fbpx

Македонските и бугарските компании бараат гасно поврзување помеѓу Струмица и Петрич

Интерконекторот, меѓусистемска гасна врска Петрич-Струмица, е една голема визија, на поврзување помеѓу Македонија и Бугарија, но и на гасификација на целиот југоисточен регион на...

УЈП: ВМРО-ДПМНЕ должи 22 милиони денари на „Полиестердеј“ за претседателската кампања

ВМРО-ДПМНЕ ѝ останала должна 22 милиони денари на компанијата „Полиестердеј“ за рекламен материјал за кампањата за избор на претседател, покажала контролата на Управата за...

Дури 80 отсто од шефовите на дипломатските претставништва ќе бидат дипломати од кариера

Министерството за надворешни работи го подготви нацрт предлог-законот за надворешни работи во кој се дефинираат критериумите за избор на амбасадори односно се одредува дека...

Дипломатите тајно ќе добиваат описни оценки – од „се истакнува“ до „не задоволува“

Македонските дипломати ќе бидат предмет на тајно оценување и во зависност од резултатите во работењето ќе добиваат оценки: се истакнува, задоволува, делумно задоволува и...

Пет децении македонската дипломатија гради мостови за соработка со странство

Во организација на Министерството за надворешни работи на Република Северна Македонија и Дипломатскиот клуб – Скопје, денес во Министерството за надворешни работи се одржа...

ЕБОР со нови 2 милиони евра кредит ќе ја поттикнува енергетската ефикасност во земјава

Нов кредит од 2 милиони евра од Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) преку Шпаркасе банка - Македонија ќе заврши кај граѓаните, здруженијата...

Се подготвува национална стратегија за намалување на загуби и отпад од храна

Денеска, министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Трајан Димковски, беше дел од консултативна работилница за формулирање на стратегија за намалување на загубите и отпадот...

Државните директори ќе ги бира комисија наместо Владата, освен во половина државни институции

Комисија, а не Владата, ќе ги бира високите раководители во институциите од кандидати-професионалци, но не во целиот јавен сектор. Промената, заедно со првпат пропишана...

Цело полугодие нема СМС-пораки со оценките на учениците

Во текот на првото полугодие, родителите воопшто не добиваат смс-известувања за поведението, за успехот и за бројот на изостаноци на нивните деца. Во меѓувреме...

Меѓународните новинарски организации со осуда за обидите на Албанија да ја попречи слободата на...

И покрај јавниот револт, власта во Албанија се обидува да ги протурка многу проблематичните медиумски закони, со што се создава огромен ризик за загрозување...

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

БАЛКАН

ПРОВЕРКА НА ФАКТИ