fbpx

Идеја постои, нема волја за инвестирање во воз до аеродром (видео + инфографик)

Патувањето од скопските населби до Меѓународниот аеродром знае да чини и до 20 евра во еден правец, односно да биде поскапо и од самиот...

Железницата во земјава со драстично помал удел во транспортот на стоки споредено со ЕУ...

Македонските железници се на самото дно на европските земји во кои се користат возовите за превоз на стока. Камионскиот транспорт во последниве години целосно...
Фото: Борче Поповски/Kolektif.mk

Останува поделбата на „женски“ и „машки“ институции, иако во просек жените се побројни во...

Македонија има доминантно женски јавен сектор, покажуваат податоците од регистарот на Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА). Повеќе од половина од вработените во...

Администрацијата официјално пораснала за три отсто, но непозната е вкупната бројка на вработени во...

Бројот на вработени во јавниот сектор, според македонската дефиниција, пораснал за 3.750 од 2015 до 2018 година, откако се води регистарот за вработените во...

Родителите сами плаќаат за тоалетна хартија и сапун за учениците (инфографик)

Меѓу сите други работи за на училиште кои деновиве ги купуваат родителите пред почетокот на новата учебна година, тие мора да издвојат пари дури...

Македонија на европското дно според интернет пристапот до јавната администрација

Секој петти жител на Македонија лани преку интернет пристапил до јавната администрација, а еден од дваесет електронски (онлајн) пополнил службен формулар, покажуваат податоците на...

Се намалува бројот на живорoдени деца – негативниот тренд тешко се сопира (инфографик)

Само за една година, или во 2018 во однос на 2017 година бројот на живородени деца во земјава е намален за 421, а статистиките...

За седум години двојно намален бројот на патници во меѓуградскиот превоз (инфографик)

Со зголемувањето на бројот на автомобили и рапидниот раст на дивите таксисти, македонските граѓани сè поретко патуваат со автобус меѓу градовите. Како што покажуваат...

Дигитализацијата на изводите ќе им заштеди на граѓаните 700.000 евра за пет години (инфографик)

Доколку би се вовел само дигитален извод од матичната книга на родените, за пет години тоа на граѓаните на Северна Македонија би им заштедило...

Различни институции со различни бројки за бројот на вработени во јавниот сектор

Во земјава е прилично едноставно да се дојде до официјална бројка за вработените во приватниот сектор, но не и до бројот на вработени во...

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

БАЛКАН

ПРОВЕРКА НА ФАКТИ