fbpx

Socializim përmes rrjeteve sociale: Të rinjtë dhe sfidat me shëndetin mental në kohë pandemie

Kontakt i kufizuar fizik, mënyra të reja të socializimit, mësim nga shtëpia, frikë dhe pasiguri për të ardhmen janë pjesë e sfidave me të cilat u përballën të rinjtë gjatë krizës globale me kovid-19. Për dikë kohë për veten, për dike funksionim i vështirësuar...

Në drejtorinë për udhëheqjen e librave amë për një vit janë evidentuar 21,957 certifikata me gabime

Drejtoria për udhëheqjen e librave amë lëshoi ​​21,957 certifikata me të dhëna të futura gabimisht gjatë vitit 2019, që është 4% e numrit të përgjithshëm të certifikatave të lëshuara për atë vit, zbuluan revizorët shtetërorë gjatë kontrollit të funksionimit të këtij institucioni. “Drejtoria nuk ka...

RMV, kriza kovid vitin e kaluar e vendosi në “mbështetje të oksigjenit” edhe transportin publik

Sipas të dhënave të Entit Shtetëror për Statistikë, në vitin 2020, me transportin urban/ndër-urban në Maqedoninë e Veriut kanë udhëtuar vetëm 40.523.000 udhëtar. Bëhet fjalë për numrin historik më të ulët të udhëtarëve të transportuar me transport publik nëpër komunat e vendit, i cili...

Për ndotjen e ajrit flasin të gjithë, automjete elektrike rrallë kush përdor në RMV (Multimedia)

Përdorimi i automjeteve në Maqedoni është në rritje të vazhdueshme, në kurriz të rënies së interesit për udhëtim me transport publik në mjediset urbane, si dhe numrin e zvogëluar të udhëtarëve në trenat dhe autobusët ndërurban. Shkalla e motorizimit të popullatës në vitin 2019 ka...

Me borxhet që ka, Hekurudhën mund të na e “privatizojnë” me përmbarimit të detyrueshëm

Borxhet që i ka grumbulluar humbësi më i madh në vend, Hekurudhat e RMV-Transporti janë të larta sa Mont Everesti. Nëse autoritetet shtetërore nuk ndërmarrin urgjentisht masa konkrete për riparimin e tyre, hekurudha nuk do të ketë nevojë të privatizohet ose të lidhë partneritet...

Vetëm 0,3% të hedhurinave të grumbulluara vitin e kaluar në Shkup janë selektuar, “Higjiena komunale” thonë nuk ka përfitim

Kritikat e ashpra që revizorët shtetëror ua bënë autoriteteve shtetërore e komunale lidhur me trajtimin dhe menaxhimin me hedhurinat e plastit i janë adresuar edhe ndërmarrjes publike të Shkupit “Higjiena komunale”. Ata thonë që ndërmarrja publike komunale (NPK) nga Shkupi bën trajtimin e hedhurinave...

Për shkak të Kovid-19, me transportin publik në Shkup vitin e kaluar janë transportuar 30 milionë udhëtarë më pak (Infografik)

Pandemia Kovid-19 shkaktoi rënie të numrit të udhëtarëve të transportuar në transportin urban të Shkupit në nivelin më të ulët historik. Autobusët e NPQ-Shkup dhe të transportuesve privatë kanë transportuar 27.709.556 udhëtarë, që është thuajse 30 milionë udhëtarë më pak krahasuar me  vitin 2019....

Ligjet për menaxhim me mbeturinat duhet të miratohen sa më shpejt që mundet

Për të shmangur kritikat e vitit të kaluar nga Komisioni Evropian (KE) në Raportin e progresit të vendit në vitin 2021, autoritetet shtetërore do të duhet të përshpejtojnë miratimin e ligjeve për menaxhim të mbeturinave. Ministri i mjedisit jetësor dhe planifikimit hapësinor, Naser Nuredini, i...

Vitin e kaluar kemi punuar në realizim, këtë vit do të hapen rrugë të reja, afatet mbeten një kategori e ndryshueshme

Maqedonia e Veriut këtë vit pret zhvillimin e intensifikuar të infrastrukturës rrugore dhe të lëshohen në përdorim disa rrugëve të reja që janë ndërtuar gjatë viteve të fundit. Pavarësisht vonesave të zakonshme në zbatimin e projekteve për shkaka të një spektri të tërë problemesh...

Më pak NO2 dhe PM-2.5 grimca janë thithur në Shkup gjatë karantinës, konfirmon hulumtimi i QNK-së

Më pak dyoksid azoti (NO2) dhe PM-2.5 grimca janë thithur në Shkup në periudhën e karantinës nga 18 marsi deri më 26 maj në krahasim me periudhën e njëjtë të vitit 2019, tregon hulumtimi për ndikimin e komunikacionit mbi ndotjen e ajrit në Shkup,...

Milla Carovska: Me konceptin e ri, nxënësit do të mësojnë dhe mendojnë në mënyrë kritike

Me konceptin e ri, e braktisim qasjen e vjetër të të mësuarit faktografik dhe i nxisim nxënësit të zgjidhin problemet dhe të mendojnë në mënyrë kritike, tha Ministrja e arsimit dhe shkencës Milla Carovska në një intervistë për Meta.mk. Një pjesë e publikut reagoi ashpër...

Transporti publik i Shkupit me numër të përgjysmuar të udhëtarëve, të mendohet se si të kthehet besueshmëria pas KOVID-19 (Infografik)

Pandemia KOVID-19 e ka përgjysmuar numrin e udhëtarëve të transportuar në transportin publik të Shkupit. Në periudhën prej janarit deri më shtator të vitit 2020, me autobusët e NTP-së janë transportuar 16,1 milionë udhëtarë, që është për 15.434.000 udhëtarë më pak në krahasim me...

Këtë vjeshtë, ajri në Shkup shumë më i ndotur se sa pranverën e kaluar, gjatë orës policore (INFOGRAFIK)

Ndotja e ajrit në Shkup ka qenë shumë më i ulët pranverën e kaluar, kur kishte orë policore, në krahasim me këtë vjeshtë. Restrikcionet për lëvizje, që e kufizuan komunikacionin rrugor në Shkup, prodhimtarinë industrial madje edhe ndezjen e zjarreve në vende të hapura,...

RMV, deri në fund të vitit do të ndahen 6.5 milion euro për transportin e pasagjerëve, nuk ka zgjidhje për trenat e prishur kinez

Të Dielën, 13 Dhjetor, hyn në fuqi orari i ri i trenave të pasagjerëve për vitin 2021, i cili nuk sjell ndryshime të rëndësishme në numrin e trenave në trafikun hekurudhor të pasagjerëve në vend. Numri i trenave vitin e ardhshëm mbetet i njëjtë me...

Gjuha e urrejtjes ndaj Metamorfozis mbetet e pandëshkuar: “T’i pushkatojmë ose në shtëpi t’u dërgojmë kurora pas vdekjes?“

“Ja kanceri i shoqërisë”, “dalë ngadalë po e kompletojmë listën, po vijnë informata nga të gjitha anët dhe adresat e shtëpive tani më i kemi”, “kopukat e mjerë, nuk e dinë që edhe ata do të fshihen edhe atë shumë shpejtë”, “t’i pushkatojmë ose...

RMV, Gjykata e Lartë Administrative solli vendim për minierën Illovicë-Shtuka, mirëpo nuk dihet se çka ka vendosur

Gjykata e Lartë administrative solli vendim për lëndën për minierën Illovicë-Shtuka, mirëpo përmbajtja e tij mbetet e panjohur për opinionin.Vendimi, siç kanë konfirmuar nga ky institucion për Meta, është miratuar më 20 nëntor. Megjithatë, i njëjti ende nuk është publikuar në uebfaqen, në të...

Konferencë e EEAS: BЕ-ja duhet ta imponojë rolin e vet si faktor që i lëviz punët

BЕ duhet edhe në marrëdhëniet ndërkombëtare edhe në zgjidhjen e kontesteve ta imponojë rolin e vet si faktor që i lëviz punët, si subjekt sovran i cili ka autonominë e vet strategjike. Gjatë kësaj, BE duhet të përpiqet ta nxitë respektimin e vlerave evropiane...

Në vend që t’i paguajnë me para, të rinjtë mund të ndjekin kurse dhe trajnime përmes shërbimit në komunitet

МладиХаб
Kurse programimi, marketing digjital, Photoshop (Adobe Photoshop), Illustrator (Adobe Illustrator) dhe trajnime të ndryshme për aftësi digjitale, të cilat, në vend që t’i paguajnë nga xhepi, të rinjtë do të jenë në gjendje të “paguajnë” me shërbim të komunitetit, më shumë se një vit,...

RMV, Plani për menaxhim me mbeturinat deri në vitin 2030 – shumë ambicie, pak burime të financave

Maqedonia e Veriut është në prag të marrjes së një Plani të ri kombëtar për menaxhim me mbeturina për periudhën 2020-2030, me shumë projekte ambicioze për zbatim, por deri më tani me shumë pak fonde të gjetura për to. Ndër qëllimet e vendosura në...

RMV, aq shumë mbeturina prodhojmë saqë nuk mund as t’i mbledhim (Infografik)

Nga viti në vit krijojmë gjithnjë e më shumë mbeturina komunale, ndërsa pothuajse një e treta e plehrave që gjenerojmë u humbasin gjurmët. Sipas të dhënave të Entit Shtetëror të Statistikave, 915,943 ton mbetje komunale u gjeneruan në vend vitin e kaluar, shkruan Meta.mk. Sasia...