fbpx

Protesta në kohë pandemie: Të rinjtë e ngrenë zërin pavarësisht kushteve

Pandemia me koronavirus dhe kushtet që i imponoi nuk e pengoni rininë në botë ta ngritë zërin për ndryshimet, në shoqëri, të cilat e prekin pikërisht atë. Nga fillimi i pandemisë e deri tani, bota ishte dëshmitar i protestave rinore, tubimeve dhe ballafaqimit me...

Në këmbë dhe me biçikletë kur është ajri i pastër, në autobus kur është i ndotur

Ecja ose ngasje e biçikletës është opsioni më i mirë për lëvizje kur ndotja e ajrit është e vogël, por edhe anasjelltas, është ekspozimi më i rrezikshëm ndaj grimcave PM kur ndotja e ajrit është në përqendrime të larta, tregon hulumtimi i ekipit të...

RMV, harta e re do t’i shĂ«nojĂ« gjithĂ« ndotĂ«sit nga industria nĂ« gjithĂ« vendin

HartĂ« e re e ndotĂ«sve, do t’u ndihmojĂ« qytetarĂ«ve t’i gjejnĂ« kapacitetet industriale, nĂ« rrethinĂ«n e tyre, qĂ« mund tĂ« jenĂ« shkak pĂ«r cilĂ«sinĂ« e dobĂ«t tĂ« ajrit. Ueb faqja www.mapanazagaduvaci.mk, e pĂ«rpunuar nga eko-aktivisti Gorjan Jovanovski nga “Moj vozduh”, nĂ« bashkĂ«punim me shoqatĂ«n “Institut...

Pritet leja e Francës për eksportimin e 10 tonëve të fundit të mbetjeve kimike nga OHIS-i

Pritet përgjigje e konfirmuar nga Franca për transportimin dhe shkatërrimin në inseneratorin e Lionit të dhjetë tonë kimikateve të OHIS-it. Katër shtete, Serbia, Hungaria, Austria dhe Gjermania, përmes të cilave do të duhet të tranzitojnë substancat e rrezikshme, tashmë i kanë marrë dokumentet dhe...

RMV, Gjykata e Lartë Administrative solli vendim për minierën Illovicë-Shtuka, mirëpo nuk dihet se çka ka vendosur

Gjykata e Lartë administrative solli vendim për lëndën për minierën Illovicë-Shtuka, mirëpo përmbajtja e tij mbetet e panjohur për opinionin.Vendimi, siç kanë konfirmuar nga ky institucion për Meta, është miratuar më 20 nëntor. Megjithatë, i njëjti ende nuk është publikuar në uebfaqen, në të...

NĂ« vend qĂ« t’i paguajnĂ« me para, tĂ« rinjtĂ« mund tĂ« ndjekin kurse dhe trajnime pĂ«rmes shĂ«rbimit nĂ« komunitet

ĐœĐ»Đ°ĐŽĐžĐ„Đ°Đ±
Kurse programimi, marketing digjital, Photoshop (Adobe Photoshop), Illustrator (Adobe Illustrator) dhe trajnime tĂ« ndryshme pĂ«r aftĂ«si digjitale, tĂ« cilat, nĂ« vend qĂ« t’i paguajnĂ« nga xhepi, tĂ« rinjtĂ« do tĂ« jenĂ« nĂ« gjendje tĂ« “paguajnĂ«â€ me shĂ«rbim tĂ« komunitetit, mĂ« shumĂ« se njĂ« vit,...

RMV, “Front 21/42” kĂ«rkon tĂ« mos ketĂ« hidrocentrale tĂ« vogla nĂ« malin Sharr

Organizata joqeveritare Front 21/42 konsideron se propozim ligji për shpalljen e malit Sharr si Park Nacional është në kundërshtim me një nga prioritetet kryesore të Qeverisë për ndalimin e ndërtimit të hidrocentraleve të vogla në vende të mbrojtura dhe parqe nacionale. Ambientalistët theksojnë se...

Universiteti “ShĂ«n Cirili dhe Metodi” po pĂ«rgatitet pĂ«r zgjedhje studentore

Fakultetet e universitetit mĂ« tĂ« madh nĂ« shtet “ShĂ«n Cirili dhe Metodi” po pĂ«rgatitet pĂ«r zgjedhje tĂ« reja studentore. Fakulteti Filozofik Ă«shtĂ« i pari i cili do t’i realizojĂ« zgjedhjet tĂ« hĂ«nĂ«n. StudentĂ«t do tĂ« kenĂ« mundĂ«si ta japin votĂ«n e tyre pĂ«r zgjedhje...

10 tonët e fundit të mbetjeve kimike nga OHIS do të shkatërrohen në Francë

10 tonĂ«t e fundit tĂ« mbetjeve tĂ« ndryshme kimike nga OHIS-i do tĂ« dĂ«rgohen pĂ«r djegie nĂ« Lyon, FrancĂ«. Ata qysh nĂ« mars duhej tĂ« largoheshin pĂ«r “Valorek Servisis” nĂ« Bazel, ZvicĂ«r, por pandemia e Kovid-19 dhe mbyllja e kufijve i shtynĂ« eksportet. NdĂ«rkohĂ«, kontrata...

RMV, edukimi mediatik do të vendoset në vitin e ardhshëm akademik 2021-2022

Edukimi mediatik është vetëm një pjesë e konceptit të ri për arsimin fillor e cila duhet të filloje të implementohet në vitin akademik 2021/2022. Nuk do të ketë shkollë fillore suksesive, do të ketë ndryshime në programin mësimor në materialet nga klasa e 1...

RMV, Fronti 21/42 kërkoi ndalimin e ndërtimit të hidrocentraleve të rinj që janë shkaktarët e shembjes së ekosistemeve

“Rreth objektit ndĂ«rtimor Ă«shtĂ« shkatĂ«rruar e gjithĂ« natyra, dikur, banorĂ«t dhe njerĂ«zit qĂ« vinin nĂ« vendbanimet e fundjavĂ«s, mund tĂ« ecnin deri te lumi, tani gjithçka Ă«shtĂ« mbuluar”, thonĂ« vendasit, raporton Meta. Shoqata ekologjike qytetare Fronti 21/42 i bashkĂ«ngjitet Manifestit tĂ« OJQ-ve Evropiane kundĂ«r ndĂ«rtimit tĂ«...

Kontrata për pastrimin e deponisë së vogël në OHIS është i nënshkruar, por emri i kompanisë nuk bëhet i ditur

Kur do të fillojë pastrimi i deponisë së vogël me lindan në OHIS, si dhe se cila kompani është zgjedhur në tenderin ndërkombëtar është ende mister për publikun. Edhe pse më shumë se një muaj më parë, ministri i mjedisit jetësor Naser Nuredini informoi...

RMV, plani ambicioz për ajër të pastër ka lënë shumë përgjegjësi të parealizuara

Shumë nga masat e parashikuara në Planin dy-vjeçar për ajër të pastër janë larg ralizimit. Dokumenti ambicioz, i cili parashikonte ulje të ndotjes së ajrit deri në 50 % në Shkup dhe nga 30 në 50 % në qytete të tjera, po zbatohet për...

Prindërit janë faktor vendimtar për kapërcimin e abuzimeve në onlajn mësimin, thonë nga MASH

Abuzimi i mësimdhënies në internet nga nxënësit është një nga problemet me të cilat përballet modeli i mësimdhënies në distancë, me të cilin filloi mësimi në shumicën e shkollave në vend. Nxënësit ndanë në mënyrë anonime përvojat e tyre të onlajn mësimdhënies, kështu që...

Ndotësit në RMV, përmes taksës së karbonit, duhet të financojnë ekonominë e gjelbër

A do të vendoset taksë për ndotësit me dyoksid të karbonit, si një nga burimet për përballjen me sfidat klimatike në vend dhe një nga mënyrat efikase të tranzicionit  në drejtim të prodhimtarisë së energjisë jo-ndotëse? Ministria e mjedisit jetësor ende po shqyrton nëse...

Analizë: Në sektorin e TI-së në RMV, hendeku midis burrave dhe grave pothuajse nuk ekziston fare

Ndryshe nga sektorët e tjerë në ekonominë e Maqedonisë, sektori i TI-së shquhet me atë që hendeku midis burrave dhe grave pothuajse nuk ekziston fare. Në disa degë të industrisë, të tilla si marketingu digjital, raporti është 50 për qind gra kundrejt 40 për...

Mali Sharr nuk guxon të mbrohet vetëm në letër, apelojnë organizatat e shoqërisë civile

Koncesionet për hidrocentrale të vogla, prerja ilegale, gjuetia pa leje dhe urbanizimi i dhunshëm janë ndër rreziqet më të mëdha që i rrinë mbi kokë Malit Sharr. Derisa vazhdon procesi i shpalljes së një pjese të malit park kombëtar dhe në pritje të debateve...

Janë shty debatet publike në rajonin e Pollogut, për shpalljen e Sharrit park kombëtar

Ministria për mjedis jetësor dhe planifikim hapësinor po i shtyn debatet publike për Projektligjin për shpalljen e një pjese të Malit Sharr park kombëtar, të cilat ishin caktuar për 13, 14 dhe 15 tetor në Tetovë, Gostivar, fshatin Negotinë dhe fshatin Tearcë. Kjo ministri në...

RMV, Platforma për mësim mund të punojë në pothuajse të gjithë kompjuterët, celularët ose tabletët e blerë në tre vitet e fundit

Para fillimit të vitit të ri shkollor në kohën e kovid-19, shumë prindër në ditët e fundit të shtatorit, në vend që të blinin pajisje shkollore, fletore, lapsa, nxituan të blinin ndonjë kompjuter ose laptop të ri. Ata pranuan rekomandime nga Ministria e arsimit...

RMV, Asistentë arsimorë në shkolla, ndihmës personalë në shtëpi, tallje nga moshatarët

Viti i ri shkollor pĂ«r tĂ« gjithĂ« nxĂ«nĂ«sit nĂ« shkollat ​​fillore dhe tĂ« mesme nĂ« vend fillon mĂ« 1 tetor. NĂ« kĂ«tĂ« ditĂ«, disa nxĂ«nĂ«s do tĂ« shkojnĂ« nĂ« shkollĂ« ku nĂ«n masa dhe protokolle tĂ« veçanta do tĂ« dĂ«gjojnĂ« ligjĂ«ratat e mĂ«simdhĂ«nĂ«sve dhe...