Nga 2,000 rastet e regjistruara tĂ« Covid-19 nĂ« vend, pothuaj 32.3 pĂ«rqind nuk kanĂ« fare simptoma, por mund tĂ« transmetojnĂ« sĂ«mundjen. Sipas raportit ditor nga Instituti i shĂ«ndetit publik (ISHP), dy tĂ« tretat e rasteve asimptomatike (75%) “kanĂ« pas kontakte me ndonjĂ« rast tashmĂ« tĂ« konfirmuar nĂ« vend”, raporton Meta.

Pyetja është, nëse çdo i treti i pacientëve të regjistruar nuk ka fare simptoma, atëherë cili është numri i njerëzve të pakonfirmuar që janë pozitivë dhe të cilët pa ditur e përhapin virusin? Maja e ajsbergut që mund të shihet në sipërfaqen e ujit mund të jetë e vogël, por askush nuk mund ta dijë me siguri pjesën e cila është nën ujë.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A ka ndonjë mënyrë për të zbuluar sa është ky numër? Nëse do ta dinim këtë numër, a do të merrnin autoritetet shëndetësore udhëzime më të sakta dhe do të dinin saktësisht se çfarë  masa të dimensionuar duhet të ndërmerren? Këto çështje i diskutuam me mikrobiologun prof. d-r. Nikolla Panovski, si dhe me epidemiologun prof. d-r. Dragan Danillovski.

Sipas vlerësimeve të doktor Panovskit, rreth 25,000 njerëz në vend duhet të kenë qenë në kontakt me virusin deri më tani, ndërsa rreth 20.000 personave sëmundja iu ka kaluar.

Nikolla Panovski

“Sipas vlerĂ«simeve tĂ« mia, ka rreth 25.000 raste tĂ« Kovid-19 nĂ« vend”, tha Panovski, duke shtuar se ai personalisht njeh 15 persona tĂ« cilĂ«t e kanĂ« pas sĂ«mundjen, e nuk e kishin kaluar algoritmin e testimit dhe nuk kanĂ« qenĂ« tĂ« testuar.

“Ne i njohim praktikisht vetĂ«m ata qĂ« kanĂ« simptoma dhe janĂ« testuar. Dhe ka shumĂ« qĂ« kanĂ« pasur sĂ«mundje, ka nga ata qĂ« kanĂ« pas simptoma tĂ« buta, tha Panovski, duke shtuar se nĂ«se do tĂ« testoheshin tani me teste standarde qĂ« zbulojnĂ« praninĂ« e virusit (testet PSR), ata do tĂ« ishin negativ.

Testet e antitrupave (IGG), nga ana tjetĂ«r, tregojnĂ« se sa njerĂ«z kanĂ« pasur virus, “por kur pĂ«rqindja e pacientĂ«ve Ă«shtĂ« aq e vogĂ«l sa e jona, atĂ«herĂ« pozitivĂ«t e rrejshĂ«m do tĂ« jenĂ« mĂ« shumĂ« se sa ato qĂ« vĂ«rtet janĂ« pozitiv”, shtoi Panovski.

Ai parashikon që virusi nuk do të zhduket dhe se do të jetë i pranishëm gjatë gjithë verës.

“Virusi do tĂ« jetĂ« kĂ«tu. KĂ«to masa nuk mund tĂ« zgjasin pĂ«rgjithmonĂ«. “Shkollat ​​do tĂ« punojnĂ«, kopshtet do tĂ« punojnĂ«, sĂ«mundja do tĂ« pĂ«rhapet, fĂ«mijĂ«t do ta transmetojnĂ« atĂ«â€, tha Dr. Panovski.

Ai pret qĂ« tĂ« ketĂ« mes 5 deri 15 tĂ« infektuar tĂ« ri çdo ditĂ« kĂ«tĂ« verĂ«. “NĂ« korrik dhe gusht, numri mund tĂ« jetĂ« nĂ«n pesĂ«, por ai me siguri do tĂ« jetĂ« i pranishĂ«m” vlerĂ«son profesori.

Dragan Danillovski

Epidemiologu Danillovski, nga ana tjetër, beson se përqindja e atyre që nuk kanë simptoma është e panjohur, ndërsa e mbjellin virusin përreth dhe janë praktikisht të padukshme.

“NĂ« njĂ« studim gjerman tĂ« botuar dy javĂ« mĂ« parĂ«, njĂ« vlerĂ«sim Ă«shtĂ« bĂ«rĂ« bazuar nĂ« njĂ« test tĂ« pĂ«rgjithshĂ«m tĂ« popullsisĂ«. Ata kanĂ« vlerĂ«suar se vetĂ«m 9% e asaj qĂ« Ă«shtĂ« regjistruar nĂ« botĂ« Ă«shtĂ« njĂ« pĂ«rqindje e numrit tĂ« pĂ«rgjithshĂ«m tĂ« pozitivĂ«ve”, thotë Danillovski.

Ai theksoi se popullsia e përgjithshme duhet të testohet, qoftë duke marrë ekzemplar të targetuar vetëm për grupet të ashtuquajtura të rrezikut ose duke zgjedhur një ekzemplar përfaqësues.

“Kjo mund tĂ« bĂ«het me zgjedhje tĂ« rastit nga popullata e pĂ«rgjithshme,” tha profesori, duke shtuar se mund tĂ« bĂ«het me pĂ«rzgjedhje tĂ« rastit tĂ« ekzemplarit pĂ«rfaqĂ«sues nga numrat rendorĂ« nĂ« listĂ«n zgjedhore.

“NjĂ« tjetĂ«r variant i pranueshĂ«m, qĂ« pĂ«rdoret nĂ« botĂ«, Ă«shtĂ« pĂ«rcaktimi i vendeve tĂ« testimit dhe ashtu si kalojnĂ« njerĂ«zit, ata tĂ« testohen”, tha Danilovski, duke shtuar se njĂ« shembull i tillĂ« ekziston nĂ« Kaliforni, SHBA.

Sipas tij, një mënyrë tjetër për të testuar popullsinë është përmes mjekëve të familjes, të cilët vetë do të merrnin strisho nga një përfaqësues i secilës familje që trajtohen te ata.

“NĂ« atĂ« mĂ«nyrĂ«, nĂ« mĂ«nyrĂ« homogjene do tĂ« mbulohet e gjithĂ« popullata, do tĂ« testohet nga njĂ« nĂ« çdo familje. NĂ«se nuk ka kaq shumĂ« teste, mund tĂ« testohet çdo e dhjeta familje. KĂ«shtu do tĂ« sigurohet homogjenitet nĂ« aspekt tĂ« shpĂ«rndarjes hapĂ«sinore. I gjithĂ« vendi do tĂ« jetĂ« nĂ« gjendje tĂ« mbulohet nĂ« mĂ«nyrĂ« tĂ« barabartĂ« nga testimi “, tha Danillovski, duke shtuar se nĂ« kĂ«tĂ« mĂ«nyrĂ«, pas rezultateve tĂ« para, do tĂ« dihet se cila do tĂ« jetĂ« shpĂ«rndarja e rasteve pozitive dhe do tĂ« ekzistojĂ« njĂ« ide pĂ«r pjesĂ«n e akullit qĂ« Ă«shtĂ« mbi ujĂ«.

Sipas tij, nëse studimi i tillë bëhet për një periudhë të caktuar kohore, për shembull dy deri në tre muaj, atëherë autoritetet shëndetësore do të kenë vazhdimisht një pasqyrë se si duket tablloja epidemiologjike.

“AtĂ«herĂ« nuk do tĂ« kishim nevojĂ« tĂ« deklaronim verbĂ«risht masa kufizuese, por masat do tĂ« dimensionoheshin nĂ« pĂ«rpjesĂ«tim me rreziqet epidemiologjike. NĂ«se kemi ide se cila Ă«shtĂ« harta epidemiologjike ose njĂ« fotografi e rasteve pozitive dhe nĂ«se dĂ«rgojmĂ« ekipe pĂ«r tĂ« izoluar rastet pozitive, atĂ«herĂ« gjithçka do tĂ« jetĂ« ndryshe”, thotĂ« Dr. Danillovski.

“AtĂ«herĂ« do tĂ« mund tĂ« bĂ«het anketĂ« pĂ«r rrethinĂ«n e tyre tĂ« afĂ«rt, pĂ«r tĂ« identifikuar kontaktet e tyre. Sepse ata do tĂ« ishin mbjellĂ«s tĂ« padukshĂ«m tĂ« virusit. Duhet parĂ« se nĂ« cilĂ«n rreze e kanĂ« pĂ«rhapur virusin. ËshtĂ« e drejtĂ« t’i qasemi kĂ«shtu” ka vlerĂ«suar profesori.