fbpx

Во последните 8 години над 15.000 лица се стекнале со звање магистер или доктор...

Вкупно 15.254 лица во земјава во последните 8 години завршиле пост-дипломски студии. Податоците од Државниот завод за статистика (ДЗС) покажуваат дека најголем дел од...

Буџетот за одбрана е за една третина повисок во однос на 2014 година [инфографик]

Македонскиот буџет за одбрана во 2020 година бил за 30 отсто повисок од оној во 2014 година, покажуваат споредбените податоци на НАТО. Скокот, всушност,...

Авиосообраќајот во земјава само во февруари изгубил 120.000 патници, во Европа авиокомпаниите на колена...

Ковид-19 пандемијата продолжува да го зема својот данок. Од двата македонски аеродроми во февруари 2021 година биле превезени само 46.159 патници, што е намалување...
Фото: Небојша Гелевски

Ефикасноста на скопскиот јавен превоз опаѓа низ годините, има помалку патници на изминат километар...

ЈСП-Скопје во 2019 година успеало да превезе 2,47 патници на поминат километар, што претставува најниска вредност на овој индикатор во претходните седум години. Бројот...

Во сообраќајниот хаос, јавниот превоз во Скопје секоја година ја намалува брзината на движење...

Со околу 150.000 автомобили и десетици илјади други возила што секојдневно се движат по скопските улици, јавниот превоз во главниот град од година во...

Авиосообраќајот со тројно помалку патници и во јануари, мало закрепнување се очекува од април...

Негативните бројки на превезени патници од македонските аеродроми продолжуваат да доминираат и на почетокот од 2021 година. Во јануари, двата аеродрома имале вкупно 57.716...

Поради ковидот, меѓуградскиот автобуски превоз лани имал 3 милиони патници помалку [инфографик]

Пандемијата со ковид-19 предизвика автобуските превозници во земјава лани да забележат историски негативен рекорд во бројот на превезени патници во меѓуградскиот, но и во...

За аерозагадување секој зборува, електрични возила ретко кој користи [мултимедија]

Користењето на автомобили во Македонија постојано расте, за сметка на опаѓањето на интересот на патување со јавен превоз во градските средини, како и опаѓачкиот...

Нема пари за вработување на нови инспектори за животна средина, ќе се чека ребаланс...

Вработувањето на нови инспектори во Државниот инспекторат за животна средина ќе треба да почека ребаланс на буџетот. Инспекторатот многу долго време кубури со кадар...

Откако студентите и средношколците не патуваат поради ковид-19, возовите се попразни од кога било...

Патничкиот железнички сообраќај во земјава продолжува да руши неславни историски рекорди, коишто лани беа предизвикани првенствено од ковид-19 пандемијата. Со возовите лани биле превезени...

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

БАЛКАН

ПРОВЕРКА НА ФАКТИ