fbpx
фото Влада

Кредит од Светска банка од 46,4 милиони евра за енергетска ефикасност во јавниот сектор...

Со 46,5 милиони евра преку Рамката за партнерство со Светска банка, ќе се спроведат „Проектот за енергетска ефикасност во јавниот сектор“ и „Проектот за...

Извршните директори во Македонија се трипати позагрижени за глобалниот економски раст од колегите во...

Глобалното истражување на „Прајсвотерхаус Куперс“ (PwC’s Annaul Global CEO Survey) помеѓу повеќе од 5.000 извршни директори бележи рекордно високо ниво на оптимизам дека глобалниот...

Извозот во првиот квартал од годинава е 2 милијарди долари, за 29 отсто повеќе...

Во периодот од јануари до март годинава вкупниот обем на трговската размена со странство достигна 4,6 милијарди долари. Вредност на извозот на стоки од...
фото Мин за финансии

Договор за грант од 8,2 милиони долари меѓу САД и Северна Македонија, во фокусот...

Договор за грант за партнерство за развој во висина од 8,2 милиони долари, денеска потпишаа министерот за финансии Фатмир Бесими и претставникот на Канцеларијата...

Николовски: 90 отсто од компаниите ги впишале управителите во Регистарот на вистински сопственици

Вкупно 69.284 субјекти или речиси 90 отсто од правните субјектите во Регистарот на вистински сопственици ги впишале сопствениците, односно физичкото лице кое директно или...

Бектеши-Домбровскис: Потребна е реформа кон отворена трговија за да се врати растот и вработеноста...

Северна Македонија е силен поддржувач на мултилатералниот трговски систем заснован на правилата во Светската трговска организација (СТО), кој дава поголема сигурност во трговските односи,...

Порталб анализа: Битката за спасување на животи и на работни места го „билдаат“ државниот...

Постковид економското закрепнување ќе зависи од брзината на вакцинацијата – но дотогаш економиите ќе се сооочуваат со длабоки буџетски дефицити и растечки јавен долг....

Цената на бензините останува иста, а дизелот поскапува за половина денар

Малопродажните цени на нафтените деривати согласно Методологијата за формирање на цените, се зголемуваат во просек за 0,26 проценти, информираат од Регулаторна комисија за енергетика...

СКМ: Арбитражното решавање на споровите, сѐ уште недоволно привлечно за домашните компании

Од вкупниот број на поведени арбитражни постапки во последните пет години, од 2015 до 2020 година, 60 отсто биле спорови без меѓународен елемент, односно...

На 1 јули се укинува роамингот помеѓу шесте земји на Западен Балкан

Почнувајќи од 1 јули, граѓаните нема да плаќаат за користење на роаминг услугите во шесте земји на Западен Балкан: Србија, Македонија, Црна Гора, Албанија,...

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ

БАЛКАН

ПРОВЕРКА НА ФАКТИ