fbpx

Анализа: Во вториот круг претседателот ќе го избираат гласачите Албанци

Фото: Борче Поповски
Првиот круг од претседателските избори во неделата, освен што мина со една од најмалите излезности на изборите и други плебисцитарни форми во самостојна Македонија, донесе и шок за владејачката коалиција. Нивниот кандидат, Стево Пендаровски, оствари речиси микронска предност од својата главна конкурентка за позицијата...

Црна се уште опасна за Новаци

Се стабилизира состојба во битолскиот дел на Пелагонија по пресекувањето на патот Битола-Новаци, но и натаму нивото на Црна и излевањето на реката е опасно за домовите на новачани. Во Новаци поплавени се десеттина куќи од кои една е сосема потопена во вода. Преку пресечениот пат...

МПЦ – Табу-тема

Во добар дел на забранети теми, и покрај сите обиди на власта да ја замолчи критичката мисла во медиумите, сепак тука-таму ќе најдете и некој сериозен критички текст против власта и нејзините потези, па и написи за најделикатните теми, како што се корупцијата, непотизмот,...

Дали македонската влада ќе им го скрати животот на своите граѓани?

Проблемот со загадувачот на воздухот во полошкиот регион, фабриката „Југохром фероалојс“ не е вчерашен. Компанијата која што произведува железо, челик и легури од железо, со неколку прекини во нејзиното работење, во Македонија работи од 1952 . Тоа значи дека повеќе од 50 години оваа фабрика...

Белешки за популизмот: Телохранители со докторски дисертации

Од образованието се бара резултат, а не сконцентрираност врз процесот
Од образованието се бара резултат, а не сконцентрираност врз процесот. Така се засилуваат принципите на послушноста, лојалноста и на правоверноста, што е рецептот за општествен успех во денешна Македонија. Па, овде, ни на прес-конференции не се дозволени прашања, а камо ли во образовниот процес! Пишува:...

Употребата на оружје и пишувањето на медиумите

Потребно е покрај информацијата преземена од билтенот на МВР, да се посвети поголемо внимание на социолошките аспекти.
Кога веќе се известува за ваквите појави, кои, рака на срце, се дел од нашето секојдневие и не треба да се игнорираат, потребно е покрај информацијата преземена од билтенот на МВР или конференцијата за печат на портпаролот на полициската станица каде се случил немилиот...

Климатските промени бараат итна акција и одговор од институциите, апелираат екологистите

Македонија е една од петте најзагрозени земји од климатските промени, а граѓаните треба постојано да бараат од институциите да преземат акции, бидејќи ги имаат сите потребни документи, но не...