fbpx

Maqedonia e Veriut vitin e kaluar ka investuar 8 mln euro në mbrojtje të ajrit, industria ka marrë pjesë me 1,3 mln euro (Infografik)

Edhe përkrah asaj që për ajrin e ndotur në Maqedoninë e Veriut flitet shumë në opinion, investimet në mbrojtjen e ajrit janë të pakta. Vitin e kaluar si shpenzime dhe investime për mbrojtje të ajrit janë regjistruar rreth 8 milionë euro, tregojnë të dhënat...

RMV, brenda një dekade janë regjistruar 150.000 automjete të tjera, shumica e tyre të përdorura (Infografik)

Nga 350.762 automjete të regjistruara në vitin 2012 deri në 500.633 automjete me targa të Maqedonisë vitin e kaluar. Për më pak se një dekadë, numri i automjeteve që qarkullojnë në rrugët e vendi është rritur për 150.000. Gjëja më shqetësuese është se këto...

RMV, numri i automjeteve vitin e kaluar tejkaloi pragun prej 500.000, mosha mesatare e makinave rekorde prej 19.4 vjet (Infografik)

Vazhdon të rritet numri i automjeteve të regjistruara në transportin e udhëtarëve në vend, ndërsa së bashku me to edhe mosha mesatare, e cila është veçanërisht shqetësuese për makinat. Në vitin 2020, për herë të parë në historinë e tij, vendi regjistroi mbi gjysmë...

RMV, pas regjistrimit të tmerrshëm të vitit 2019, prerjet ilegale në pyje vitin e kaluar u vendosën pjesërisht nën kontroll (Infografik)

Prerjet ilegale të drunjve në vend janë problemi që vazhdon të shkatërrojë burimet pyjore. Vetëm në vitin 2020, 19.282 metra kub drunj të prerë në mënyrë të paligjshme u regjistruan nga fondi pyjor i vendit, sipas të dhënave nga Enti Shtetëror i Statistikave (EShS)....

Një vit nga Eduino platforma: Më meritorë mësimdhënësit të cilët krijuan resurse të përhershme për arsim

Platforma “Eduino” Ă«shtĂ« resurs permanent qĂ« do tĂ« mund tĂ« pĂ«rdoret edhe pas pandemisĂ«, ndĂ«rsa mĂ«simdhĂ«nĂ«sit janĂ« pĂ«rgjegjĂ«sit pa tĂ« cilĂ«t procesi i mĂ«simit nĂ« distancĂ« nuk do tĂ« ishte i suksesshĂ«m. Ky Ă«shtĂ« konkluzioni tĂ« cilin e ndanĂ« tĂ« pranishmit nĂ« ngjarjen “NjĂ«...

“Eko-svest”: Hidrocentralet e vogla i shkatĂ«rrojnĂ« pyjet dhe relievin, urgjentisht nevojitet rregullativĂ« e rreptĂ«

Në ditën ndërkombëtare të akcionit për lumenj, 14 mars, në të cilin alarmohet për mbrojtjen e tyre nga digat destruktive dhe hidrocentralet në nivel global, Qendra për hulumtim dhe informim për mjedis jetësor publikoi analizë për ndikimin e hidroelektranave të vogla ndaj gjeomorfologjisë (relievit)...

RMV, do të ndryshohet Ligji për mbështetje financiare të investimeve, mbi 200 kompani me kushte më të mira për investim

Do të ndryshohet Ligji për mbështetje financiare të investimeve (LMFI) që të lehtësohen kriteret për aplikim dhe pagesë të mbështetjes financiare për kompanitë prodhuese. Ndryshimet në këtë ligj duhet të lehtësojnë kushtet për 245 kompani që kanë kontrata aktive, dhe veçanërisht për kompanitë potencialisht...

Protesta në kohë pandemie: Të rinjtë e ngrenë zërin pavarësisht kushteve

Pandemia me koronavirus dhe kushtet që i imponoi nuk e pengoni rininë në botë ta ngritë zërin për ndryshimet, në shoqëri, të cilat e prekin pikërisht atë. Nga fillimi i pandemisë e deri tani, bota ishte dëshmitar i protestave rinore, tubimeve dhe ballafaqimit me...

Për shkak të Kovid-19, transporti ndër-urban me autobus vitin e kaluar kishte 3 milionë udhëtarë më pak (Infografik)

Pandemia me covid-19 bëri që transportuesit e autobusëve në vend vitin e kaluar të regjistronin rekord historikisht negativ në numrin e udhëtarëve të transportuar jashtë qytetit, por edhe në transportin ndërkombëtar. Sipas Entit Shtetëror të Statistikave, në vitin 2020, me transportin ndër-urban janë transportuar...

RMV, përpunimi i gjurmëve të gishtit gjatë zgjedhjeve, jo pa lejen e Agjencisë për mbrojtjen e të dhënave personale

Krahas asaj që liderët e LSDM-së dhe të VMRO-DPMNE-së pajtohen rreth blerjes së aparateve për gjurmë gishti për zgjedhjet e ardhshme lokale, Komisioni Shtetëror i Zgjedhjeve (KSHZ) dhe ekspertët reaguan më me rezervë lidhur me parakushtet që duhet të plotësohen para se përgjithësisht të...

NP për Hekurudha punon në zgjidhjen ideore për hekurudhën që do të ndërtohet në Aeroportin Ndërkombëtar të Shkupit

NdĂ«rmarrja Publike pĂ«r InfrastrukturĂ« Hekurudhore e RMV-sĂ« pĂ«r momentin po pĂ«rgatit zgjidhje ideore pĂ«r ndĂ«rtimin e linjĂ«s sĂ« re hekurudhore nga hekurudha aktuale Shkup-KumanovĂ« deri te Aeroporti NdĂ«rkombĂ«tar Shkup, informon drejtori i kĂ«saj ndĂ«rmarrje Hari Llokvenec nĂ« emisionin “Utrinski brifing” tĂ« “Sllobodna TV”. Drejtori i...

Nën presion të BE-së, Qeveria ndërmerr obligime serioze për mbrojtje të mjedisit jetësor

Qeveria në seancën e  parafundit të vitit të kaluar të mbajtur më 29 dhjetor, e ka shqyrtuar informatën për takimin e 16-të të Nën-komitetit për transport, mjedis jetësor, energjetikë dhe politikë rajonale, në kuadër të Komitetit për stabilizim dhe asociim midis Bashkimit Evropian dhe Republikës së...

Kalkulatori i ri i Kovidit lë shumë pyetje të hapura për privatësinë e përdoruesve

ĐșĐŸĐČОЎ ĐșĐ°Đ»ĐșŃƒĐ»Đ°Ń‚ĐŸŃ€
Kalkulatori i ri i Kovidit me tĂ« cilin pĂ«rdoruesit mund tĂ« llogarisin tĂ« ashtuquajturĂ«n moshĂ« tĂ« tyre tĂ« Kovidit ose cili Ă«shtĂ« rreziku i tyre pĂ«r t’u sĂ«murĂ« nga Kovid, megjithĂ«se mund tĂ« shĂ«rbejĂ« si njĂ« mjet i dobishĂ«m, lĂ« shumĂ« pyetje tĂ« hapura...

Pas skandalit “Dhoma Publike”, Mariçiq njoftoi ndryshimet ligjore dhe veprĂ«n e re penale “pĂ«rgjim”

Ministri i DrejtĂ«sisĂ« Bojan Mariçiq u takua dhe bisedoi me AnĂ«n, njĂ« nga vajzat viktima tĂ« grupit “Dhoma Publike”. Ai fillimisht u informua pĂ«r vuajtjet qĂ« po kalon Ana, por edhe vajzat e tjera, fotot dhe tĂ« dhĂ«nat personale tĂ« tĂ« cilave u keqpĂ«rdorĂ«n...

Banka pĂ«r Zhvillim: JanĂ« miratuar 23 milion euro nga “Kovid 3” pĂ«r 2,009 pĂ«rdorues me 15,197 punonjĂ«s

733 aplikacione të reja për kredi janë aprovuar nga linja e tretë e kreditit pa interes me një komponentë granti, e cila realizohet me mbështetje financiare nga Bashkimi Evropian, përmes aktivitetit të BE-së për Rezistencë nga programi IPA, informon Banka për Zhvillim të Maqedonisë...

BPRM: Vaksinimi kundër kovid-19 solli optimizëm, por ende ekzistojnë rreziqe ekonomike

Kriza shĂ«ndetĂ«sore kishte efekte mĂ« tĂ« moderuara negative nĂ« aktivitetin ekonomik nĂ« tremujorin e fundit tĂ« vitit 2020 krahasuar me atĂ« tĂ« mĂ«parshĂ«m dhe zhvillimet nĂ« ekonominĂ« e brendshme janĂ« mĂ« tĂ« favorshme, sipas treguesve mĂ« tĂ« fundit makroekonomikĂ« tĂ« BankĂ«s Popullore, njofton Meta.mk “Shkalla...

UNESKO: Autoritetet në RMV për tre vite ta zgjidhin problemin me deponitë e egra në rajonin jugperëndimor

NĂ« draft-raportin e fundit tĂ« UNESKO-s pĂ«r gjendjen me trashĂ«giminĂ« natyrore dhe kulturore tĂ« Rajonit tĂ« Ohrit thuhet qĂ« brenda njĂ« periudhĂ« kohore prej tre viteve, shteti, Rajoni jugperĂ«ndimor i planit dhe komunat duhet t’i mbyllin deponitĂ« e ilegale sikur Bukova dhe Maucker nĂ«...

Në këmbë dhe me biçikletë kur është ajri i pastër, në autobus kur është i ndotur

Ecja ose ngasje e biçikletës është opsioni më i mirë për lëvizje kur ndotja e ajrit është e vogël, por edhe anasjelltas, është ekspozimi më i rrezikshëm ndaj grimcave PM kur ndotja e ajrit është në përqendrime të larta, tregon hulumtimi i ekipit të...

RMV, harta e re do t’i shĂ«nojĂ« gjithĂ« ndotĂ«sit nga industria nĂ« gjithĂ« vendin

HartĂ« e re e ndotĂ«sve, do t’u ndihmojĂ« qytetarĂ«ve t’i gjejnĂ« kapacitetet industriale, nĂ« rrethinĂ«n e tyre, qĂ« mund tĂ« jenĂ« shkak pĂ«r cilĂ«sinĂ« e dobĂ«t tĂ« ajrit. Ueb faqja www.mapanazagaduvaci.mk, e pĂ«rpunuar nga eko-aktivisti Gorjan Jovanovski nga “Moj vozduh”, nĂ« bashkĂ«punim me shoqatĂ«n “Institut...

DZZH: Për investime të huaja në vitin 2020 janë paguar mbi 10 milion euro ndihmë shtetërore

Drejtoria për Zonat Industriale të Zhvillimit Teknologjik, informon se në vitin 2020 janë paguar më shumë se 10 milion dhe 600 mijë euro 29 kompanive për realizimin e investimeve të tyre në zonat. Kjo është 94,4% nga ndihma shtetërore e paraparë vitin e kaluar,...