Европа

Каталонските власти нема да ги слушаат наредбите на Мадрид

23 октомври, 2017 - 9:39 (META)  Барселона Властите на Каталонија нема да примаат наредби од Мадрид, туку ќе го слушаат само каталонскиот народ, соопшти портпаролот на каталонското министерство за надворешни работи, Раул Ромевa. – Сите институции, вклучувајќи ја и полицијата, треба да ги следат инструкциите од демократски…

Италијанските области Венето и Ломбардија гласаа за поголема автономија

23 октомври, 2017 - 7:51 (META)  Рим Богатите италијански области Венето и Ломбардија вчера на референдум гласаа за поголема автономија, со што се отвора пат регионалните власти да почнат преговори со централните власти на Италија. Според официјалните резултати, околу 95 отсто од гласачите се изјасниле за поголема…