автобуси, со просечна старост од 18,1 години (инфографик)

Автобускиот превоз во земјава и лани се одвивал со полнолетен возен парк. Просечната старост на автобусите што сообраќаат во градско-приградскиот, меѓуградскиот и меѓународниот превоз...

Корона кризата ја закочи и реализацијата на Стратегијата за енергетика до 2040 година

Најновата Стратегија за развој на енергетиката до 2040 година ќе почека подобри економски и политички моменти за старт. Ковид кризата која ги закочи економските...

Образовни асистенти во училиштата, лични асистенти во домовите, потсмев од врсниците

Новата учебна година за сите ученици во основните и средните училишта во државата започнува на 1 октомври. На овој ден, дел од учениците ќе...

Пратениците утре ќе одлучуваат за промените во Законот за основно образование

Владата го испрати во Собранието предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за основното образование со кој се додаваат нови одредби со кои се...

Повеќе од една година автопатот Миладиновци-Штип е единствен во земјава на кој не се...

Автопатот Миладиновци-Штип е единствениот пат од највисока категорија во земјава на кој повеќе од една година не се наплаќа патарина од возачите. И покрај...

Вујошевиќ: Уметноста мора да влијае и бутка во акција, а пандемијата не е изговор...

„Разговори за театарот во време на пандемија“ е еден обид да се сублимираат сите состојби на умот и душата на уметникот и професорот во...

Мила Царовска: Ковид-19 ни покажува зошто ни треба цврст образовен систем (видео)

Последиците од пандемијата со ковид-19 недвосмислено покажаа оти нашата држава треба да научи дека планирањето на инвестициите во образованието значат многу. Голем е предизвикот...

Ќе се укине обврската за објава на огласи при вработување во нови фирми

Да се укине обврската за објава на огласи за вработување во новоотворени фирми при вработување на нивните основачи и работници предвидува предлог законот за...

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

БАЛКАН

ПРОВЕРКА НА ФАКТИ