fbpx
Tag: истражување

tag: истражување

Më pak NO2 dhe PM-2.5 grimca janë thithur në Shkup gjatë karantinës, konfirmon hulumtimi i QNK-së

Më pak dyoksid azoti (NO2) dhe PM-2.5 grimca janë thithur në Shkup në periudhën e karantinës nga 18 marsi deri më 26 maj në krahasim me periudhën e njëjtë të vitit 2019, tregon hulumtimi për ndikimin e komunikacionit mbi ndotjen e ajrit në Shkup, i zbatuar nga ekipi i ekspertëve i udhëhequr nga prof. dr. Dejan Mirakovski, prorektor në...

Hulumtim i FRM: Studentët e vlerësuan cilësinë e jetës në konviktet shtetërore me “3 të mirë”

Si jetojnë banorët në konviktet studentore, sa janë të kënaqur nga cilësia e jetës dhe a identifikojnë, përkatësisht a janë të njoftuar ku të denoncojnë korrupsion. Përgjigjet për këto çështje ishin në fokusin e hulumtimit  “për çështje të banorëve – Hulumtim për standardin jetësor të banorëve në konviktet studentore shtetërore: “Vëllezërit Milladinovci”-Shtip, “Koço Racin”-Manastir dhe “Pellagonia”-Shkup, të cilin e zbatoi Forumi...

Reformat në shëndetësi dhe arsim janë më prioritaret për qytetarët

Reformat në sistemin shëndetësor dhe arsimor janë në krye të listës së reformave më të rëndësishme që do të kishin efektin më pozitiv në jetën e përditshme të qytetarëve. Këtë e ka treguar sondazhi më i fundit i Qendrës Maqedonase për Bashkëpunim Ndërkombëtar, QMBN dhe TV Telma, në bazë të një ankete, kushtuar çështjeve të integrimit Evropian, shkruan Meta.mk. Pothuajse një...

Ministritë e harruan urdhrin e qeverisë për transparencë në prokurimet publike (1)

Ka kaluar afati tridhjetë ditësh që Qeveria ua caktoi të gjithë organeve të administratës shtetërore për të filluar publikimin e të gjitha të dhënave dhe planeve për prokurime publike në faqet e tyre zyrtare dhe të njëjtën gjë ua rekomanduar edhe komunave, njofton Meta.  Meta.mk hulumtoi sa ministri, komuna dhe organe tjera e respektojnë këtë urdhër përkatësisht rekomandimin e Qeverisë...

Fridman ka analizuar 130 mijë fjalë nga “bombat”: Shumë turqizma dhe fjalor rrugaçërie

Materialet e përgjuara gjegjësisht “bombat” që vitin e kaluar LSDM i publikoi para opinionit, ishin lëndë e hetimit shkencor linguistik nga një prej maqedonistëve më të famshëm në botë, Viktor Fridman. “Hetimi është kryer vetëm nga pikëpamja linguistike, pa marrë nëse materialet që i kam kontrolluar janë të vërteta apo jo. Kjo është një mundësi e rrallë që të grumbullohet...

IRI nuk planifikon anketë parazgjedhore për rejtingun e partive në Maqedoni

Instituti Ndërkombëtarë Republikan (IRI) i cili bën hulumtime të mendimit publik gjatë vitit për disa tema, nuk paralajmëron anketë parazgjedhore për rejtingun e partive politike në Maqedoni. "Tani për tani nuk kemi plan për të bërë hulumtim për zgjedhjet e 11 dhjetorit" thotë Ilina Mangova, përfaqësuese e IRI- Maqedoni. Anketat e IRI-t vlejnë si anketat më të sakta dhe më relevante...

Dyzet për qind të francezëve kundër publikimit të karikaturave të Profetit Muhamed

Dyzet për qind të qytetarëve të Francës konsiderojnë se duhet të evitohet publikimi i karikaturave të Profetit Muhamed ndërsa gjysma e tyre pajtohen me kufizimin e lirisë së shprehjes në internet, tregon hulumtimi i mendimit publik që është publikuar sot ndërsa është kryer pas sulmeve ndaj javores “Charlie Hebdo” para dhjetëra ditëve. Në hulumtimin e institutit “IFOP” që e publikoi...