fbpx

#Përgjegjësi është të hiqet kumari në afërsi të shkollave dhe vendbanimeve

Jemi dëshmitarë të përhapjes së madhe të objekteve për lojëra të fatit, ku kohën e fundit ata mund t’i gjejmë në çdo skutë të Maqedonisë, duke filluar nga bastoret e gjer te kazinot. Këto objekte përveç që e varfërojnë popullatën, gjithashtu janë të rrezikshme...

#Përgjegjësi është kur zyrtarët përgjigjen në pyetjet që nuk porositen nga vetë ata

Në sagën tonë të Maqedonisë, për çdo ditë kemi situata kur disa gazetarë në vend që ta mbrojnë interesin publik, me një qasje servile dhe apologjetike, e lavdërojnë pushtetin. Kështu, në një ambient të këtillë me vlera të kthyera mbrapsht, publiku sheh – lexon...

#Përgjegjësi është Manastiri të mos jetë qyteti më i ndotur në Maqedoni

Fillon sezoni i ngorhjes, ndërsa manastirasit i presin informatat për atë se çfarë ajri thithin dhe sa shpesh ngulfaten në smog. Tymi, era e sendeve të djegura, mjegulla, janë duke u bërë përditshmëri. Qytetarët ankohen se kanë vështirësi gjatë frymëmarrjes, se u djegin sytë,...

#Përgjegjësi është administrata publike të mos trajtohet si makinë votuese

Një pjesë e “bombave” e zbuluan atë që shumë njerëz e dinin: një pjesë e madhe e administratës, qoftë nga nënshtrimi, qoftë nga ajo se nuk kanë nga t’ia mbajnë, nga frika për të mos mbetur “pa një copë buke”, voton ashtu siç urdhëron...

#Përgjegjësi është rrjeti i kanalizimit, e jo gropat septike

Kërkimi në internet me fjalët “pa kanalizim” dhe me formulime të ngjashme jep rezultate dëshpëruese: përveç për një numër të konsiderueshëm të fshatrave dhe të vendeve më të vogla në Maqedoni, kanalizimi fekal në dekadën e dytë të shekullit 21 është fantazi dhe për...

#Përgjegjësi është të ketë më shumë logopedë shqiptarë

Një defekt në të folur sipas rregullit, sjellë vështirësi në aspektin mësimor, në rezultate dhe në atë social. Me një vizitë në një logoped, ai mund t’ia diagnostikojë defektet në të folur dhe sipas nevojës mund t’i bëjë terapi individuale apo në grup për...

#Përgjegjësi është qyteti mos të duket si një kosh i madh plehrash

Mungesa e koshave të mbeturinave është problem i madh që ka kapluar komunën e Çairit të Shkupit. Nga mungesa e koshave, mbeturinat kundërmojnë rrugëve të kryeqytetit. Qytetarët që banojnë në këtë zonë fajësojnë komunën dhe higjienën komunale e cila neglizhon punët si dhe banorët e...

#Përgjegjësi është tekste shkollore pa gabime, pa gjuhë të urrejtjes dhe fyerje

Shpeshherë në tekstet shkollore për shkollat fillore dhe të mesme, e madje edhe te ato që përdoren nëpër fakultete, hasen shumë gjëra të palogjikshme, si dhe gabime profesionale, gjuhësore dhe didaktike. Gjatë viteve të kaluara kishte disa raste skandaloze me literaturën për nxënësit e...

#Përgjegjësi është mos të ketë rrugica të vdekjes!

Ndihma e shpejtë dhe zjarrfikësit pengohen të kalojnë nëpër rrugët e ngushta të disa nga lagjeve të Komunës se Çairit në Shkup, Tetovë si dhe Kumanovë në raste emergjente. Ankesat e banorëve që janë në rrezik janë të shumta pasi që janë dëmtuar personalisht...

#Përgjegjësi është të ketë platforma për hyrje për personat me invaliditet trupor

Në Maqedoni, në shekullin 21, personat me hendikep fizik jo vetëm që akoma kanë vështirësi të hyjnë në disa objekte, mirëpo, që ironia të jetë edhe më e madhe, problem më të madh kanë për të hyrë në institucionet arsimore edhe atë, këtë mund...

#Përgjegjësi është mos të lejohet helmimi i qytetarëve

Prania e substancave kancerogjene PM10 në ajrin e Tetovës vazhdon të jetë e lartë.  Nga viti 2009 e këtej, Tetova dhe fshatrat për rreth po thithin ajër të ndotur, që është shumë më i lartë së sa kufiri i lejuar të PM grimcave. Nga gjithsejtë...

#Përgjegjësi është shtypje të kartelave funksionale shëndetësore!

Kartelat elektronike shëndetësore, miliona të harxhuara kot Projekti gjigant i kartelave elektronike kishte për qëllim që të zëvendësonte librezat e tanishme mjekësore me kartela elektronike të cilat do të funksiononin me një sistem elektronik të veçantë, mirëpo kjo gjë nuk po ndodhi, projekti ka dështuar. Kartelat...

#Përgjegjësi është qarkorja që nuk shkakton vërshime

Fjalia: #Përgjegjësi është të mos lëshohen me pompozitet në përdorim qarkore të ndërtuara keq vetëm për fotografim- që pastaj të mos “fotografohemi” të përmbytur! Qarkorja e Shkupit  në vërshimet të cilat e goditën pjesën verilindore të Shkupit me 6 gusht të këtij viti u shndërrua...

#Përgjegjësi është që Ndihma e shpejtë të jetë me të vërtetë e shpejtë

Numri i thirrjeve dhe i intervenimeve në Ndihmën e shpejtë mjekësore mesatarisht është rreth 70 thirrje në ditë, mirëpo ka ditë kur ndihmë kërkojnë edhe mbi 130 persona. Koha mesatare e arritjes së ekipit të Ndihmës së shpejtë në Shkup, pas thirrjes së bërë, është...

#Përgjegjësi është rrugë dhe rrugica pa gropa

Nëpër rrugët e vendi tonë ka aq shumë gropa sa që vozitësit dhe qytetarët filluan t’i përdorin edhe rrjetet sociale për të komunikuar, për t’u informuar dhe për ta paralajmëruar njëri tjetrin për ndonjë gropë të re ose të vjetër, veçanërisht për ato më...