fbpx

Qeveria nuk e ka pranuar ende aktvendimin e Gjykatës administrative për minierën e Ilovicës

-

Qeveria nuk e ka pranuar ende aktvendim të Gjykatës administrative me të cilin e ka pranuar ankesën e një ish-koncesionerit në minierat Ilovica dhe Shtuka, megjithëse ai aktvendim ishte miratuar në fund të marsit, njofton Meta.mk.

“Asnjë dokument zyrtar nuk ka arritur në Qeverinë e Republikës së Maqedonisë së Veriut në lidhje me vendimin e Gjykatës administrative në favor të ish-koncesionerit Euromax Resources – Shkup”, thuhet në përgjigjen e shërbimit informativ të Qeverisë në pyetjen nga Meta nëse shteti do të apelojë vendimin e Gjykatës.

“Sapo të arrijë aktgjykimi, qeveria do të përgjigjet brenda afateve të përcaktuara me ligj”, ka thënë qeveria në një komunikatë.

Javën e kaluar, publiku mësoi për aktgjykimin e Gjykatës administrative me të cilën gjykata ktheu për përsëritje të vendimit kërkesën e kompanisë për lejen e shfrytëzimit të burimeve minerale.

Kërkesa u refuzua nga Komisioni i shkallës dytë të qeverisë në tetor të vitit të kaluar për shkak të kushteve të paplotësuara, pas së cilës Ministria e ekonomisë ndërpreu në mënyrë të njëanshme marrëveshjen e koncesionit.
Vendimi i Gjykatës u mbajt sekret nga 31 mars deri në mes të majit kur kompania kanadeze e postoi në faqen e saj të internetit. Pasi publiku reagoi vrullshëm, Gjykata lëshoi ​​jashtëzakonisht shpejtë disa deklarata publike në 13 dhe 14 maj, të dy të nënshkruara nga Kryetari i Gjykatës, Burim Sejdini.

Në deklaratën e parë, Gjykata informoi vetëm shkurtimisht se një aktgjykim i tillë ishte sjellë, ndërsa në deklaratën e dytë u theksua “natyra urgjente” e çështjes, për të cilën vendimi është dashur të merret gjatë gjendjes së jashtëzakonshme.

Gjykata gjithashtu theksoi se argumenti kryesor i Euromax ishte se Komisioni i Shkallës së Dytë para refuzimit të kërkesës për leje për të shfrytëzuar burimet minerale është dashur që të pritë vendimin e qeverisë pasi pas një kërkese të parashtruar më parë për bashkimin e dy koncesioneve në pronësi të Euromax.

Afati i ankimit kundër këtij vendimi skadon pas përfundimit të gjendjes së jashtëzakonshme.

Përkundër faktit se Gjykata administrative njoftoi zyrtarisht se vendimi u ishte dorëzuar siç duhet palëve në kontestin administrativ, si dhe Qeverinë e Ministrinë e ekonomisë thonë se ata nuk e kanë pranuar vendimin e Gjykatës.

Qeveria thotë se, sipas informacionit të paraqitur në Qeveri nga Ministria e Ekonomisë, është përcaktuar se kompania nuk ika paraqitur të gjitha dokumentet e nevojshme që kërkohen me Ligjin për burimet minerale për marrje të lejes për shfrytëzimit.

“Nga kjo rrjedh se janë përmbushur kushtet për revokimin e koncesionit.

Vendimi për plotësimin e kushteve për revokimin e koncesionit do të jetë i vlefshëm pasi të përfundojë procedura e ankimit në përputhje me rregulloret pozitive ligjore të Republikës së Maqedonisë së Veriut ”, thonë nga Qeveria.

Aktivistët nga Strumica janë befasuar dhe të indinjuar nga vendimi i gjykatës. Ata thonë se nuk janë të befasuar që vendimi merr kaq shumë kohë për të arritur qeverinë.

“Duket shumë larg dhe ne e gjetëm aktgjykimin në serverin zyrtar të qeverisë Kanadeze, ndërsa nuk u informuam nga autoritetet në vendin tonë, siç do të ishte urdhri”, tha për Metën përfaqësuesi i shoqatës “Lugina e shëndoshë”, nga Strumica, Gjorgji Tanushev.

Ai thekson se me aktvendimin e Gjykatës Administrative thuhet që përfaqësuesit ligjorë të shtetit në këtë mosmarrëveshje i paraqitën Gjykatës vetëm dokumentet e kërkuara, por, megjithëse u kërkuan nga gjyqtari, ata nuk i kanë dhënë shpjegimet e nevojshme.

Aktivistët e Strumicës tregojnë se ata kanë informacione të pakonfirmuara për konflikt të interesit në Ministrinë e ekonomisë.

“Ne do të reagojmë fuqimisht. Dhe organizata jonë së bashku me qytetarët dhe të gjitha organizatat e tjera në Maqedoninë Juglindore. Ne nuk do të lejojmë që gjyqtarët dhe politikanët e korruptuar të na helmojnë për fitim, pavarësish se kështu që kushdo që ata duan të jenë”, thotë Tanushev.

Download Best WordPress Themes Free Download
Download Nulled WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
Download WordPress Themes
free download udemy paid course
download coolpad firmware
Premium WordPress Themes Download
udemy paid course free download