fbpx
Таг: Јагода Шахпаска

таг: Јагода Шахпаска

Шахпаска: Со Стратегијата за родова еднаквост до 2026 ќе овозможиме еднаква видливост на жените и мажите

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска на јавната дебата на Комисијата за еднакви можности на жените и мажите посочи дека целта на Стратегијата за родова еднаквост 2021-2026 е да обезбеди потполна родова еднаквост, зајакнување на положбата и статусот на жената во општеството, еднаков пристап до ресурси и еднакво учество во донесување на одлуки во сите сфери на...

Првата дама: Справувањето со насилството врз жените и девојките – наша обврска и одговорност

Сопругата на претседателот, Елизабета Ѓоргиевска, учествуваше на панел дискусијата „Истанбулската конвенција и новиот Закон за спречување и заштита од насилство врз жените – Што ќе се промени во пристапот за спречување и заштита од насилство врз жените?“ oрганизирана од Канцеларијата на УНФПА во Република Северна Македонија во соработка со Амбасадата на Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска,...

Шахпаска: Со инклузија на лицата со попреченост создаваме општество во кое различностите се почитуваат

Ја намаливме границата за лична асистенција. Сега право на личен асистент имаат лицата со попреченост од 6 до 64 годишна возраст. Ја изработивме и апликацијата Аудио – читач, за слепите и лицата со оштетен. Градиме инклузивни градинки, ги вклучуваме сите деца во предучилишното образование. За роднините што се грижат за лица со попреченост државата ја надополнува втората половина од...

Воспоставени 13 специјализирани сервиси за згрижување на жени-жртви на насилство

Во функција за поголема поддршка на жените-жртви на насилство, во изминатиов период Министерството за труд и социјална политика работеше на воспоставување на 13 специјализирани сервиси за згрижување на жени жртви на семејно насилство и родово базирано насилство во 6 плански региони. „Факт е дека пред нас имаме уште работа, пред се во унапредувањето на услугите, мултисекторскиот пристап, раната детекција, како и...

Шахпаска – Галовеј: Ја интензивираме соработката со Велика Британија, положбата на Ромите е приоритет

Министерката за труд и социјална работа, Јагода Шахпаска, денеска одржа средба со амбасадорката на Обединетото Кралство во нашата земја, Рејчел Галовеј. На средбата министерката и амбасадорката разговараа за тековните проекти на Министерството, со посебен акцент на проектите кои се однесуваат за помош и реинтеграција на Ромите во време на ковид-криза. „Успешно ја реализираме втората фаза на Програмата РОМАКТЕД, 2021-2024 година. Зајакнување...

Почнува со работа РЕДИ Рециклажа, зградите во Аеродром и Карпош да се пријават за селекција на отпад

Социјалното претпријатие РЕДИ Рециклажа официјално го најави своето почнување на активности кои ќе го подобрат животниот стандард и работа на неформалните собирачи на отпад и ќе ја подобрат состојбата на животната средина во Република Северна Македонија. РЕДИ Рециклажа ќе воспостави систем за примарна селекција на отпад преку мапирање на станбени згради во Општините Аеродром и Карпош во Скопје. Веќе...

Шахпаска: Малиот групен дом во Берово е успешна приказна за децата без родители

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска беше во посета на малиот групен дом (МГД) во Берово, кој е прв од таков вид во нашата држава, соопшти Министерството за труд и социјална политика (МТСП). Како што велат оттаму во моментов во овој дом се згрижени четири деца, а за нив се грижи тим од 3 стручни лица (едукатори) и...

Шахпаска најави нов закон за вработување на лицата со попречености

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска по повод одбележувањето на 23 септември – Меѓународниот ден на знаковниот јазик, учествуваше на тркалезна маса на тема „Социјалната положба и невработеноста кај глувите и наглуви лица, застапеноста на знаковниот јазик во нашата држава и процесот на негова стандардизација“, во организација на Националниот сојуз на глуви и наглуви на Република Северна...

Досега вакцинирани речиси 60 отсто од вработените во градинките и училиштата

Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска објави дека 59 отсто од вработените во градинките се вакцинирани. Таа ги повика и останатите 40-тина проценти кои не се вакцинирани да го направат тоа за да има безбеден престој на децата во градинките. „Во изминатиов период вработените во градинките, воспитувачки, негувателки и технички персонал, сериозно пристапија кон процесот на вакцинирање и...

Со нови законски измени, уште 1.100 стечајци ќе добиваат месечен надомест од 9.242 денари

Според новиот Предлог-Закон за материјално обезбедување на невработените лица поради приватизацијата на претпријатијата со доминантна сопственост на државата, кој беше денеска усвоен на Влада, се зголемува опфатот на дополнителни 1.100 стечајци. Тие ќе добијат можност за месечен надомест од 9.242 денари, односно 34 проценти од просечната месечна нето плата исплатена во претходната година. Со последната измена речиси 13.000 лица...

Шахпаска: За период од 15 години, во предучилишните установи се вклучиле 5.000 деца, Роми

Развојот на интелектуална љубопитност, истрајностa, социјалните вештини и емотивната стабилност во текот на детството се подеднакво важни за успехот на децата во доживотното учење, социјалната интеграција, личниот развој и подоцна, при вработувањето. Ова го посочи министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска, на денешниот завршен настан за постигнатите резултати од проектот „Инклузија на деца Роми во предучилишно образование“. Целите...

Над 60 отсто од жените во руралните средини се невработени, потребни се мерки за нивно учество на пазарот

Околу 62 отсто од руралните жени не работат, односно не се активни на пазарот на трудот поради ангажирање во домаќинството и грижа за деца, а 47 отсто од невработените рурални жени вршат неплатена работа во семејни фарми, што е поразителен податок. Тие се соочуваат со социјална исклученост, невработеност, родова дискриминација, нееднаква распределба на приходите и ресурсите, лишување од сопственост...

Заложба на Владата е унапредување на сексуалните и репродуктивните права на жените, вели Шахпаска

Меѓу главните постигнувања на Владата е борбата против дискриминацијата, за потврда е и донесениот Закон за заштита и спречување на дискриминација, според ЕУ директивите и меѓународните стандарди, со кој ќе се овозможат еднакви права за сите и ефикасна заштита од дискриминација. Ова го посочи министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска, на денешната панел дискусијата „Телесна автономија-основа на човековите...

Шахпаска на МОТ: Успеавме да ја задржиме стабилноста и да ги зачуваме работните места

Министерката за труд и социјална политика смета дека поддршка на компаниите за зачувување на работните места и помошта за најранливите категории граѓани за полесно пребродување на кризата, биле зачувани како врвни приоритети на Владата. „Со тоа, се успеа да се задржи економската стабилност во државата и да се спречи губењето на работни места“, истакна Шахпаска на соноќешната 109-та сесија на...

Шахпаска: Целосна интеграција на Ромите преку повеќе проекти, е приоритет на Владата

Интеграцијата на Ромите е приоритет за Владата и за таа цел се реализираат повеќе проекти за нивна поддршка и за намалување на разликите кај населението. Ова го посочи министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска, на денешната средба со раководителот на канцеларијата за Интеграција на Роми 2020, при Советот за регионална соработка, Орхан Усеин и експертот за политики,...

Шахпаска-Демири: Нови шанси за вработување со програмите од Оперативниот план 2021

Шахпаска- Демири
Од денеска на граѓаните повторно им се достапни програмите и мерките од Оперативниот план 2021, за кои во изминатиот период имаше најголем интерес, информираа на денешната прес-конференција, министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска и директорот на Агенцијата за вработување, Абдуш Демири. Тие потенцираа дека граѓаните и работодавачите добиваат уште една дополнителна шанса да аплицираат за програмата Самовработување, како...

Националниот акциски план за ЛГБТИ е изработен, невладините стравуваат за неговото усвојување годинава

По повод 17 мај - Меѓународниот ден за борба против хомофобија, бифобија и трансфобија, Делегацијата на ЕУ во Скопје организираше панел дебата на која учествуваа амбасадорот на ЕУ во Скопје Дејвид Гир, министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска, пратеничката Маја Морачанин како координатор на Интерпарламентарната група за поддршка и права на ЛГБТ заедницата, Давид Тасевски од Субверзивен...

Груби и Шахпаска денеска се вакцинираа против ковид-19, порачуваат и граѓаните да се пријават

Вицепремиерот и министер за политички систем и односи меѓу заедниците Артан Груби и министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска денеска се вакцинираа против ковид-19. Груби се вакцинираше во вакциналниот пункт во поликлиниката Чаир, додека Шахпаска ја прими првата доза на вакцина на вакциналниот пункт во спортската сала „Борис Трајковски“. Шахпаска во изјава за медиумите посочи дека граѓанска должност...

За поддршка на работниците од неформалната економија, владата и општините треба повеќе да соработуваат

Централната и локалната власт треба да ја зацврстат и зголемат соработката за поголема помош и поддршка на социјално ранливите групи граѓани, а особено на оние кои се во неформалниот сектор и најмногу ги чувствуваат последиците од ковид пандемијата и кај кои е најголема опасноста од екстремна сиромаштија и заболување поради немање постојани приходи. Станува збор за околу 128 илјади...

Шахпаска: Заводот за рехабилитација во Бања Банско ќе прерасне во современ давател на социјални услуги

Бања Банско
Заводот за заштита и рехабилитација во Бања Банско ќе ја прошири дејноста со  повеќе социјални услуги за рехабилитација и реинтеграција на лицата со попреченост заради нивно вклучување на пазарот на трудот, најави денеска министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска, при посетата на Заводот во Општина Струмица. Тоа е дел од процесот на деинституционализација кој започна со воведувањето на...

„И мојот идентитет постои“ – се одржа Маршот за видливост на трансродовите лица

Под мотото „И мојот идентитет постои“, граѓани и активисти вчера попладне по петти пат во земјава маршираа за видливост на трансродовите лица. Маршот го организираше граѓанската иницијатива за заштита...