fbpx

Стојановски: Повикувањето на насилство и говорот на омраза се кривични дела и офлајн и...

Јасно е дека ако има кршење на закони, мора да се спроведат мерки и во и вон интернет. Ако некој крши закон онлајн, тоа...

Пандемијата со ковид-19 покажа колку е важно услугите од институциите да се добиваат онлајн

Пандемијата со ковид-19 уште повеќе ја потенцираше важноста и потребата од дигатилизација на институционалните услуги, нивно поедноставување, како и описменување на граѓаните за онлајн...

Глобал Војсис организира виртуелна дебата за Белорусија „Belarus 2020: Still Uploading?

Глобал Војсис (Global Voices) го започнува GV Insights серијалот на виртуелни разговори за горливи теми, почнувајќи од 14 декември во 16 часот по македонско...

Отвореноста на податоците и вклучувањето на граѓаните во локалната власт се клучни за развој...

Вклучувањето на граѓаните во донесувањето одлуки е сржта на демократијата, посебно на основното ниво, во полето на локалната самоуправа, а тоа може успешно да...

„е-Општество.мк“: Потребна е дигитална зрелост за да се постигне дигитална трансформација на општеството

Шеснаесеттото издание на меѓународната конференција „е-Општество.мк“ на тема „Вклученост и ефективност-доброто владеење и интернетот“ започна денеска и за прв пат поради ковид-19 пандемијата се...

СЕЕДиг објави препораки за мобилните апликации поврзани со борбата против ковид-19

Меѓународната мрежа „СЕЕДиг“ посветена на дијалог за управување со интернет во југоисточна Европа (SEEDIG – South Eastern European Dialogue on Internet Governance) објави препораки...

МИОА изработи нов систем за непречена размена на документи помеѓу институциите по електронски пат

Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски на денешната прес-конференција го претстави новиот Националниот систем за управување со документи-ДМС. Станува збор за унифициран систем...

Формирана Мрежа за дигитални права во Југоисточна Европа

Деветнаесет организации од Југоисточна Европа ги здружија силите во рамките на новоформираната мрежа чија што цел е унапредување на дигиталните права и справување со растечките предизвици...

Покана за вебинари за дигитална безбедност за граѓански активисти и медиумски работници

Фондацијата Метаморфозис заедно со ISC Project овој месец организираат два вебинари кои опфаќаат теми за кои сметаме дека се од исклучително значење на невладините организации...

„Метаморфозис“ предлага продолжување и продлабочување на консултациите за Концепцијата за далечинско образование

Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, одговорајќи на јавната покана од Министерството за образование и наука (МОН) за Јавна консултација за нацрт верзијата на...

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

БАЛКАН

ПРОВЕРКА НА ФАКТИ