Етичките стандарди во новинарството најмногу се кршат во онлајн-медиумите

Показателите за бројот и видот на претставките упатени до Комисијата за жалби при Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) во текот на...

Со нова регулатива ќе се зголемува безбедноста на Интернетот

Министерството за информатичко општество и администрација подготвува закон за безбедност на мрежи и информациски системи. Во образложението објавено на Единствениот национален електронски регистар (ЕНЕР)...

Фондацијата “Метаморфозис” и МИОА со ново видео го одбележуваат Денот на побезбеден интернет

Во над 140 земји од светот денеска се одбележува меѓународниот Ден на побезбеден интернет под мотото „Заедно за подобар интернет“. Одбележувањето на овој ден...

Aнтинаградите „Големиот Брат“ се враќаат во Бугарија

За прв пат по шест години, во Бугарија повторно ќе бидат доделени антинаградите „Големиот Брат“, кои се средство за посрамотување на најголемите нарушители на...

Тевдовски: Модулот за автоматски поврат и пребивање на ДДВ ќе стартува годинава

Навремен и неселективен поврат на ДДВ преку модул за автоматски поврат, електронско следење на плановите за јавните набавки, како и електронско обработување на царинските...

Дигитализирана настава бара инфраструктура, брз Интернет и план за одржување

Опремата од проектот „Компјутер за секое дете“ од пред 11 години е речиси надвор од употреба. Во ера на дигитализација, нашите основци и средношколци...

Новиот систем за обработка на царински декларации ќе стартува кон средината на 2019

Царинската управа го прифати новиот систем за обработка на царински декларации и акцизни документи (СОЦДАД) кој ќе ја замени досегашната (АСИКУДА). На овој начин, како...

Дигитализацијата една од темите на „Старт-ап самит 2018“ во Софија

Министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски и директорот на фондот за иновации, Јован Деспотовски, денеска оствариле работна средба со еврокомесарката за дигитална...

Манчевски: Централниот електронски регистар на население и порталот е-услуги се при крај

Министерот за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски, зборуваше на првата конференција за е-трговија што денеска се одржува во Скопје, осврнувајќи се на важноста...

„Meet and Code 2018“ во рамките на Европската недела на програмирање

Учениците во Македонија ќе имаат можност да се стекнат со знаења од областа на технологијата во рамките на Европската недела на програмирање, која се...

НАЈНОВИ

ВИСТИНОМЕР СТОРИЈА

БАЛКАН