fbpx

Për ndotjen e ajrit flasin të gjithë, automjete elektrike rrallë kush përdor në RMV (Multimedia)

Përdorimi i automjeteve në Maqedoni është në rritje të vazhdueshme, në kurriz të rënies së interesit për udhëtim me transport publik në mjediset urbane, si dhe numrin e zvogëluar të udhëtarëve në trenat dhe autobusët ndërurban. Shkalla e motorizimit të popullatës në vitin 2019 ka...

Për shkak të Kovid-19, me transportin publik në Shkup vitin e kaluar janë transportuar 30 milionë udhëtarë më pak (Infografik)

Pandemia Kovid-19 shkaktoi rënie të numrit të udhëtarëve të transportuar në transportin urban të Shkupit në nivelin më të ulët historik. Autobusët e NPQ-Shkup dhe të transportuesve privatë kanë transportuar 27.709.556 udhëtarë, që është thuajse 30 milionë udhëtarë më pak krahasuar me  vitin 2019....

Transporti publik i Shkupit me numër të përgjysmuar të udhëtarëve, të mendohet se si të kthehet besueshmëria pas KOVID-19 (Infografik)

Pandemia KOVID-19 e ka përgjysmuar numrin e udhëtarëve të transportuar në transportin publik të Shkupit. Në periudhën prej janarit deri më shtator të vitit 2020, me autobusët e NTP-së janë transportuar 16,1 milionë udhëtarë, që është për 15.434.000 udhëtarë më pak në krahasim me...

Këtë vjeshtë, ajri në Shkup shumë më i ndotur se sa pranverën e kaluar, gjatë orës policore (INFOGRAFIK)

Ndotja e ajrit në Shkup ka qenë shumë më i ulët pranverën e kaluar, kur kishte orë policore, në krahasim me këtë vjeshtë. Restrikcionet për lëvizje, që e kufizuan komunikacionin rrugor në Shkup, prodhimtarinë industrial madje edhe ndezjen e zjarreve në vende të hapura,...

RMV, aq shumë mbeturina prodhojmë saqë nuk mund as t’i mbledhim (Infografik)

Nga viti në vit krijojmë gjithnjë e më shumë mbeturina komunale, ndërsa pothuajse një e treta e plehrave që gjenerojmë u humbasin gjurmët. Sipas të dhënave të Entit Shtetëror të Statistikave, 915,943 ton mbetje komunale u gjeneruan në vend vitin e kaluar, shkruan Meta.mk. Sasia...

Analizë: Në sektorin e TI-së në RMV, hendeku midis burrave dhe grave pothuajse nuk ekziston fare

Ndryshe nga sektorët e tjerë në ekonominë e Maqedonisë, sektori i TI-së shquhet me atë që hendeku midis burrave dhe grave pothuajse nuk ekziston fare. Në disa degë të industrisë, të tilla si marketingu digjital, raporti është 50 për qind gra kundrejt 40 për...

Numri i aksidenteve hekurudhore po ulet, udhëtimi me tren është më i sigurti për qytetarët (Infografik)

Pavarësisht vështirësive financiare me të cilat përballet hekurudha dhe investimet e vogla në afat të gjatë, treni ka qenë mjeti më i sigurt i transportit në vend vitin e kaluar. Asnjë udhëtar nuk është regjistruar në bilancin e aksidenteve hekurudhore që kanë ndodhur në...

Vitin e kaluar, në RMV janë regjistruar 3,144 autobusë, me moshë mesatare prej 18,1 vjet (infograf)

Transporti me autobus në vend vitin e kaluar u zhvillua me një flotë të rriturish. Mosha mesatare e autobusëve që operojnë në transportin urban-periferik, ndërurban dhe ndërkombëtar në vitin 2019 ishte 18.1 vjet. Krahasimi i të dhënave nga Enti shtetëror i statistikës tregon se...

RMV, Një seri aktivitetesh dhe premtimesh për të rinjtë nga qeveria në katër vitet e ardhshme (infograf)

“Jemi të bindur se shkalla e papunësisë së të rinjve të moshës 15 deri 29 vjeç do të ulet ndjeshëm, në nivel nën 17 % deri në 2024,” thuhet në programin “Mundemi” të LSDM-së që partia e ofroi para zgjedhjeve parlamentare në korrik të këtij viti. Në...

Pas shtatë vite ndërtimi, nuk dihet se kur do të kalojë treni i parë nëpër hekurudhën Kumanovë-Beljakovcë (VIDEO)

Me shumë pompozitet dhe para kamerave të shumta televizive, më 2 mars 2014, u vëndos gur-themeli për rindërtimin e hekurudhës Kumanovë-Beljakovcë si faza e parë e projektit për ndërtimin e hekurudhës për në Bullgari. Fillimi i rehabilitimit të hekurudhës 30.8 km të gjatë u...

Në RMV janë regjistruar mbi 12.000 të infektuar me virusin korona, në vjeshtë pritet eskalim (Infografik)

Numri i pacientëve të infektuar me KOVID-19 Maqedoninë e Veriut ka kaluar 12.000. Nga rasti i parë i cili është paraqitur përpara pesë muajve e deri më sot 12 gusht numri i të vdekurve është 530. Por, në javët e fundit, dinamika ditore e...

RMV, nga viti në vit numri i nxënësve dhe studentëve që akomodohen në internate dhe konvikte zvogëlohet RMV, nga viti në vit numri i nxënësve dhe studentëve që akomodohen...

Gjatë shtatë viteve të fundit, numri i studentëve që akomodohen në internate dhe konvikte gjatë shkollimit ka rënë për 29 përqind. Internatet për nxënës dhe konviktet ofrojnë akomodim dhe ushqim, por numri i atyre që qëndrojnë në to me kalimin e viteve po zvogëlohet....

Brenda 15 vitesh është dyfishuar numri i çiklistëve të lënduar në aksidente trafiku (infografik)

Numri i aksidenteve në trafik, ku janë përfshirë çiklistë, brenda periudhës prej një dekade e gjysmë pothuajse është dyfishuar. Të dhënat e Entit Shtetëror Statistikor tregojnë se në vitin 2019, tre çiklistë kanë humbur jetën në aksidente trafiku, ndërsa 232 çiklistë janë lënduar. Ky...

Për një muaj, 5,783 persona në izolim dhe 2,216 në vetë-izolim (Infografik)

Vala e dytë e virusit të koronës është duke u zhvilluar, numri i të infektuarve serish po rritet e bashkë me ta edhe numri i personave që shkojnë në izolim dhe vet-izolim. Brenda një muaji, nga 8 maji deri më 9 qershor, Ministria e...

Nga 2,000 rastet e regjistruara të Covid-19 në vend, pothuaj 32.3 përqind nuk kanë fare simptoma, por mund të transmetojnë sëmundjen. Sipas raportit ditor nga Instituti i shëndetit publik (ISHP), dy të tretat e rasteve asimptomatike (75%) “kanë pas kontakte me ndonjë rast tashmë...

Ora policore tregon se sa trafiku vërtet ndikon në ndotjen e ajrit në Shkup (Infografik)

“Meta.mk” vazhdon me hulumtimin e ndikimit të trafikut në cilësinë e ajrit në Shkup. Ishte epidemia e koronavirusit të kësaj pranvere që edhe një herë vërtetoi se frekuenca e zvogëluar e rrugëve të Shkupit e ka zvogëluar praninë e grimcave PM-2.5 dhe PM-10 dhe...

Sondazh: 67% e studentëve nuk duan onlajn provime, 30% nuk ​​mësojnë fare derisa janë në izolim

Mbyllja e dyerve të fakulteteve në të gjithë vendin për shkak të situatës së koronavirusit, e ka vënë sistemin arsimor të Maqedonisë përpara një sfide të re: si të veprohet në situatë të paparashikueshme, ndërsa studentët dhe arsimi të mos dëmtohen? Kërkimi i zgjidhjeve...

Me autobusët e rinj të MAN dhe aplikacionit celular, NTP do ta rrit numrin e udhëtarëve (Infografik)

Me autobusët e NTP – Shkup vjet janë transportuar 44.1 milionë udhëtarë ose për rreth gjysmë milioni më pak se në vitin 2018-të. Trendi i uljes së transportimit të udhëtarëve zgjat minimum gjashtë vite mbrapa, gjatë së cilës NTP, theksojnë se kjo gjendje negative...

Rritje e lartë e çmimeve të banesave në Ohër, Manastir dhe Gazi Babë (Infografik)

Gazi Baba, Ohri dhe Manastiri janë rekorederë për rritjen e çmimit mesatar për metër katror të banesave për periudhë prej një viti, tregoi analiza e Meta.mk, me të dhënat nga regjistrat e çmimeve dhe qirave të Agjencisë për Kadastër të patundshmërive për periudhën korrik-shtator 2019...

Nuk ka mjaft parkingje në Shkup, për atë ka shumë punë karrotreci (infografik)

Mungesa e vendeve për parking në Shkup është problem i madh për qytetarët të cilët i shfrytëzojnë veturat për udhëtim nëpër qytet, por për karrotrecin – shërbimin e NP “Parkingu i Qytetit” kjo gjendje negative është mundësi e vërtetë për përfitim. Parkimi i parregullt...