fbpx

Ефектот „Copycat“ и известувањето за самоубиствата на пациентите со ковид-19

Во Албанија, четворица пациенти хоспитализирани во таканаречените ковид болници „Шефќет Ндоќи“ и „Инвектив“, извршиле самоубиство скокајќи од прозорците и одделите каде што биле сместени,...

Вистиномер: Корона вирусот е ВИРУС, а не бактерија

Манипулација околу корона вирусот и ковид-19 е направена во објава на Фејсбук на македонски јазик, при што два главни елементи се во игра –...

Вистиномер: Не е откриен нов вирус 10 пати поопасен од Ковид-19, туку негова мутација

Објава на Фејсбук манипулира дека се појавил нов вирус и дека тој е многу поопасен од коронавирусот. Истражувањето коешто е спомнато во текстот каде...

Вистиномер: Фотографијата со наводната Захариева – студентка, е лажна

Фотомонтажа со бугарска министерка за надворешни работи наводно од нејзините студентски денови кружи на повеќе профили на корисници на ФБ и на Твитер од...

Вистиномер: Заев не го подготви народот за бугарско вето, туку му влеа оптимизам за...

Заев најмногу од сите во Владата ја поткреваше надежта кај граѓаните дека Република Северна Македонија, под водство на оваа власт, ќе ги отпочне преговорите...

Вистиномер: Не, солариумот не може да помогне во борбата против коронавирусот!

Објава на Фејсбук тврди дека УВ светлината го уништува коронавирусот, без притоа да се наведе дека оваа светлина е „УВ Ц светлината“, која воопшто...

Проверувачи на факти објаснуваат како да се препознае и спречи ширење дезинформации за ковид-19

Во светот постојат многу веб-страници кои се занимаваат со објавување факти и раскринкување лажни вести, дезинформации и полуинформации (misinformation)). Еден од таквите е Verified...

Порталб: Ковид-19 не е обичен грип, луѓето не ги убиваат во болница

Пандемијата Ковид-19 е нова состојба не само за институциите што се справуваат, без разлика дали се глобални или локални, туку и за самите граѓани....

Вистиномер: Земјотресот во Маврово нема врска со полнењето на езерото

Експерти за земјотресно инженерство јасно го побиваат тврдењето искажано во објавата на Стопанската комора за енергетика, при што нагласуваат дека земјотресот во мавровскиот регион...

Клевета е дека вработени во Метаморфозис бришат содржини од Фејсбук

На ден 12.11.2020 година на веб-сајтот www.lider.com.mk е објавен текст со наслов „(ФОТО) Ова се луѓето кои бришат содржини од Facebook во Македонија!“ во...

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

БАЛКАН

ПРОВЕРКА НА ФАКТИ