Македонија

Ана Кочева од БАН го оспорува македонскиот јазик, заборавајќи на преродбениците

13 декември, 2018 - 16:16 (META)  Софија Доцент Ана Кочева, лингвист од Институтот за бугарски јазик при Бугарската академија на науките (БАН), во интервју за порталот „Дир.бг“ објавено вчера, порача дека македонскиот јазик е составенн во 1944 година, и тоа како резултат на делумниот успех на Србија…

Шилегов засади 8.000 дрвја, а зелените коридори на Серава и Лепенец ги остави за догодина

13 декември, 2018 - 15:53 (META)  Скопје Градот во текот на годинава засади околу 8.000 дрвни садници вклучувајќи ја есенската акција за засадување дрвја, која е во тек и во чии рамки ќе се засадат 3.500 листопадни садници, информираат од Град Скопје. Градските власти годинава работеа на…