fbpx
Таг: 2020

таг: 2020

ДЗС: 451.900 граѓани живеат под прагот на сиромаштијата, од нив 30,3 отсто се деца до 17 години

Според податоците кои денеска ги објави Државниот завод за статистика (ДЗС), бројот на сиромашни граѓани кои живеат под прагот на сиромаштијата во земјава во 2020 година изнесувал 451.900. Според Лаекенските индикатори за сиромаштија, стапката на сиромашни лица во 2020 година изнесувала 21,8 проценти, што е зголемување во однос на 2019 година кога тој процент изнесувал 21,6 проценти. Стапката на сиромаштија на...

Пожарите лани проголтале најмалку шумска површина во земјава во последнава деценија [инфографик]

Шумските пожари лани проголтале најмалку хектари површина засадена со дрвја во земјава во последнава деценија. Од палењето на вегетацијата во шумите во 2020 година настрадале вкупно 438 хектари, што е многу помалку во споредба со претходните години, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Во изминатава деценија, статистичките податоци покажуваат дека најлоша година за шумите била 2012 година, кога пожарите...

Порталб.мк: За 11 пати зголемен негативниот природен прираст, и селата влегоа во негативна зона [инфографик]

Освен Скопскиот регион, во сите останати седум плански региони лани е регистриран драматичен негативен тренд на природниот прираст на населението, што значи намалување на бројот на новородените, а пораст на смртните случаи, пишува „Порталб.мк“. Според демографите, ова е последица на здравствената криза која резултираше со речиси 5.500 смртни случаи од ковид-19 и поради која државата беше затворена и внатре...

Рекорден негативен природен прираст – лани сме имале 6.724 повеќе починати од родени

Македонија лани забележала рекорден негативен природен прираст на населението како резултат на големиот број починати лица, но и на намалувањето на бројот на живородени деца. Според податоците на Државниот завод за статистика (ДЗС), негативниот природен прираст изнесувал -6.724, така што во 2020 година сме имале 19.031 новороденчиња, додека бројот на починати лица се искачил на 25.755. Притоа, статистичките податоци покажуваат...

Наместо да опаѓа, проблемот со недостиг на паркинг места во Скопје расте [инфографик]

Недостигот на паркинг места во Скопје станува хроничен проблем. Бројот на автомобили на скопските улици од година во година расте, а ваквиот тренд не доведува и до отворање на доволно нови локации за паркирање на овие превозни средства. Статистичките податоци покажуваат дека градските власти не можат да постигнат во отворањето на дополнителни паркиралишта, кои би биле доволни за сместување...

Пандемијата предизвика во 2020 година да имаме рекорден број на починати – над 25.000 лица (инфографик)

Ковид-19 пандемијата и нејзиното влијание врз здравјето на населението предизвика во С. Македонија во 2020 година да починат за 26 отсто повеќе лица во споредба со претходната година. Лани починале 25.775 жители, и тоа е најголем број на починати на годишно ниво од 1995 година наваму, покажува Годишниот извештај за Морталитетот во Република Северна Македонија. Притоа, ковид-19 се искачил како...

ДЗС: Бројот на склучени бракови лани намален за 25,6 отсто, разводи имало помалку за 21,2 отсто

Бројот на склучени бракови во 2020 година, во споредба со една година претходно, е намален за 25,6 отсто и изнесува 10.278, објави Државниот завод за статистика. Најмногу бракови, 1.423 или 13,8 отсто се склучени лани во август, а најмалку во месец април, 162 или 1,6 отсто. Во прв брак стапиле 94,1 отсто жени и 92,8 отсто мажи. Додека во втор брак,...

Компаниите кои работат во економските зони лани оствариле добивка од 65 милиони евра

Компаниите кои работат во технолошко-индустриските-развојни зони (ТИРЗ) и кои учествуваат со 47 отсто во вкупниот извоз на земјата, минатата година оствариле вкупна добивка од 4 милијарди денари (65 милиони евра), што е за околу 40 отсто помалку во споредба со 2019 година, а тоа е резултат на намалената активност до средината на лани. Вкупните приходи, пак, биле 135 милијарди...

Лани во светот инсталирани рекордни 260 гигавати во капацитети од обновливи извори на енергија

Минатата година во светот, во новите капацитети од обновливи извори на енергија се инсталирани рекордни 260 гигавати (ггв.) и покрај пандемијата од ковид-19, покажуваат податоците на Меѓународната организација за обновлива енергија ИРЕНА. Во нејзиниот извештај: „Статистика на обновливите капацитети 2021“, се вели дека новите капацитети за производство на енергија од обновливи извори, лани биле за 50 отсто зголемени во споредба...

Потрошувачката на гас во државата лани била зголемена за 12,5 отсто

Марко Бислимовски фото: РКЕ
За 12,5 отсто е зголемена вкупната потрошувачка на природен гас минатата година, во споредба со 2019 година. Вкупно 471 потрошувачи, од кои 340 се домаќинства, потрошиле над 338 милиони нормални метри кубни гас. Во 2020 година има 53 нови приклучоци од категоријата домаќинства, во споредба со 2019, кога се регистрирани само 14 нови приклучоци, покажуваат анализите на Регулаторната комисија...

АЕТМ: Расте вредноста на онлајн трансакциите, лани реализирани 178 милиони евра кон домашни трговци

Од започнувањето на ковид-19 пандeмијата, е-трговијата во Република Северна Македонија бележи значителен раст во бројот и во вредноста на реализирани онлајн трансакции, и тоа најмногу во трансакции со домашни картички кон домашни е-трговци, соопшти Асоцијацијата за е-трговија на Македонија (АЕТМ). Според последните податоци за платежна статистика од Народната Банка на РСМ, растот на реализираните онлајн трансакции кон домашни интернет продажни...

НБРСМ: Силен раст на електронската трговија и плаќањата на граѓаните на интернет на крајот од 2020 година

Плаќањата со платежни картички од страна на граѓаните во трговијата во земјата, во четвртиот квартал од 2020 година, забележаа значителен годишен раст кај вредноста и бројот на остварените трансакции од 34 отсто и 29 отсто, соодветно, информираат од Народната банка на РСМ. „Високиот годишен раст на бројот на плаќањата на граѓаните во трговијата е пред сè резултат на исклучителниот пораст...

АСО: Осигурителните компании лани исплатиле 10,2 милиони евра, 30 отсто повеќе од претходната година

фото: АСО
Вредноста и бројот на продадени полиси за осигурување на имот расте пет години во контиунитет, а минатата година, во услови на пандемија, зголемено е осигурувањето на имот кај: домаќинствата, компаниите, земјоделците и кај државниот сектор. Вкупната продажба на полиси за ова осигурување лани достигна 1,86 милијарди денари или 30,26 милиони евра, покажуваат официјалните податоци на Агенцијата за супервизија на...

ДЗС: Стапката на невработеност лани била 16,4 отсто и е за 0,9 отсто помала во однос на 2019 година

Стапката на невработеност во земјава лани се намалила на 16,4 отсто и била за 0,9 отсто помала во споредба со 2019 година, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Стапката на активност во 2020 година била 56,4 отсто, стапката на вработеност 47,2 отсто, додека стапката на невработеност 16,4 отсто. Сепак, статистичките податоци покажуваат дека во четирите квартали од минатата година...

Порталб.мк: Во Тетово за една година без работа останаа 7.588 лица, од кои 1.157 поради пандемијата 

Вкупно 7.588 граѓани од Тетово и од пет околни општини се додадени на списокот на невработени лица во последните 12 месеци, од кои 1.157 останале без работа поради последиците од пандемијата на ковид-19. Во исто време, минатата година вкупниот број на невработени во овој регион изнесуваше 13.194 лица, додека денес е 20.728, пишува Порталб.мк. Вкупното население на Тетово, заедно со...

Осигурителните компании лани продале полиси за 5 отсто помалку споредено со 2019 година

Агенција за супервизија
Агенцијата за супервизија на осигурувањето (АСО) евидентирала дека минатата година граѓани, компании и институции купиле осигурителни полиси за животно и за неживотно осигурување во вкупна вредност од 10,06 милијарди денари (163,7 милиони евра). Тоа е помалку за 270,6 милиони денари (4,4 милиони евра) или за 5 отсто во однос на 2019 година, кога сите осигурителни друштва инкасираа 10,58 милијарди...

Филипче: Во здравството лани 446 нови вработувања, за три години платите на специјалистите зголемени за 40 отсто

Венко Филипче и здравствени работници фото: Мин за здравство
Во текот на минатата година се реализирани 446 нови вработувања во јавно-здравствени установи низ државата. Од почетокот на 2020 година, 164 доктори, 247 медицински сестри и 35 специјалисти добиле статус на вработени на неопределено време, соопшти Министерството за здравство. „Вложувањата во човечки капитал во здравството не застанаа ни во време на пандемија. Таа покажа колку се значајни здравствените работници, тие...

ДЗС: Ковид пандемијата го зголеми бројот на починати за 89,1 отсто во четвртото тримесечје, починале 9.465 лица

Бројот на умрените лица во четвртото тримесечје од 2020 година бележи зголемување од 89,1 отсто во споредба со истото тримесечје од 2019 година. Починале 9.465 лицa, од кои 12 биле доенчиња, соопшти Државниот завод за статистика (ДЗС), објаснувајќи дека бројките се последица на пандемијатa со ковид-19 и задоцнувањето на извештаите од одделни матични подрачја од претходните квартали. Од оваа вкупна...

Ковид кризата лани го стави „на кислородна поддршка“ и јавниот превоз низ државата [инфографик]

Во 2020 година со градско-приградскиот превоз во Северна Македонија биле превезени само 40.523.000 патници, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Станува збор за историски најнизок број на превезени патници со јавниот превоз низ општините во земјава, а што првенствено е резултат на ковид пандемијатаФотро. Споредено со 2019 година, бројот на патници во градско-приградскиот превоз на национално ниво е намален...

Анѓушев: Ако се изградат уште 200 мали хидроцентрали, бенефитот за државата ќе биде околу 360 милиони евра

Многу е мала бројноста на капацитетите во државата кои ги користат обновливите извори на енергија за производство на струја, па поради тоа и нивното учество во вкупно произведената енергија во државава е ниско. Постојат услови за зголемување на бројот на овие капацитети и нивната изградба треба што повеќе да се стимулира и поддржи од сите фактори во државава, затоа...

Владата побара да се исчисти ѓубрето во Маврово, нема да има отстрел на мечки

Владата на денешната седница ги задолжи Општината Маврово и Ростуше и Јавната установа Национален парк Маврово да ги отстранат сите помали и поголеми ѓубришта во близина или во населените...