fbpx

RMV, vazhdon rënia minimale e normave të interesit të kredive

Trendi i rënies mujore dhe vjetore të normës mesatare të interesit për kreditë e përgjithshme vazhdoi edhe në tetor të vitit 2020, tregojnë të dhënat më të reja të Bankës Popullore. Përkatësisht, norma e interesit të kredive të përgjithshme është 4,68 përqind dhe shënon...

RMV, në buxhetin e 2021 janë paraparë 20 milion euro më shumë paga për administratorët

Nga shpenzimet totale të buxhetit të vitit 2021 të cilat janë të projektuara në 247,5 miliard denarë (4 miliard euro) për paga të administratorëve do të ndahen 31,3 miliard denarë (510 milion euro), sipas propozim buxhetit për vitin 2021, i cili tashmë është i...

RMV, jo të gjitha komunat i paguajnë njëjtë nëpunësit komunal, ja cilat paguajnë më shumë

Në komunat e Maqedonisë vitin e kaluar ka pas gjithsej 5.655 të punësuar si personel administrativ për të cilët, sipas sondazhit të ri të Qendrës për Analizë Ekonomike (QAE), për pagën bazë janë paguar gjithsej 1.241.925.366 denarë (20 milion euro). QAE kanë llogaritur se paga mesatare...

TĂ« gjitha komunat e RMV-sĂ« po “zhyten” nĂ« borxhe

Shuma totale e detyrimeve të raportuara të njësive të vetëqeverisjes lokale në sistemin elektronik për raportim dhe evidencë të detyrimeve në Ministrinë e Financave nga 31.12.2019 është 3.3 miliardë denarë (53.7 milionë euro), zbulon Enti shtetëror i auditimit  (ESHA) në Raportin e  harmonizimit të Buxhetit themelor...

Zaev paralajmĂ«roi projekte ambicioze nĂ« energjetikĂ« dhe kontratĂ« tĂ« re me “Helenik Petroleum” pĂ«r naftĂ«sjellĂ«s

Do të ketë një numër projektesh të reja, serioze në sektorin e energjetikës që do të mbështeten nga Shtetet e Bashkuara dhe përfshijnë, ndër të tjera, lidhjen e Maqedonisë së Veriut në ndërtimin e një terminali të gazit natyror të lëngshëm pranë Aleksandropolit në...

QytetarĂ«t “tĂ« uritur” pĂ«r kredi konsumatorĂ«sh, “tĂ« ngopur” nga kreditĂ« pĂ«r makina

Kreditë e amvisërive në gusht të këtij viti shënojnë rritje mujore prej 0.3 që është rezultat i kredive më të larta të aprovuara në denarë, ndërsa kreditë në valutë të huaj u ulën, tregojnë të dhënat e reja të Banka popullore, njofton Meta. Në bazë vjetore,...

Do të pezullohet detyrimi për publikim të shpalljeve gjatë punësimit në firma të reja

Do të pezullohet detyrimi për publikim të shpalljeve për punësim në firma të sapohapura gjatë punësimit të themeluesve dhe punonjësve të tyre parashikon propozim-ligji për ndryshim dhe plotësim të Ligjit për sistem njësportel dhe për udhëheqje të regjistrit tregtar që po e përgatit Ministria...

Rritje e lehtë e çmimeve të banesave në vazhdën e krizës së koronavirusit

Çmimet e banesave kanĂ« shĂ«nuar rritje nĂ« tremujorin e dytĂ« tĂ« kĂ«tij viti, kur u ndez kriza e virusit korona,ndĂ«rsa vĂ«rehet qĂ« çmimet rriten edhe pse oferta e banesave e tejkalon kĂ«rkesĂ«n, shkruan Meta.mk. Sipas tĂ« dhĂ«nave tĂ« BankĂ«s Popullore, nĂ« tremujorin e dytĂ« tĂ« vitit 2020, çmimet...

Sa mund të krahasohen çmimet e energjisë elektrike dhe pagat mesatare në vendet evropiane?

Vendimi i Komisionit Rregullator të Energjisë për të rritur çmimin e energjisë elektrike për 7,4% shkaktoi një ortek reagimesh në publik. Reaguan pothuajse të gjithë aktorët socialë, nga përfaqësuesit e partive politike, përmes shoqatave dhe sindikatave e deri te përdorues anonimë të rrjeteve sociale....

Numri i subjekteve afariste aktive në MV po rritet, vetëm 0.3 përqind e tyre vitin e kaluar kanë pas mbi 250 punonjës

Numri i subjekteve afariste aktive në vendin tonë vitin e kaluar ka qenë 75.914, që është një rritje prej 5% krahasuar me një vit më parë, tregojnë të dhënat e reja Enti shtetëror për Statistikë. Të dhënat për strukturën e subjekteve afariste aktive sipas numrit të të...

NjĂ« çerek e qytetarĂ«ve tĂ« MaqedonisĂ« “jetojnĂ« pĂ«r sot, pa menduar pĂ«r nesĂ«r”

NjĂ« e katĂ«rta (25 pĂ«rqind) e qytetarĂ«ve tĂ« MaqedonisĂ« pajtohen me qĂ«ndrimin “jeto sot e mos mendo pĂ«r nesĂ«r”, 17 pĂ«rqind janĂ« neutral lidhur me kĂ«tĂ« çështje, ndĂ«rsa 51 pĂ«rqind nuk pajtohen me kĂ«tĂ« mĂ«nyrĂ« tĂ« jetĂ«s. Kjo Ă«shtĂ« pjesĂ« e rezultateve nga sondazhi...

Qeveria nuk e ka pranuar ende aktvendimin e Gjykatës administrative për minierën e Ilovicës

Qeveria nuk e ka pranuar ende aktvendim tĂ« GjykatĂ«s administrative me tĂ« cilin e ka pranuar ankesĂ«n e njĂ« ish-koncesionerit nĂ« minierat Ilovica dhe Shtuka, megjithĂ«se ai aktvendim ishte miratuar nĂ« fund tĂ« marsit, njofton Meta.mk. “AsnjĂ« dokument zyrtar nuk ka arritur nĂ« QeverinĂ« e RepublikĂ«s...

Kemi realizim të mirë të rekomandimeve të BE-së për masa dhe reforma ekonomike

Këtë vit, Maqedonia është ndër vendet e para në rajon për sa i përket rekomandimeve të Komisionit Evropian të Programit për reforma ekonomike për periudhën nga maji 2019 deri në janar 2020, të cilat kanë të bëjnë me masat e reformave për të forcuar...

Bankat asnjëherë nuk kanë pasur më tepër hapësirë për zvogëlim të kamatave të kredive

A do të ketë zvogëlim të kamatave të kredive për qytetarët dhe kompanitë pasi Banka Popullore për herë të tretë këtë vit do ta zvogëlon normën bazë të interesit dhe e zbret në 1,5 përqind është çështje që meriton vëmendje duke pasur parasysh atë...

ËshtĂ« pĂ«rcaktuar rendi alfabetik sipas tĂ« cilit do tĂ« mund merren subvencionet pĂ«r duhan nga bankat F1 C 20:02, 19-04-2020

Banka Kombëtare e ka publikuar rendin alfabetik sipas të cili, nga java e ardhshme në sportelet e bankave, do të mund të merren paratë e subvencioneve të duhanit, ka informuar ministrja e financave Nina Angellovska dhe Trajan Dimkovski ministri i bujqësisë, pylltarisë dhe ekonomisë...

Qytetarët kanë shpenzuar 169.2 milionë euro onlajn, po rritet besimi në dyqanet vendase

Sipas të dhënave për transaksionet e realizuara gjatë vitit 2019, të publikuara në ueb faqen e  Bankës Kombëtare, numri dhe vlera e porosive dhe blerjeve onlajn të realizuara gjatë vitit të kaluar tregon se tregtia elektronike në vend po rritet, thuhet në analizën e...

BPRM: Pasojat nga virusi korona mbi ekonominë e vendit janë të pasigurta

“Treguesit e fundit makroekonomik nĂ« ekonominĂ« e vendit kryesisht lĂ«vizin nĂ« suaza tĂ« pritshmĂ«rive, por rreziqet nga rrethimi bĂ«hen gjithnjĂ« e mĂ« tĂ« theksuara. Infeksioni me virusin e ri, Kovid – 19 pasqyrohet mbi ekonominĂ« globale, kurse efektet ekonomike nĂ« tĂ«rĂ«si janĂ« ende tĂ«...

HEC Çebren: NjĂ« ide e vjetĂ«r, me paketim tĂ« ri publik-privat

Angazhim dhe ide shumĂ«vjeçare politike e tĂ« gjitha qeverive deri tani, por pa kurrfarĂ« realizimi. Ishte dhe ende Ă«shtĂ« ndĂ«rtimi i hidrocentralit “Çebren” nĂ« Lumin e Zi (Crna reka) – atuja kryesore e tĂ« gjitha programeve partiake qĂ« ka theks tĂ« veçantĂ« nĂ« secilin...

Tetova do të ketë bulevard dhe transport të ri të qytetit përmes Projektit për përmirësim të shërbimeve komunale MSIP

Ministrja e financave Shiret Elezi informoi se Tetova do të ketë bulevard dhe transport të ri të qytetit përmes Projektit për përmirësim të shërbimeve komunale MSIP, transmeton Meta.mk. Deri më tani mbi 3.5 milionë euro nga ky projekt janë ndarë për projekte kapitale në komunë për...

RMV, me “taksa tĂ« gjelbra dhe tĂ« zgjuara” qeveria do tĂ« zvogĂ«lojĂ« ndotjen

PĂ«rfshirja e “taksĂ«s sĂ« gjelbĂ«r” pĂ«r tĂ« stimuluar taksapaguesit pĂ«r tĂ« zvogĂ«luar aktivitetet qĂ« i kontribuojnĂ« ndotjes Ă«shtĂ« njĂ« nga pesĂ« prioritetet kryesore tĂ« pĂ«rcaktuara nĂ«Â Â â€œStrategjinĂ« pĂ«r reformĂ« tĂ« sistemit tatimor 2020-2023“ qĂ« e shpalli Ministria e financave, njofton Meta.mk. KatĂ«r prioritet tjera kryesore nĂ« tĂ« cilat...