fbpx

Banka për Zhvillim: Janë miratuar 23 milion euro nga “Kovid 3” për 2,009 përdorues me 15,197 punonjës

-

733 aplikacione të reja për kredi janë aprovuar nga linja e tretë e kreditit pa interes me një komponentë granti, e cila realizohet me mbështetje financiare nga Bashkimi Evropian, përmes aktivitetit të BE-së për Rezistencë nga programi IPA, informon Banka për Zhvillim të Maqedonisë së Veriut.

Deri më tani, një total prej 2,009 kërkesa për kredi janë aprovuar, gjithsej 23 milion euro. Te këta 2,009 aplikantë janë të punësuar gjithsej 15,197 persona, transmeton Meta.mk.

Sipas strukturës, 1,123 kërkesa për kredi janë nga kompani të vogla, ndërsa 741 aplikime janë nga mikro kompani. Një total prej 106 aplikacionesh për kredi janë nga ndërmarrësit e vetëm, ndërsa 39 aplikime për kredi janë nga artizanët.

Një pjesë e madhe e 2,009 kërkesave të aprovuara për kredi vijnë nga rajoni i Shkupit, gjegjësisht 31 përqind, nga rajoni i Pollogut 14 përqind, rajoni Jugperëndimor me 12 përqind, dhe rajoni Juglindor me 12 përqind. Më pas vijojnë rajoni i Lindjes dhe Pellagonisë me 10 përqind të kërkesave të aprovuara për kredi, ndërsa rajoni i Vardarit dhe Verilindjes vijnë 5 përqind të kërkesave të aprovuara për kredi, që nga 29 janari 2021.

Aplikimet për kredi përpunohen në mënyrë kronologjike, në përputhje me kohën e mbërritjes, në përputhje me Thirrjen Publike dhe informacionin e dhënë në të. Deri më tani, është marrë një vendim për 2,264 kërkesa për kredi, të cilat mbërritën që nga 20 dhjetori, në orën 6 pasdite, nga të cilat 255 u konstatua se nuk plotësonin kërkesat e Thirrjes Publike.

Kushti më i zakonshëm që aplikantët nuk përmbushin ka të bëjë me kërkesën e kapitalit në zërat e bilancit për vitin 2019. Gjegjësisht, 88 aplikacione për kredi kishin një sasi negative të kapitalit në bilancet e gjendjes, 72 kërkesa për kredi ishin dorëzuar nga aplikantët të cilët nuk janë të mbuluar nga Thirrja Publike, dmth nuk janë një kompani mikro ose e vogël, pronare e vetme ose zejtare. Deri më tani, 32 nga kërkesat e refuzuara të kredisë janë për shkak të kapitalit dhe rezervave të pamjaftueshme, 19 për shkak të kategorisë së kredisë të papranueshme, 6% janë njësi më të mëdha sesa qëllimi i Thirrjes Publike. Një total prej 15 aplikacionesh për kredi u dorëzuan nga aplikantët të cilët nuk plotësuan kërkesën e një rënie prej 20 përqind të të ardhurave, ndërsa 11 aplikime për kredi u paraqitën nga njësi të reja ekonomike.

Нашите вести во вашето сандаче

Секој ден во 17 ч. добивајте ги вестите од Новинската агенција Мета директно на вашата електронска адреса.

Ве молиме одберете на кој начин сакате да добивате информации од нас:
Можете да се отпишете од оваа листа преку линкот на крајот од нашите пораки.