fbpx

Цената на бензините се зголемува за еден, а на дизелот за половина денар

Со најновата одлука на Регулаторна комисија за енергетика, цената бензините се зголемува за еден, а на дизелот за половина денар. Оттука малопродажната цена на „еуросупер...

МФ: „Стандард енд Пурс“ го потврдија кредитниот рејтинг на земјава ББ – со стабилен...

Кредитната агенција „Стандард енд Пурс“ го потврди кредитниот рејтинг на земјава - ББ - со стабилен изглед. Нивните очекувања се дека македонската економија годинава...

Намалени депозитите и кредитите во јануари

Во јануари годинава, вкупните депозити бележат месечно намалување од 0,5 отсто, што целосно се објаснува со падот кај депозитите на корпоративниот сектор, покажуваат најновите...

Отстранувањето на пречките во трговијата приоритетна цел за Македонија во претседавањето со ЦЕФТА

Македонија оваа година ќе претседава со Централно европскиот договор за слободна трговија ЦЕФТА. Министерот за економија, Крешник Бектеши на денешната прес-конференција истакна дека претседавањето...

Турски „Пурпласт“ инвестира 5,1 милиони евра во нова фабрика во ТИРЗ Скопје 2

Турската компанија „Пурпласт“, која има 40-годишно искуство во автомобилската индустрија и своите производи ги извезува во 36 земји во светот, во втората половина на...

Бесими: 30 до 50 отсто од бескаматната кредитна линија ќе се претвори во грант,...

Важно е компаниите, кои покажале позитивни резултати, да ги инвестираат нивните средства за да ги развијат бизнисите, за што следува дополнителна помош од државата....

ЦГК: Повеќе од осум милиони евра чинат тендерите за зимско одржување на патиштата за...

За ангажирање на механизација, работници, сол и чакал за чистење и за прскање на улиците во зимски услови, оваа сезона ќе се потрошат 538...

Јавно-приватното партнерство слабо функционира поради лошо подготвени проекти и слаба законска рамка

Повеќе од скромни се искуствата во Република Северна Македонија со изградбата на големи проекти по принципот на јавно-приватно партнерство (ЈПП). Во изминатите години има...

Анализа: Со вистински мерки, ковид-19 може да биде шанса за македонската економија

Нарушувањата во надворешната трговија предизвикани од ковид-19 кризата го влошуваат инвестицискиот сентимент на извозно-ориентираните компании. Но, кризата отвора можности за извозниците и мултинационалните компании...

Со нов закон ќе се основа Академија за јавни финансии

Министерството за финансии подготвува предлог-закон за основање на Академија за јавни финансии, која што би функционирала како организациона единица во состав на Министерството, а...

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

БАЛКАН

ПРОВЕРКА НА ФАКТИ