fbpx

RMV, Mbipesha e rrit rrezikun e vdekjes nga kovid-19 për gati 50 %

Që nga fillimi i pandemisë, janë publikuar dhjetëra studime që konfirmojnë se një përqindje e madhe e pacientëve më të sëmurë nga kovid-19 janë me mbipeshë. Javët e fundit, lidhja midis virusit dhe mbipeshës ka qenë në qendër të vëmendjes së studiuesve në të...

10 tonët e fundit të mbetjeve kimike nga OHIS do të shkatërrohen në Francë

10 tonët e fundit të mbetjeve të ndryshme kimike nga OHIS-i do të dërgohen për djegie në Lyon, Francë. Ata qysh në mars duhej të largoheshin për “Valorek Servisis” në Bazel, Zvicër, por pandemia e Kovid-19 dhe mbyllja e kufijve i shtynë eksportet. Ndërkohë, kontrata...

Sezoni i ndotjes së ajrit mbërriti, etiketat ekologjikë nëpër automjete nuk funksionuan

Edhe pas dy vjetësh nga paralajmërimet fillestare, etiketat ekologjikë nëpër automjete në vend nuk funksionuan. Nga Ministria e Ekonomisë konfirmuan për “Meta”-n se etiketat e kuqe, të verdha dhe të gjelbra që duhej t’i klasifikonin automjetet sipas shkallës së lëshimit të gazrave për momentin nuk...

Kovid-19 brenda disa muajsh arriti të rrënojë rritjen e disa dekadave të trafikut ajror në vend (Foto + Infografik)

Pandemia Kovid-19 e goditi trafikun ajror ndërkombëtar, si rrufe në qiell të pastër dhe brenda vetëm disa muajsh arriti të ulë numrin e udhëtarëve në trafikun ajror në nivelin që ishte katër dekada e gjysmë më parë. Edhe në Maqedoni, numri i udhëtarëve të...

Faza e tronditjes nga Kovid-19 kaloi, tani janë të pranishëm zemërimi, rezistenca dhe zhgënjimi, thonë psikologët

Për tetë muaj, bota, duke përfshirë edhe vendin tonë, po jeton në kushte të ndryshme për shkak të pandemisë kovid-19. Virusi imponoi rregulla të reja në funksionimin e përditshëm dhe nëse në fillim të pandemisë, po ndodhte “vala e parë” pas blerjes jashtëzakonisht të...

Tuntev: Humbjet nga Kovid-19 janë të dukshme, në 2023 trafiku ajror do të arrijë shifrat e vitit që shkoi (VIDEO)

Të dy aeroportet në vend mund të kishin mirëpritur udhëtarin me numrin rendor 3 milion deri në fund të vitit po të mos ishte pandemia Kovid-19. Humbja financiare është e dukshme në të gjitha segmentet e industrisë së aviacionit dhe parashikimet e Agjencisë së...

RMV, plani ambicioz për ajër të pastër ka lënë shumë përgjegjësi të parealizuara

Shumë nga masat e parashikuara në Planin dy-vjeçar për ajër të pastër janë larg ralizimit. Dokumenti ambicioz, i cili parashikonte ulje të ndotjes së ajrit deri në 50 % në Shkup dhe nga 30 në 50 % në qytete të tjera, po zbatohet për...

Prindërit janë faktor vendimtar për kapërcimin e abuzimeve në onlajn mësimin, thonë nga MASH

Abuzimi i mësimdhënies në internet nga nxënësit është një nga problemet me të cilat përballet modeli i mësimdhënies në distancë, me të cilin filloi mësimi në shumicën e shkollave në vend. Nxënësit ndanë në mënyrë anonime përvojat e tyre të onlajn mësimdhënies, kështu që...

Defekti i djeshëm në ujësjellësin e Shkupit vjen disa ditë pas kritikave të BE-së për humbjet e ujit në vend

Defekti i djeshëm i mbyllësit të tubit të ujit me diametër prej Ø500 mm në bulevardin Koço Racin në qendër të Shkupit rihap çështjen e gjendjes së rrjetit të furnizimit me ujë në qytetet tona. Tubacione të shkatërruara të vjetra me dekada, konsum i...

Analizë: Në sektorin e TI-së në RMV, hendeku midis burrave dhe grave pothuajse nuk ekziston fare

Ndryshe nga sektorët e tjerë në ekonominë e Maqedonisë, sektori i TI-së shquhet me atë që hendeku midis burrave dhe grave pothuajse nuk ekziston fare. Në disa degë të industrisë, të tilla si marketingu digjital, raporti është 50 për qind gra kundrejt 40 për...

Mali Sharr nuk guxon të mbrohet vetëm në letër, apelojnë organizatat e shoqërisë civile

Koncesionet për hidrocentrale të vogla, prerja ilegale, gjuetia pa leje dhe urbanizimi i dhunshëm janë ndër rreziqet më të mëdha që i rrinë mbi kokë Malit Sharr. Derisa vazhdon procesi i shpalljes së një pjese të malit park kombëtar dhe në pritje të debateve...

RMV, Qeveria do të vazhdojë të subvencionojë Wizz Air-in pasi t’i riaktivizojë linjat ajrore

Qeveria e RMV-së do të vazhdojë të paguajë fondet për mbështetjen financiare të kompanisë ajrore “Wizz Air” për futjen e fluturimeve të reja nga dy aeroportet e Maqedonisë, pasi linja ajrore me kosto të ulët do t’i riaktivizojë linjat ajrore në përputhje me dispozitat dhe...

Janë shty debatet publike në rajonin e Pollogut, për shpalljen e Sharrit park kombëtar

Ministria për mjedis jetësor dhe planifikim hapësinor po i shtyn debatet publike për Projektligjin për shpalljen e një pjese të Malit Sharr park kombëtar, të cilat ishin caktuar për 13, 14 dhe 15 tetor në Tetovë, Gostivar, fshatin Negotinë dhe fshatin Tearcë. Kjo ministri në...

Protestat në RMV, Epidemiologët paralajmërojnë: Çdo protestë është rrezik për përhapje të Kovid-19

Pronarët e restoranteve dhe muzikantët protestuan para Qeverisë sepse nuk u pëlqejnë masat kundër Kovid-19, më parë në Tetovë dhe Kumanovë protestuan nxënës të shkollave të mesme kundër onlajn mësimit, ndërsa dje protestë kundër rritjes së çmimit të energjisë elektrike u organizua nga partia...

Televizioni nuk po vdes, por po evoluon

Rritja e striming të platformave si YouTube dhe Netflix, por edhe mediave sociale – Facebook, Instagram, Snapchat, ku mund të gjenden përmbajtje dhe informacione, nga më të ndryshmet që janë në dispozicion në çdo kohë, viteve të fundit pe e venë në dyshim të...

Numri i aksidenteve hekurudhore po ulet, udhëtimi me tren është më i sigurti për qytetarët (Infografik)

Pavarësisht vështirësive financiare me të cilat përballet hekurudha dhe investimet e vogla në afat të gjatë, treni ka qenë mjeti më i sigurt i transportit në vend vitin e kaluar. Asnjë udhëtar nuk është regjistruar në bilancin e aksidenteve hekurudhore që kanë ndodhur në...

RMV, Platforma për mësim mund të punojë në pothuajse të gjithë kompjuterët, celularët ose tabletët e blerë në tre vitet e fundit

Para fillimit të vitit të ri shkollor në kohën e kovid-19, shumë prindër në ditët e fundit të shtatorit, në vend që të blinin pajisje shkollore, fletore, lapsa, nxituan të blinin ndonjë kompjuter ose laptop të ri. Ata pranuan rekomandime nga Ministria e arsimit...

Seriale turke dhe emisione me debate politike – sezoni i ri televiziv sipas skemës së vjetër

Pothuajse tre të katërtat ose 72.6 % e qytetarëve shikojnë televizion,tregojnë të dhënat e Agjencisë për shërbime mediatike audio dhe audiovizuele për pjesëmarrjen e shikueshmërisë totale të stacioneve televizive për tremujorin e dytë të vitit 2020. Megjithëse raporti i referohet periudhës që nga fillimi i pandemisë,...

NATO: Qendra për Marëdhënie me Publikun shndërrohet në Qendër për Luftimin e Dezinformatave

Ministria e mbrojtjes do të zhvilloje Qendrën e saj regjionale për marëdhënie me masën në Qendër rajonale të NATO-s për luftë kundër lajmeve të rreme dhe dezinfomatave. Qendra për marëdhënie me masën apo PARK (Public Affairs Regional Centre), nga viti 2013 është akredituar nga...

Vitin e kaluar, në RMV janë regjistruar 3,144 autobusë, me moshë mesatare prej 18,1 vjet (infograf)

Transporti me autobus në vend vitin e kaluar u zhvillua me një flotë të rriturish. Mosha mesatare e autobusëve që operojnë në transportin urban-periferik, ndërurban dhe ndërkombëtar në vitin 2019 ishte 18.1 vjet. Krahasimi i të dhënave nga Enti shtetëror i statistikës tregon se...