fbpx

Импресум

Бојан Блажевски

Главен уредник

Доктор по политички науки на Институтот за социолошки и политичко – правни истражувања при УКИМ. Магистер по медиуми и комуникации, дипломиран новинар на Правниот факултет „Јустинијан Први“. Стипендист на Балканската стипендија за новинарска извонредност. Добитник на наградата „Жан Моне“ за најдобра новинарска сторија во 2018 г. Во Новинската агенција Мета е од февруари 2019 година.

Сашо Спасоски

Новинар

Во медиуми работи од јуни 1996 година, кога се вработува во весникот „Дневник“. Потоа е дел од тимот што го создава весникот „Време“, во февруари 2004 година, а во мај 2006 година станува дел од тимот што го создава весникот „Шпиц“. Во мај 2011 година повторно станува дел од тим што креира нов медиум, овојпат дигитален - „Плусинфо“. Потоа, во март 2016 година почнува да работи во „Вистиномер“, а во февруари 2017 година станува дел од тимот на Новинската агенција Мета. Во Мета работи како новинар и преведувач од и на англиски јазик, како и преведувач од бугарски, српски, хрватски, босански и руски.

Антонија Поповска

Новинарка

Професионална новинарка со долгогодишно работно искуство во професијата. Дипломирала на отсекот новинарство на Правен факултет „Јустинијан Први“. Добитничка е на награди и признанија за објавени текстови и стории, учесничка во неколку интернационални проекти за истражувачко новинарство и авторка на успешни проекти од областа на образованието. Во Новинската агенција Мета е повеќе од четири години. Ресорите кои ги покрива се образование, здравство и социјала.

Горан Ризаов

Новинар

Професионален новинар со повеќегодишно искуство во печатените и електронски медиуми. Тој е дипломиран новинар на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје. Во 2015 година ја доби наградата за истражувачко новинарство „Никола Младенов“. Во 2012 година беше дел од Балканската стипендија за новинарска извонредност.

Мери Јордановска

Заменик-главен уредник

Професионален новинар со речиси дваесетгодишно искуство во медиумите, како истражувач, репортер и аналитичар. Добитник е на бројни награди за истражувачко новинарство, дипломирала на отсекот новинарство на Правниот факултет при УКИМ, а своето искуство го надоградува како учесник и предавач на голем број меѓународни конференции и обуки, а била и дел од меѓународни проекти за истражувачко новинарство. Јордановска е член на Комисијата за жалби при Советот за етика во медиумите на Македонија и претседател на Надзорниот одбор во Здружението на новинари на Македонија.

Илинка Иљоска

Новинарка

Новинарската кариера ја започна во дневниот весник Шпиц од каде продолжи да работи за реномирани светски медиуми како Гласот на Америка, британскиот Тајмс и други реномирани новински агенции. Во Новинската агенција Мета работи од крајот на септември 2021 година.

Сања Наумовска

Новинарка

Долгогодишен новинар што се занимава со теми од екологијата, економијата и локалната самоуправа. Кариерата ја започнува во 2000 година во дневниот весник „Утрински весник“, каде работи до неговото затворање во 2017 година, по што професионално е ангажирана во дневниот весник „Независен весник“ и интернет порталот „Иновативност“. Од 2020 година работи во Новинската агенција Мета, каде ги покрива прашањата за заштитата на животната средина и енергетиката.

Гоше Николов

Новинар

Со работа во медиуми почнува во средношколските денови. Уредник и водител бил на неколку проекти за млади во локални медиуми во Кочани. Со Новинската агенција Мета соработува од 2020 година. Следи теми во областа на образованието, науката и технологијата. Од септември 2021 година ја води емисијата „Шорткат“.