fbpx

Duke parĂ« pĂ«rpara dhe duke parĂ« prapa – PĂ«rvoja e bashkĂ«punimit dhe rrjetĂ«zimit tĂ« OJQ-ve rajonale nĂ« Ballkanin PerĂ«ndimor

Rrjetëzimi i OJQ-ve rajonale në Ballkan është bërë një përpjekje gjithnjë e më sfiduese për shumicën e organizatave të përfshira në nisma rajonale që nxisin të drejtat e njeriut, demokracinë, qeverisjen e mirë, sundimin e ligjit, pajtimin ose zhvillimin socio-ekonomik. Mund të vërehen të...

RMV, shtyhet deri në vitin 2022 ndalesa për import të automjeteve të përdorura nën standardet EURO 5

Premtimi i Ministrit të Ekonomisë Kreshnik Bekteshi nga janari se Maqedonia këtë vit do të ndalojë importin e automjeteve të përdorura me standarde nën EURO 5 për emetime të gazrave megjithatë nuk do të përmbushet. Në vend se sivjet, informacioni i fundit nga Ministria...

Maqedonia e Veriut vitin e kaluar ka investuar 8 mln euro në mbrojtje të ajrit, industria ka marrë pjesë me 1,3 mln euro (Infografik)

Edhe përkrah asaj që për ajrin e ndotur në Maqedoninë e Veriut flitet shumë në opinion, investimet në mbrojtjen e ajrit janë të pakta. Vitin e kaluar si shpenzime dhe investime për mbrojtje të ajrit janë regjistruar rreth 8 milionë euro, tregojnë të dhënat...

RMV, brenda një dekade janë regjistruar 150.000 automjete të tjera, shumica e tyre të përdorura (Infografik)

Nga 350.762 automjete të regjistruara në vitin 2012 deri në 500.633 automjete me targa të Maqedonisë vitin e kaluar. Për më pak se një dekadë, numri i automjeteve që qarkullojnë në rrugët e vendi është rritur për 150.000. Gjëja më shqetësuese është se këto...

RMV, numri i automjeteve vitin e kaluar tejkaloi pragun prej 500.000, mosha mesatare e makinave rekorde prej 19.4 vjet (Infografik)

Vazhdon të rritet numri i automjeteve të regjistruara në transportin e udhëtarëve në vend, ndërsa së bashku me to edhe mosha mesatare, e cila është veçanërisht shqetësuese për makinat. Në vitin 2020, për herë të parë në historinë e tij, vendi regjistroi mbi gjysmë...

RMV, pas regjistrimit të tmerrshëm të vitit 2019, prerjet ilegale në pyje vitin e kaluar u vendosën pjesërisht nën kontroll (Infografik)

Prerjet ilegale të drunjve në vend janë problemi që vazhdon të shkatërrojë burimet pyjore. Vetëm në vitin 2020, 19.282 metra kub drunj të prerë në mënyrë të paligjshme u regjistruan nga fondi pyjor i vendit, sipas të dhënave nga Enti Shtetëror i Statistikave (EShS)....

Marsi kaloi, projekti ideor pĂ«r “tramvajin me rrota” nĂ« Shkup akoma nuk Ă«shtĂ« publikuar

Projektuesit vonojnë në përgatitjen e dokumentacionit të projektit ose Qyteti i Shkupit taktizon me publikimin e modelit paraprak për linjën e parë të sistemit të autobusëve të shpejtë (BAS) nga Novo Lisiçe në Gjorçe Petrov? Kur ishte nënshkruar marrëveshja me projektuesit në fillim të tetorit të...

Maturantët që do të jenë në izolim do të japin provimin e maturës në afat tjetër provimi në fund të qershorit

Nxënësit në vitin e fundit të shkollës së mesme, të cilët për shkak të sëmundjes nuk do të jenë në gjendje të marrin pjesë në provimin e maturës shtetërore më 5 dhe 11 qershor, do të jenë në gjendje ta bëjnë këtë në fund...

Për herë të dytë do të shkelet afati për ndërtimin e autostradës Kërçovë-Ohër, po bëhen analiza për sa kohë do të shtyhet

NdĂ«rmarrja Publike pĂ«r RrugĂ« ShtetĂ«rore po pĂ«rgatit analiza gjithĂ«pĂ«rfshirĂ«se pĂ«r vazhdimin e afatit pĂ«r ndĂ«rtimin e autostradĂ«s KĂ«rçovĂ«-OhĂ«r. TashmĂ« Ă«shtĂ« e sigurt qĂ« pĂ«r herĂ« tĂ« dytĂ« do tĂ« prishet data pĂ«rfundimtare, brenda sĂ« cilĂ«s kompania kineze “Sinohydro” si kontraktor duhej tĂ« pĂ«rfundonte ndĂ«rtimin...

“Eko-svest”: Hidrocentralet e vogla i shkatĂ«rrojnĂ« pyjet dhe relievin, urgjentisht nevojitet rregullativĂ« e rreptĂ«

Në ditën ndërkombëtare të akcionit për lumenj, 14 mars, në të cilin alarmohet për mbrojtjen e tyre nga digat destruktive dhe hidrocentralet në nivel global, Qendra për hulumtim dhe informim për mjedis jetësor publikoi analizë për ndikimin e hidroelektranave të vogla ndaj gjeomorfologjisë (relievit)...

Stojanov: Pandemia do të zgjasë për një kohë të gjatë, të gjitha kufizimet janë të kota sepse ne vetë nuk kujdesemi

NĂ«se e shikojmĂ« numrin e rasteve me kovid dhe masat kufizuese qĂ« do tĂ« jenĂ« pĂ«rsĂ«ri nĂ« fuqi, ne s’kemi mĂ«suar asgjĂ« gjatĂ« vitit tĂ« kaluar. Situata tregon se tĂ« gjitha masat janĂ« tĂ« kota, sepse nuk e kuptojmĂ« se nuk duhet tĂ« futemi...

Subvencione për energji elektrike u duhen jo vetëm shfrytëzuesve të ndihmës sociale, por edhe atyre me të ardhura të ulëta

Lista e përfituesve të subvencioneve shtetërore për të mbuluar një pjesë të shpenzimeve për energji elektrike duhet të zgjerohet dhe aty të përfshihen familjet me të ardhura të ulëta me vetëm një të punësuar, të papunët dhe punonjësit e kompanive të falimentuara. Tani të...

RMV, do të ndryshohet Ligji për mbështetje financiare të investimeve, mbi 200 kompani me kushte më të mira për investim

Do të ndryshohet Ligji për mbështetje financiare të investimeve (LMFI) që të lehtësohen kriteret për aplikim dhe pagesë të mbështetjes financiare për kompanitë prodhuese. Ndryshimet në këtë ligj duhet të lehtësojnë kushtet për 245 kompani që kanë kontrata aktive, dhe veçanërisht për kompanitë potencialisht...

Në drejtorinë për udhëheqjen e librave amë për një vit janë evidentuar 21,957 certifikata me gabime

Drejtoria pĂ«r udhĂ«heqjen e librave amĂ« lĂ«shoi ​​21,957 certifikata me tĂ« dhĂ«na tĂ« futura gabimisht gjatĂ« vitit 2019, qĂ« Ă«shtĂ« 4% e numrit tĂ« pĂ«rgjithshĂ«m tĂ« certifikatave tĂ« lĂ«shuara pĂ«r atĂ« vit, zbuluan revizorĂ«t shtetĂ«rorĂ« gjatĂ« kontrollit tĂ« funksionimit tĂ« kĂ«tij institucioni. “Drejtoria nuk ka...

Për shkak të Kovid-19, transporti ndër-urban me autobus vitin e kaluar kishte 3 milionë udhëtarë më pak (Infografik)

Pandemia me covid-19 bëri që transportuesit e autobusëve në vend vitin e kaluar të regjistronin rekord historikisht negativ në numrin e udhëtarëve të transportuar jashtë qytetit, por edhe në transportin ndërkombëtar. Sipas Entit Shtetëror të Statistikave, në vitin 2020, me transportin ndër-urban janë transportuar...

RMV, kriza kovid vitin e kaluar e vendosi nĂ« “mbĂ«shtetje tĂ« oksigjenit” edhe transportin publik

Sipas të dhënave të Entit Shtetëror për Statistikë, në vitin 2020, me transportin urban/ndër-urban në Maqedoninë e Veriut kanë udhëtuar vetëm 40.523.000 udhëtar. Bëhet fjalë për numrin historik më të ulët të udhëtarëve të transportuar me transport publik nëpër komunat e vendit, i cili...

Për ndotjen e ajrit flasin të gjithë, automjete elektrike rrallë kush përdor në RMV (Multimedia)

Përdorimi i automjeteve në Maqedoni është në rritje të vazhdueshme, në kurriz të rënies së interesit për udhëtim me transport publik në mjediset urbane, si dhe numrin e zvogëluar të udhëtarëve në trenat dhe autobusët ndërurban. Shkalla e motorizimit të popullatës në vitin 2019 ka...

Pendarovski: Nevojitet Ligj pĂ«r gjendje tĂ« jashtĂ«zakonshme pĂ«r t’u shmangur boshllĂ«qet me tĂ« cilat u pĂ«rballĂ«m

Me nismĂ« tĂ« QendrĂ«s presidenciale pĂ«r arsimim politik, sot u mbajt konferencĂ« me temĂ«n “Gjendje e jashtĂ«zakonshme: leksione tĂ« mĂ«suara dhe sfida tĂ« ardhshme”, nĂ« tĂ« cilĂ«n u diskutua pĂ«r nevojĂ«n pĂ«r pĂ«rpilim tĂ« Ligjit pĂ«r gjendje tĂ« jashtĂ«zakonshme, shkruan Meta.mk. NĂ« fjalimin gjatĂ« hapjes sĂ«...

Me borxhet qĂ« ka, HekurudhĂ«n mund tĂ« na e “privatizojnĂ«â€ me pĂ«rmbarimit tĂ« detyrueshĂ«m

Borxhet që i ka grumbulluar humbësi më i madh në vend, Hekurudhat e RMV-Transporti janë të larta sa Mont Everesti. Nëse autoritetet shtetërore nuk ndërmarrin urgjentisht masa konkrete për riparimin e tyre, hekurudha nuk do të ketë nevojë të privatizohet ose të lidhë partneritet...

RMV, përpunimi i gjurmëve të gishtit gjatë zgjedhjeve, jo pa lejen e Agjencisë për mbrojtjen e të dhënave personale

Krahas asaj që liderët e LSDM-së dhe të VMRO-DPMNE-së pajtohen rreth blerjes së aparateve për gjurmë gishti për zgjedhjet e ardhshme lokale, Komisioni Shtetëror i Zgjedhjeve (KSHZ) dhe ekspertët reaguan më me rezervë lidhur me parakushtet që duhet të plotësohen para se përgjithësisht të...