Само 22,5 отсто од Грците подготвени да прифатат сложенo име за Македонија


Атина, 4 февруари, 2018 - 13:12 (META) 

Само 22,5 отсто од Грците биле подготвени да прифатат сложено име за Македонија, а 71,5 отсто се против употреба на терминот Македонија, покажало истражувањето на солунскиот универзитет „Македонија“, пишува грчкиот весник „Катимерини“, a пренесува Македонската информативна агенција (МИА).

Според овој медиум, резултати покажуваат промена на јавното мислење во Грција, бидејќи на истата анкета во 2016 година, 57 отсто од граѓаните не го прифаќале терминот Македонија, а 38 отсто биле за сложено име.

Прашањето за името е важно за 65 отсто од Грците, а мнозинството од граѓаните сметаат дека грчките политичари водат погрешна политика во однос на него. 56 отсто од Грците сметаат дека активностите на грчкиот премиер Алексис Ципрас се движат во погрешна, а 26,5 отсто во правилна насока.


Загрижува отсуството на истражувачки стории во традиционалните медиуми


Скопје, 9 ноември, 2017 - 15:02 (META) 

Отсуството на истражувачките и аналитичките текстови кај традиционалните медиуми во Македонија и натаму е загрижувачко, иако во 2017 година во однос на 2016 година состојбата е нешто подобрена.

Ова е главниот заклучок што произлезе по истражувањето направено врз 10 традиционални медиуми во земјата од страна на Центарот за граѓански комуникации, БИРН и НВО Инфоцентар, а поддржано од Европската Унија.

Подобрувањето е минимално во вкупниот процент. Минатата година истото истражување покажа дека бројот на аналитичките и истражувачките стории изнесува 5 отсто од вкупниот број новинарски производи во мониторираните медиуми, додека годинава тој процент е зголемен на 8,8 отсто.

Бројот на исклучиво истражувачки стории, иако се зголемил за двојно, и натаму е под 1 отсто.

Лани изнесувал 0,4 осто, годинава 0,8 отсто.

Storii

Тоа практично значи дека на 1.000 објавени новинарски стории во традиционалните медиуми има само 8 што може да се класифицираат како истражувачки.

Во исто време, констатирано е и зголемување на бројот на текстовите во кои не е консултирана засегнатата страна. Ако во 2016 година тоа се случувало во 45 отсто од текстовите, годинава тој квантум е пораснат за 10 отсто и изнесува 55 проценти. Загрижувачки е и бројот на проверка на фактите преку консултирање со извори.

Во 40 отсто од текстовите новинарите консултирале само еден извор, во 32 отсто се потпреле на два извора, а само во 25 отсто случаи новинарите користеле повеќе извори.

Мониторингот е извршен на три пати по една недела во текот на март, април и мај 2017 година врз 3.065 новинарски материјали во 10 традиционални медиуми кои се сметаат за релевантни, т.е. се со различна сопственичка и уредничка припадност: „Македонската телевизија 1“, „Алсат-М“, „Сител“, „Телма“ и регионалната „Тера“, потоа дневните весници „Слободен Печат“, „Дневник“ и „Коха“ и неделниците „Фокус“ и „Капитал“.


Првпат ќе се мери спроведувањето на реформите во правосудството


Скопје, 6 ноември, 2017 - 14:28 (META) 

Центарот за правни истражувања и анализи заедно со Министерството за правда и со Судскиот совет секоја година ќе врши мерење на начинот на кој се спроведуваат реформите во правосудниот систем во земјава.

– Досега во Македонија се донесени две стратегии за реформи во правосудниот систем, а немаме појдовна точка од која може да почнеме со новите реформи – изјави Никола Јовановски од Центарот за правни истражувања и анализи на денешната промоција на „Матрица за мерење на перформансите во правосудството во Македонија“ што се одржа денеска во хотелот „Мериот“.

На промоцијата присуствуваа министерот за правда, Билен Саљији, и амбасадорот на Велика Британија во Македонија, Чарлс Гарет.

Како што истакна Јовановски, податоците од истражувањето, кое ќе се врши секоја година, ќе се споредуваат со податоците што ги има Судскиот совет, како и со тие од меѓународните институции. Мерењето ќе биде спроведено во првата половина на 2018 година, а со истражувањето ќе бидат опфатени судиите и судската администрација, адвокатите, јавните обвинители и државните правобранители, нотарите, извршители и посредници, физички и правни лица како странки во судските постапки, како и медиумите, невладиниот сектор и академската заедница.

Министерот за правда Билен Саљији рече дека со матрицата првпат во македонското правосудство ќе се овозможи системско оценување на реформите врз основа на мерливи и јасни критериуми. Тој посочи дека новата стратегија за реформи во правосудниот систем за следниот период од пет години ќе ги постави новите приоритети за судски реформи и за понатамошен развој.

Амбасадорот на Велика Британија, Чарлс Гарет, изјави оти смета дека податоците од истражувањето како работи правниот систем во Македонија ќе овозможат да се идентификуваат начините како тој да се подобри.

– Матрицата ќе помогне да се подобри квалитетот на работата на правосудниот систем, ќе донесе придобивки за сите граѓани, ќе им помогне на владите да работат за граѓаните, на судовите правично и ефикасно да работат, а ќе овозможи и да се чуе гласот на граѓанскиот сектор и да овозможи бизнисот да прави профит – рече Гарет.

Матрицата е изработена од Центарот за правни истражувања и анализи, во соработка со Министерството за правда и со Судскиот совет, како дел од програмата „Подобрување на квалитетот на правдата во Македонија преку градење капацитети за судии и за надзор на судски реформи“, поддржана од Амбасадата на Велика Британија.


Младите во регионот имаат негативен став кон имигрантите


Подгорица, 24 октомври, 2017 - 14:37 (META) 

Младите од земјите од Западен Балкан имаат негатив став кон имигрантите иако повеќето од нив никогаш не биле во контакт со некој имигрант. Главна причина за негативните ставови што младите ги имаат кон имигрантите е негативната перцепција кон исламската религија.

Тоа го покажа истражувањето за перцепцијата и за ставовите на младите за исламофобија и за радикализација, кое е спроведено преку интернет во периодот од крајот на јули до средината на септември, на примерок од 1.152 млади лица од Македонија, Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина и од четири држави од ЕУ – Белгија, Италија Унгарија и Германија.

Анџелија Лучиќ од Центарот за демократска транзиција (ЦДТ) вели дека истражувањето е спроведено за системски да се анализираат потенцијалните извори на дискриминаторски ставови и да послужат како појдовна основа за понатамошен развој на активности и програми насочени кон превенција и сузбивање на дискриминаторските практики.

Според резултатите од истражувањето, ислмофобијата кај младите, на вкупниот примерок, на скала од 1 до 5, изнесува 2,75.

Младите од земјите од Западен Балкан се помалку исламофобични од своите врсници од Европа. Нивото на исламофобија кај младите од Западен Балкан изнесува 2,5, додека кај младите од земјите од Европа е 2,9.

Иако исламофобијата првенствено се поврзува со прашањето за религијата, истражувањето покажало дека силата на националниот идентитет, а не степенот на религиозност има поголема улога во развојот на исламофобијата.

Според Лучиќ, клучна улога во превенцијата на исламофобијата има едукацијата, додека за намалувањето на стигмата кон бегалците најважен е директниот контакт.


Според „Еуробарометар“, Македонија се движи во лоша насока, а влезот во ЕУ е добра работа


Брисел, 12 септември, 2017 - 12:36 (META) 

Граѓаните на Македонија сметаат дека државата се движи во лоша насока, дека членството во ЕУ ќе биде добра работа, се чувствуваат приврзани за државата и многу ретко посетуваат земји од ЕУ, покажува најновото истражување на „Еуробарометар“.

На прашањето „Дали мислите дека државата се движи во добра насока или во лоша насока?“, 34 отсто од испитаниците одговориле дека таа се движи во добра насокаа, а 48 отсто – во лоша насока. Според истражувањето, 34 отсто сметаат дека економската состојба во следните 12 месеци ќе биде подбра, полоша сметаат 25 отсто, а дека ќе остане иста сметаат 33 отсто.

Многу задоволни од животот што го водат се само 10 отсто од граѓаните, доволно задоволни се 50 отсто, не многу задоволни 22 отсто и 16 отсто се целосно незадоволни.

Дека имаат многу добра работа сметаат ниски 7 отсто од анкетираните, поприлично добра имаат 38 отсто, поприлично лоша 23 отсто и многу лоша работа имаат 20 отсто од граѓаните.  Само 6 отсто имаат многу добра финансиска состојба во нивниот дом, 51 отсто имаат добра, 28 отсто се изјасниле дека се во лоша финансиска состојба, а 14 отсто имаат многу лоша финансиска состојба.

Јавните услуги се многу добри само за 3 отсто од граѓаните, за 31 отсто се добри, а ист е бројот и на тие што сметаат дека се лоши. За 29 отсто од испитаниците јавните услуги се многу лоши.

Членството на Македонија во ЕУ е добра работа мислат 57 отсто од граѓаните, за 15 отсто тоа е лоша работа, а за 26 отсто – ни добра ни лоша. Висок процент на граѓани, 69 отсто, сметаат дека Македонија ќе има придобивки од влезот во ЕУ. Македонците мислат дека ЕУ се движи во добра насока, за што се одлучиле 58 отсто од испитаниците, а дека САД се движи во вистинска насока мислат 50 отсто.

На прашањето „Дали сметате дека вашиот глас важи во вашата држава?“, 32 отсто целосно се согласуваат, 26 отсто се согласуваат, не се согласуваат 16 отсто, а целосно не се согласуваат 20 отсто.

Македонците се чувствуваат многу приврзани за својата држава. Ваков одговор дале 60 отсто од испитаниците, додека воопшто неповрзани со државата се чувствуваат ниски 3 проценти.

Високи 54 отсто од граѓаните во последните 12 месеци воопшто не посетиле друга земја од ЕУ, 23 отсто посетиле ЕУ-земја неколкупати, 23 отсто посетиле еднаш или двапати.

Истражувањето е спроведено во мај оваа година, односно пред формирањето на новата влада, а објавено е минатиот месец. Анкетите се однесуваат на перцепцијата на грѓаните во 28 земји членки на ЕУ, како и во петте земји кандидатки за членство – Македонија, Србија, Албанија, Црна Гора и Турција.


„Еуробарометар“: Македонските граѓани не им веруваат на судството, полицијата и на партиите


Брисел, 12 септември, 2017 - 11:57 (META) 

Македонските граѓани имаат најмала доверба во правосудниот систем, полицијата, јавната администрација, владата, парламентот и во политичките партии, покажува најновото истражување на јавното мислење на „Еуробарометар“.

Единствено, повеќе од 50 отсто од граѓаните имаат доверба во Армијата (51 отсто) и во Европската Унија (53 отсто).

Истражувањето е спроведено во мај оваа година, односно пред формирањето на новата влада, а е објавено минатиот месец. Анкетите се однесуваат на перцепцијата на грѓаните во 28 земји членки на ЕУ, како и во петте земји кандидатки за членство – Македонија, Србија, Албанија, Црна Гора и Турција.

Според анкетата на „Еуробарометар“, само 23 отсто од македонските граѓани се изјасниле дека имаат доверба во судството, 70 отсто немаат доверба, а 7 отсто рекле дека не знаат. Слични проценти на доверба, односно недоверба во правосудните системи на своите земји, покрај Македонија, имаат уште Бугарија и Словенија. Најмногу доверба во националното судство имаат граѓаните на Данска и Финска (по 88 отсто), Холандија и Австрија (80 отсто) и на Шведска (78 отсто).

Во полицијата, според истражувањето, доверба имаат 34 отсто од македонските граѓани, 61 отсто немаат доверба, а 5 отсто не знаат. Ова воедно е и најнискиот процент на доверба во полицијата од сите земји опфатени во истражувањето. Најмногу доверба во полицијата имаат граѓаните на Данска (93 отсто).

Кога станува збор за јавната администрација, 30 отсто од граѓаните рекле дека ѝ веруваат, 62 отсто дека не ѝ веруваат и 8 отсто – не знаат. Помалку доверба во јавната администрацина од Македонија имаат само граѓаните на Грција (78 отсто), на Италија (67 отсто) и на Летонија (65 отсто).

Само 15 отсто од граѓаните на земјава, според „Еуробарометар“, им веруваат на политичките партии, а дури 76 отсто немаат доверба во нив.

Доверба во Владата имаат 23 отсто од испитаниците, а на извршната власт во земјава не ѝ веруваат 64 отсто од граѓаните.

Идентичен е распоредот на проценти и кога станува збор за довербата на граѓаните во парламентот.

„Еуробарометар“ е сервис за истражувањето на јавното мислење за потребите на Европската комисија, основан во 1973 година.


План за намалување на институционалната затвореност во Македонија и во регионот


Скопје, 11 август, 2017 - 13:30 (META) 

„Сеопфатен план за добро владеење за државните институции во Република Македонија“ е најновото издание изработено врз основа на истражувањето за степенот на отвореност на институциите во шест земји од регионот во рамки на проектот АКТИОН СЕЕ – Одговорност, технологија и мрежа на институционална отвореност во Југоисточна Европа, кој го спроведува Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“.

За да се измери степенот на институционалната отвореност, партнерите од АКТИОН СЕЕ, ги оценуваа институциите врз основа на: пристап до информации на официјалните веб-страници на институциите, квалитет на правната рамка за одделни прашања, други извори на информирање на јавноста, како и прашалници доделени на институциите.

Резултатите од истражувањето спроведено од октомври до крајот на декември 2016 година покажуваат дека просечната отвореност на извршната власт, вклучувајќи ги Владата, министерствата и другите извршни органи, во Македонија изнесува 36 отсто, a во регионот – 47 отсто. Македонското Собрание, пак, исполнува 59 проценти од индикаторите на отвореност, што е исто под просекот од 63 отсто отвореност на парламентите во регионот.

Судовите кај нас исполнуваат 52 проценти од индикаторите на отвореност, додека Судскиот совет е незначително подобар и исполнува 58 отсто од индикаторите на отвореност. Општините исполнуваат само 34 проценти од индексот на отвореност.

Врз основа на следењето на податоците и на наодите, се создаде сет на практични предлози за подобрување на степенот на отвореност на државните институции во Македонија, но и во Србија, Црна Гора, Албанија, Косово и во Босна и Херцеговина.


„Брима“: Мнозинството граѓани сметаат дека била потребна промена на власта


Скопје, 28 јуни, 2017 - 14:37 (META) 

Доверба во новата влада имаат 57 проценти од граѓаните, а 37 отсто гледаат со недоверба на идното работење на владата. Најголема доверба на владата ѝ даваат етничките Албанци, односно 71 отсто, а најмалку доверба имаат етничките Македонци, односно 51 процент, покажува новата анкета на „Брима Галуп“, спроведена од 2 до 12 јуни.

Истражувањето покажува дека на Македонија ѝ била потребна промена на власта. Така сметаат 69 отсто од анкетираните граѓани, а само 24 отсто сметаат дека било добро и со минатата власт.

Најголема недоверба во Владата има кај поддржувачите на ВМРО-ДПМНЕ и кај тие што изјавиле дека нема да гласаат на следните избори, додека најголема доверба има кај поддржувачите на СДСМ, потоа се поддржувачите на ДУИ и на Движење за реформи на ДПА.

Шеесет и два отсто од анкетираните граѓани сметаат дека изборот на Зоран Заев за премиер е добро решение, додека 29 проценти сметаат дека тоа е лошо решение. И тука најголема е поддршката кај етничките Албанци, потоа кај припадниците од другите етнички заедници и кај етничките Македонци.

Високи 66 отсто сметаат дека влегувањето на граѓаните во Собранието на Република Македонија на 27 април било со однапред испланирано сценарио, а 21 отсто сметаат дека тоа било спонтано.

Поддршката за изборот на Талат Џафери за претседател на Собранието во вкупната јавност е 43 проценти, а 47 отсто се изјасниле дека дека не го поддржуваат.

Со истражувањето биле опфатени 1.193 граѓани во осум региони, а интервјуата биле направени лице в лице во домот на испитаникот.


Презентирано истражувањето „Кој им ги врзува рацете на новинарите и како да се одврзат?“


Скопје, 15 јуни, 2017 - 15:45 (META) 

Затвореноста на институциите кога од нив ќе се побараат информации е еден од најгорливите проблеми со кои се соочуваат новинарите од земјава, а особено истражувачките новинари, и е директно прекршување на правото на слобода на информирање. Иако од 2006 година на сила е Законот за пристап до информации од јавен карактер, тој честопати се изигрува од институциите кои сакаат да сокријат одредени информации.

Ова беше посочено на презентацијата на трите дела на видеосторијата од истражувањето „Кој им ги врзува рацете на новинарите и како да се одврзат?“, спроведено од Фондацијата „Метаморфозис“ во рамки на проектот „Истражувачко новинарство, чувар на демократијата и на човековите права“ на Центарот за управување со промени и на Институтот за човекови права.

Во рамките на проектот е извршено и истражување за примената на мерката притвор, при што се побарани информации од Основното јавно обвинителство – Скопје, од Основното јавно обвинителство за гонење организиран криминал и корупција, од Специјалното јавно обвинителство и од Основниот суд Скопје 1. Како што беше посочено на презентацијата, одговор на едно од барањата за пристап до информации од јавен карактер стигнал дури по околу 10 седмици.

– Направиме компаративна анализа на тоа колку мерки на притвор, домашен притвор, мерки на претпазливост се побарани и се изречени во 2016 година од обвинителствата и од скопскиот суд, но излезе дека и тоа е преголем залак. Одговор од судот побаран првпат на 14 февруари, а го добивме дури на 27 април. Исто така, затвореноста на институциите се виде и во тоа што обидите да контактираме со актуелни судии и обвинители, заврши со „ѕид на тишина“. За разлика од нив, поранешни обвинители, судии и истражувачки новинари зборуваа за проблемите што излегуваат при доаѓањето до информации и затвореноста на институциите – посочи Виолета Глигороска, координатор на проектот.

Потребна е итна и квалитативна промена на Законот за пристап до информации од јавен карактер, бидејќи во него има и многу нејаснотии и нелогични решенија, ако се сака да се постигне вистинска отвореност на институциите кон новинарите, посочи воведничарот Теофил Блажевски, новинар и член на Советот за етика во медиумите.

– Неопходна е драстична промена на отвореноста на институциите, дури и без новинарите да прашуваат, па како што на веб-страницата на Собранието на Република Македонија се објавуваат стенограми од седниците, исто би требало да биде и со седниците на Владата, а сите институции треба навремено и јасно и транспарентно да ги објавуваат информациите за нивното работење – рече тој.

Во истражувачката сторија во видеоформат, за затвореноста на институциите и за нееднаквиот пристап на скопскиот Основен суд 1, говорат универзитетската професорка Гордана Бужаровска, поранешната судијка во Врховен суд и во Европскиот суд за човекови права во Стразбур, Маргарита Цаца – Николовска, поранешниот заменик-јавен обвинител Бардил Кука, Уранија Пировска од Хелсиншки комитет за човекови права, како и новинарите Сашка Цветковска, Жаклина Хаџи-Зафирова и Џелал Незири.

За проблемите обработени во истражувањето по презентацијата на триделната приказна дискутираа и дел од новинарите вклучени во проектот, при што беше повторена генералната констатација за досегашната екстремна затвореност на институциите.

Трите дела од сторијата што произлезе од истражувањето спроведено од Фондацијата „Метаморфозис“, се подготвени во рамките на проектот „Истражувачкото новинарство, чувар на демократијата и на човековите права“ со финансиска поддршка од ЕУ и од Амбасадата на Британијуа во Скопје, а имплементиран од Центар за управување со промени и од Институт за човекови права.


Укажувачите на корупција на Балканот ги сакаат малку, а во Македонија – најмалку


Сараево, 18 април, 2017 - 13:25 (META) 

Укажувачите на криминал и на корупција (whistleblowers) не се популарни, односно ја немаат поддршката ниту од граѓаните во земјите од Западен Балкан, а најмалку во Македонија, покажува истражувањето спроведено во седум земји, врз 7.000 испитаници, поддржано од Регионалниот совет за соработка (РСС) со седиште во Сараево.

Истражувањето, кое е прво од ваков вид, е спроведено во Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Македонија, Србија, Хрватска и во Црна Гора. Резултатите покажуваат дека само нешто повеќе од половина од граѓаните ги подржуваат укажувачите.

Во просек, секој шести граѓанин од земјите од регионот мисли дека укажувачите треба да се казнат, а во Македонија дури секој трет испитаник смета дека укажувањето на корупција и на криминал е неприфатливо и таквите лица заслужуваат казна.

Македонија, иако има еден од најсеопфатните закони за заштита на укажувачитево  споредба со земјите од регионот, има најмала поддршка за нив. Само 41,4 отсто од граѓаните сметаат дека укажувањето на корупција и на криминал е прифатливо, додека 30,4 отсто сметаат дека тие лица треба да бидат казнети, дури и ако откриваат сериозни неправилности. Нешто повеќе од 28 отсто не знаеле или не сакале да одговорат на прашањето.

На ниво на компании или организации и институции, поддршката е уште помала. Само 36 отсто сметаат дека се чувствуваат повикани да пријават ако увидат криминал или корупција, што е далеку под просекот во регионот, покажало истражувањето.

Од РСС нотираат дека анализата покажува дискрепанца помеѓу високата загриженост за состојбите со криминалот и со корупцијата во земјите од Западен Балкан и релативно слабата поддршка за укажувачите на ваквите појави.

– Корупцијата и неефикасноста за нејзиното решавање и понатаму се причина за голема загрижност во општествата во Југоисточна Европа, но, како што покажа истражувањето, тоа сè уште не се трансформирало во поддршка на јавноста кон укажувачите – вели експертот за реформа на јавната администрација и борба против корупција при РСС, Раду Котику.

Тој вели дека укажувањето се смета за една од најефикасните алатки за борба против корупцијата. Организациите како што се Советот на Европа или Канцеларијата на Обединетите нации за борба против наркотици и криминал имаат подготвено меѓународни стандарди за оваа област, додека повеќето од земјите од Југоисточна Европа веќе имаат донесени и закони за заштита на укажувачите.