fbpx

Во Грција се шират дезинформации дека со ковид-19 се воспоставува контрола врз човештвото

Во рамките на својата програма за борба против дезинформациите и лажните вести, што на Балканот многу лесно ги минуваат границите и бргу осамнуваат во...

СЗО ги отфрли тврдењата дека Северна Македонија има највисока стапка на смртност од ковид-19...

Изјавата дека Северна Македонија има најголема стапка на смртност во регионот не е точна. Знам дека Северна Македонија е меѓу земјите кои се најтранспарентни...

Контраспин: Мицкоски дава изјави како во „најдобрите“ денови од комунизмот

Зошто Мицкоски си дозволува да спинува за инцидентот со дуќанот на Мисајловски? Затоа што традицијата на ВМРО-ДПМНЕ, за жал и на другите партии во...

Милорад Милојевиќ, Радио Слободна Европа: Новинарите во БиХ веќе остануваат без работа поради пандемијата

Епидемијата на ковид-19 во повеќе аспекти влијаеше на новинарите, кои претставуваа врска помеѓу здравството и јавноста во текот на кризата. Јавноста будно следеше сè...

Отворен меѓународниот самит за проверка на факти – „Глобал Факт 7“ (видео)

Со воведни обраќања на Бајбарс Орсек, директор на Меѓународната мрежа за проверка на факти (International Fact-Checking Network), Бил Адер од Дјук Рипортерс Лаб, Нил...

Меѓународниот самит за проверка на факти годинава ќе се одржи онлајн, а ќе учествуваат...

Претставници на организациите за проверка на факти од целиот свет, здружени во Меѓународната мрежа за проверка на факти (International Fact-Checking Network - IFCN) денеска...

Грчки медиуми рекламираат „Бесплатно сместување и работа на Крит“ за ателјеа што се плаќаат...

Во рамките на својата програма за борба против дезинформациите и лажните вести, што на Балканот многу лесно ги минуваат границите и бргу осамнуваат во...

RT половина од времето годинава посветила на критики кон САД

Во рамките на својата програма за борба против дезинформациите и лажните вести, што многу лесно ги минуваат границите и бргу осамнуваат во медиумите на...

Дезинформации дека духови вежбаат во теретана под ведро небо во Индија

Видео снимката на теретана под ведро небо во која справите за вежбање самите од себе се движат стана виралнa и веќе една недела се...
Фото: НАТО

Столтенберг: на пропагандата за ковид-19 најдобро се одговара со факти

„Не верувам дека одговорот на пропагандата е пропаганда. Верувам дека најдобар начин да се одговори на пропагандата е со изнесување на фактите“, рече генералниот...

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

БАЛКАН

ПРОВЕРКА НА ФАКТИ