fbpx
Tag: Без Филтер

tag: Без Филтер

Marsi kaloi, projekti ideor për “tramvajin me rrota” në Shkup akoma nuk është publikuar

Projektuesit vonojnë në përgatitjen e dokumentacionit të projektit ose Qyteti i Shkupit taktizon me publikimin e modelit paraprak për linjën e parë të sistemit të autobusëve të shpejtë (BAS) nga Novo Lisiçe në Gjorçe Petrov? Kur ishte nënshkruar marrëveshja me projektuesit në fillim të tetorit të vitit të kaluar, afati për përgatitjen e dokumentacionit të projektit u vendos të jetë 100...

Maturantët që do të jenë në izolim do të japin provimin e maturës në afat tjetër provimi në fund të qershorit

Nxënësit në vitin e fundit të shkollës së mesme, të cilët për shkak të sëmundjes nuk do të jenë në gjendje të marrin pjesë në provimin e maturës shtetërore më 5 dhe 11 qershor, do të jenë në gjendje ta bëjnë këtë në fund të qershorit, e për datat e sakta do të ketë informatë plotësuese nga Qendra shtetërore...

Për herë të dytë do të shkelet afati për ndërtimin e autostradës Kërçovë-Ohër, po bëhen analiza për sa kohë do të shtyhet

Ndërmarrja Publike për Rrugë Shtetërore po përgatit analiza gjithëpërfshirëse për vazhdimin e afatit për ndërtimin e autostradës Kërçovë-Ohër. Tashmë është e sigurt që për herë të dytë do të prishet data përfundimtare, brenda së cilës kompania kineze “Sinohydro” si kontraktor duhej të përfundonte ndërtimin e autostradës 57 km të gjatë me vlerë thuajse 600 milion euro, njofton Meta. Afati fillestar...

Stojanov: Pandemia do të zgjasë për një kohë të gjatë, të gjitha kufizimet janë të kota sepse ne vetë nuk kujdesemi

Nëse e shikojmë numrin e rasteve me kovid dhe masat kufizuese që do të jenë përsëri në fuqi, ne s’kemi mësuar asgjë gjatë vitit të kaluar. Situata tregon se të gjitha masat janë të kota, sepse nuk e kuptojmë se nuk duhet të futemi në turma, qendra tregtare, autobusë, apartamente dhe shtëpi, thotë d-r. Aleksandar Stojanov, epidemiolog dhe ish-drejtor...

Subvencione për energji elektrike u duhen jo vetëm shfrytëzuesve të ndihmës sociale, por edhe atyre me të ardhura të ulëta

Lista e përfituesve të subvencioneve shtetërore për të mbuluar një pjesë të shpenzimeve për energji elektrike duhet të zgjerohet dhe aty të përfshihen familjet me të ardhura të ulëta me vetëm një të punësuar, të papunët dhe punonjësit e kompanive të falimentuara. Tani të drejtën për mbështetje mujore prej 1.000 denarë e gëzojnë vetëm rreth 30,000 njerëz në vend...

Në drejtorinë për udhëheqjen e librave amë për një vit janë evidentuar 21,957 certifikata me gabime

Drejtoria për udhëheqjen e librave amë lëshoi ​​21,957 certifikata me të dhëna të futura gabimisht gjatë vitit 2019, që është 4% e numrit të përgjithshëm të certifikatave të lëshuara për atë vit, zbuluan revizorët shtetërorë gjatë kontrollit të funksionimit të këtij institucioni. “Drejtoria nuk ka përcaktuar përgjegjësinë për rimbursimin e kostos në rast të një gabimi në lëshimin e certifikatave,...

Për shkak të Kovid-19, transporti ndër-urban me autobus vitin e kaluar kishte 3 milionë udhëtarë më pak (Infografik)

Pandemia me covid-19 bëri që transportuesit e autobusëve në vend vitin e kaluar të regjistronin rekord historikisht negativ në numrin e udhëtarëve të transportuar jashtë qytetit, por edhe në transportin ndërkombëtar. Sipas Entit Shtetëror të Statistikave, në vitin 2020, me transportin ndër-urban janë transportuar 2.794.000 udhëtar, përderisa me linjat e autobusave për në vendet e huaja kanë udhëtuar vetëm...

RMV, kriza kovid vitin e kaluar e vendosi në “mbështetje të oksigjenit” edhe transportin publik

Sipas të dhënave të Entit Shtetëror për Statistikë, në vitin 2020, me transportin urban/ndër-urban në Maqedoninë e Veriut kanë udhëtuar vetëm 40.523.000 udhëtar. Bëhet fjalë për numrin historik më të ulët të udhëtarëve të transportuar me transport publik nëpër komunat e vendit, i cili është kryesisht rezultat i pandemisë kovid, shkruan Meta.mk. Krahasuar me vitin 2019, numri i pasagjerëve në transportin...

Për ndotjen e ajrit flasin të gjithë, automjete elektrike rrallë kush përdor në RMV (Multimedia)

Përdorimi i automjeteve në Maqedoni është në rritje të vazhdueshme, në kurriz të rënies së interesit për udhëtim me transport publik në mjediset urbane, si dhe numrin e zvogëluar të udhëtarëve në trenat dhe autobusët ndërurban. Shkalla e motorizimit të popullatës në vitin 2019 ka arritur në 205,2 automjete udhëtimi për 1.000 banorë, megjithëse plotë një dekadë më herët mbi 80% të...

Me borxhet që ka, Hekurudhën mund të na e “privatizojnë” me përmbarimit të detyrueshëm

Borxhet që i ka grumbulluar humbësi më i madh në vend, Hekurudhat e RMV-Transporti janë të larta sa Mont Everesti. Nëse autoritetet shtetërore nuk ndërmarrin urgjentisht masa konkrete për riparimin e tyre, hekurudha nuk do të ketë nevojë të privatizohet ose të lidhë partneritet privat publik për transformimin e vet, për shkak se përmes përmbarimit të detyrueshëm mund të...

NP për Hekurudha punon në zgjidhjen ideore për hekurudhën që do të ndërtohet në Aeroportin Ndërkombëtar të Shkupit

Ndërmarrja Publike për Infrastrukturë Hekurudhore e RMV-së për momentin po përgatit zgjidhje ideore për ndërtimin e linjës së re hekurudhore nga hekurudha aktuale Shkup-Kumanovë deri te Aeroporti Ndërkombëtar Shkup, informon drejtori i kësaj ndërmarrje Hari Llokvenec në emisionin “Utrinski brifing” të “Sllobodna TV”. Drejtori i i Hekurudha-Infrastruktura pret që ndërtimi i kësaj linjë hekurudhore pret që të rrumbullakohet në vitin...

Vetëm 0,3% të hedhurinave të grumbulluara vitin e kaluar në Shkup janë selektuar, “Higjiena komunale” thonë nuk ka përfitim

Kritikat e ashpra që revizorët shtetëror ua bënë autoriteteve shtetërore e komunale lidhur me trajtimin dhe menaxhimin me hedhurinat e plastit i janë adresuar edhe ndërmarrjes publike të Shkupit “Higjiena komunale”. Ata thonë që ndërmarrja publike komunale (NPK) nga Shkupi bën trajtimin e hedhurinave prej plasti, megjithëse nuk i plotëson kriteret minimale teknike për kryerjen e veprimtarisë grumbullim, trajtim...

Nën presion të BE-së, Qeveria ndërmerr obligime serioze për mbrojtje të mjedisit jetësor

Qeveria në seancën e  parafundit të vitit të kaluar të mbajtur më 29 dhjetor, e ka shqyrtuar informatën për takimin e 16-të të Nën-komitetit për transport, mjedis jetësor, energjetikë dhe politikë rajonale, në kuadër të Komitetit për stabilizim dhe asociim midis Bashkimit Evropian dhe Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe ka dhënë një sërë obligimesh me të cilat duhet konsiderueshëm ta...

Për shkak të Kovid-19, me transportin publik në Shkup vitin e kaluar janë transportuar 30 milionë udhëtarë më pak (Infografik)

Pandemia Kovid-19 shkaktoi rënie të numrit të udhëtarëve të transportuar në transportin urban të Shkupit në nivelin më të ulët historik. Autobusët e NPQ-Shkup dhe të transportuesve privatë kanë transportuar 27.709.556 udhëtarë, që është thuajse 30 milionë udhëtarë më pak krahasuar me  vitin 2019. Gjatë vitit para kovid krizës, transportin publik e kanë shfrytëzuar mbi 57,2 milionë udhëtarë, njofton Meta.mk. Të...

Në këmbë dhe me biçikletë kur është ajri i pastër, në autobus kur është i ndotur

Ecja ose ngasje e biçikletës është opsioni më i mirë për lëvizje kur ndotja e ajrit është e vogël, por edhe anasjelltas, është ekspozimi më i rrezikshëm ndaj grimcave PM kur ndotja e ajrit është në përqendrime të larta, tregon hulumtimi i ekipit të ekspertëve të Universitetit “Goce Dellçev” nga Shtipi në bashkëpunim me Qendrën për ndryshime klimatike, në...

Ligjet për menaxhim me mbeturinat duhet të miratohen sa më shpejt që mundet

Për të shmangur kritikat e vitit të kaluar nga Komisioni Evropian (KE) në Raportin e progresit të vendit në vitin 2021, autoritetet shtetërore do të duhet të përshpejtojnë miratimin e ligjeve për menaxhim të mbeturinave. Ministri i mjedisit jetësor dhe planifikimit hapësinor, Naser Nuredini, i paralajmëroi rreth një muaji më parë, ndërsa Qeveria në seancën më 22 dhjetor 2020, i...

Vitin e kaluar kemi punuar në realizim, këtë vit do të hapen rrugë të reja, afatet mbeten një kategori e ndryshueshme

Maqedonia e Veriut këtë vit pret zhvillimin e intensifikuar të infrastrukturës rrugore dhe të lëshohen në përdorim disa rrugëve të reja që janë ndërtuar gjatë viteve të fundit. Pavarësisht vonesave të zakonshme në zbatimin e projekteve për shkaka të një spektri të tërë problemesh të përbashkëta që vitin e kaluar u plotësua nga pandemia kovid-19, në 2021 përmirësimi i...

RMV, me ligjin për investime strategjike do të përshpejtohen projektet e mëdha në fushën e energjisë

Ministria e Ekonomisë përgatit ligj për investime strategjike në Maqedoninë e Veriut, në përputhje me obligimet e marra nga marrëveshja për themelimin e komunitetit energjetik, si dhe obligimet e marra nga marrëveshja për stabilizim dhe asocim, njofton Meta.mk. Në lajmërimin për përgatitjen e ligjit të publikuar në Regjistrin Nacional Energjetik, thuhet se me regulativën e re duhet të rregullohen rregullat...

Më pak NO2 dhe PM-2.5 grimca janë thithur në Shkup gjatë karantinës, konfirmon hulumtimi i QNK-së

Më pak dyoksid azoti (NO2) dhe PM-2.5 grimca janë thithur në Shkup në periudhën e karantinës nga 18 marsi deri më 26 maj në krahasim me periudhën e njëjtë të vitit 2019, tregon hulumtimi për ndikimin e komunikacionit mbi ndotjen e ajrit në Shkup, i zbatuar nga ekipi i ekspertëve i udhëhequr nga prof. dr. Dejan Mirakovski, prorektor në...

Pritet leja e Francës për eksportimin e 10 tonëve të fundit të mbetjeve kimike nga OHIS-i

Pritet përgjigje e konfirmuar nga Franca për transportimin dhe shkatërrimin në inseneratorin e Lionit të dhjetë tonë kimikateve të OHIS-it. Katër shtete, Serbia, Hungaria, Austria dhe Gjermania, përmes të cilave do të duhet të tranzitojnë substancat e rrezikshme, tashmë i kanë marrë dokumentet dhe po presin marrjen e lejes nga Franca, të miratojnë tranzitin, shkruan Meta.mk. Inseneratori në Lion do të...