Природните вредности на Вевчанските извори претставени на трајна изложба

Поставката изобилува со забавни и едукативни содржини за сите возрасти и е изработена на македонски и англиски јазик

Фото: Еко свест

Природните вредности на споменикот на природата Вевчански извори и планината Јабланица од денеска ќе бидат претставени на трајна поставка за природа насловена „Патување низ природните богатства на Вевчански Извори“ во мултикултурниот центар „Коста Србакоски“ во Вевчани. Поставката, која ќе има цел да едуцира и да ја подигне јавната свест за ова заштитено подрачје, ја отворија граѓанската органзиација „Еко-свест“ и Општината Вевчани.

„Трајната поставка ќе биде еден вид на едукативен центар за посетители на Вевчани од основните и средните училишта, како и за туристите, студентите и сите љубители на природата. Таа треба да претставува и наша определба за заштита не само на Вевчанските извори, туку и на целата планина Јабланица“, изјави Дарко Ќитаноски, локален проектен координатор на „Еко-свест“ во Вевчани.

Од организацијата информираат дека поставката изобилува со забавни и едукативни содржини за сите возрасти и е изработена на македонски и англиски јазик. Таа овозможува запознавање со природните вредности и реткости на подрачјето. Преку интерактивни игри кои се направени посебно за најмладите, поставката ќе даде извонредна можност за едукативни активности за основните училишта од регионот и пошироко. Во комбинација со едукативните активности во природа, како и акциите со граѓанска наука, оваа изложба го комплетира едукативното искуство и за средношколците и возрасните љубители на природата. Поставката е изработена и поставена од „Еко-свест“ како дел од проект финансиран од Prespa Ohrid Nature Trust – PONТ.