fbpx
Таг: рудник

таг: рудник

За рудникот „Иловица-Штука“ ќе има трето судење, екологистите велат природата ќе ја бранат со живот

Вишиот Управен суд ја поништи пресудата на Управниот суд за конечно одземање на концесијата на „Еуромакс ресурсис“ за експлоатација на рудникот „Иловица-Штука“ и по жалбата на компанијата, предметот го врати на повторно судење. Одлуката, Вишиот управен суд ја донел во октомври, а беше објавена деновиве. Со ваквото решение продолжува пинг-понг партијата помеѓу Управниот и Вишиот Управен суд, со оглед на...

Екологистите бараат Струмица, Ново Село и Босилово да забранат иницијативи за тешка индустрија

Независните советници во Струмица, Ново Село и Босилово поведуваат иницијативи пред советниците во трите општини да се изгласаат одлуки со кои ќе бидат спречени сите идни можности за отворање загадувачка индустрија на ова подрачје. Иницијативата потекнува од неколкугодишната борба на жителите на трите општини против отворањето на рудникот Иловица-Штука, за кој сметаат дека целосно ќе ја уништи животната средина и...

Екологистите бараат Вишиот управен суд да донесе одлука и да го затвори случајот со рудникот Иловица-Штука

Вишиот управен суд што побрзо да донесе одлука и конечно да го затвори случајот со рудникот Илoвица – Штука бараат еколошките активисти од југоистокот на земјава. Откако во март годинава беше објавена одлуката на Управниот суд со која се отфрли жалбата на компанијата „Еуромакс ресурсес“ и се потврди одземањето на концесијата, екологистите од Ново Село, Босилово и Струмица се...

Еко-свест ги осудува најавите за отворање на нов рудник за лигнит во Живојно

По денешните најави на директорот на Електрани на Северна Македонија (ЕСМ), Васко Ковачевски дека актуелната криза ја отворила потребата од подолго користење на рудниците и планираната инвестиција во нови ископи во рудникот Живојно во РЕК Битола и рудникот Гуштерица во РЕК Осломеј, со реакција и најостра осуда излегоа од Еко-свест. Од Центарот за истражување и информирање за животната средина најостро...

Во рудничка несреќа во Србија загинаа 8 рудари, 20 се повредени

Во рудничка несреќа што се случи рано утрово во рудникот „Соко“ (Сокол), кај Сокобања, при уривање на дел од јама, животите ги загубиле 8 рудари, 20-тина се повредени, а дел од нивните колеги и натаму се затрупани, јави српскиот радиодифузен сервис РТС, повикувајќи се на директорот на Здравствен дом Алексинац. Во Општа болница Алексинац се примени 18 подредени рудари -...

„Здрава котлина“ на протест пред Виш управен суд: Бараат конечна одлука за рудникот „Иловица-Штука“

Граѓански активисти од организацијата „Здрава котлина“, поддржани од граѓани на Скопје и други градови, денеска одржаа протест пред Вишиот управен суд, барајќи конечно решение за случајот рудник „Иловица-Штука“. Екологистите побараа да престане префрлувањето на предметот од Управниот до Вишиот управен суд и да се донесе дефинитивна одлука со која ќе се затвори случајот. Тие сметаат дека е беспредметно да продолжат...

Илјадници жители од Кумановско четири децении се трујат со арсен и други отровни материи [фото]

Кумановските села Табановце, Лојане и Ваксинце со децении наназад се трујат со арсен и други опасни материи што се расфрлани на две локации покрај самата граница со Србија. На првата локација, во непосредна близина на железничката станица во Табановце, сместена е дивата депонија која содржини стотици тони јаловина од затворениот рудник за хром, антимон и арсен „Лојане“, којшто престанал да...

Управниот суд ја потврди одлуката на Владата да се одземе концесијата за рудникот „Иловица-Штука“

Управниот суд ја отфрли тужбата на компанијата „Еуромакс ресурцес“ и ја потврди одлуката на Владата да им се одземе концесијата Иловица 6 за рудникот за бакар и злато „Иловица-Штука“. Судот одлучувал во октомври, откако претходно Вишиот управен суд ја врати постапката назад. Управниот суд тужбата на канадската компанија ја отфрлил како неоснована, по што „Еуромакс“ во ноември поднела нова...

Трагедија во рудникот Бучим: Загинаа двајца аплинисти

Во 11:43 часот, денеска две лица загинаа во рудникот „Бучим“ кај Радовиш, членови на Алипинистичкиот клуб „Плоча“ од Радовиш кои биле ангажирани за чистење на високо недостапни силоси. Во официјалната изјава на рудникот „Бучим“ стои дека во работната единица флотација се случил несреќен случај, при што две лица се починати. „Починатите лица се подизведувачи од Алпинистички клуб „Плоча“-Радовиш, ангажирани за...

„Здрава котлина“ ја одби поканата на „Еуромакс Ресурсес“: рудник нема да има, нема што да мониторираме

Екологистите од „Здрава котлина“ ја одбија поканата на компанијата „Еуромакс Ресурсес“ што сака да го копа рудникот Иловица-Штука, за работна средба и формирање на независно мониторинг тело. Тие за возврат ја повикаа компанијата на дијалог и тоа пред камери, во кој ќе ги спротивстават ставовите и фактите, дали треба или не, да има рудник во струмичко. „Еуромакс Ресурсес“ вчера во...

Рудникот „Булмак 2016“ заради истекување јаловина може да добие казна и до 100.000 евра

Државниот инспекторат за животна средина направи вонреден инспекциски надзор во рудникот во Пробиштип „Булмак 2016“ по добиена пријава преку електронска пошта дека има истекување на јаловина од скршена каналетка од транспортниот систем во рудникот. Во надзорот, направен на 25 и 26 август, инспекторите констатирале дека јаловината истекува од скршена каналетка на земјениот пат под старото јаловиште и е издадено...

Во „Казандол“ не е складирана сулфурна киселина и нема опасности за населението и околината, констатира Државниот инспекторат

Рудникот “Казандол” во моментов не претставува опасност за животната средина и населението, а резервоарите за складирање сулфурна киселина се празни, констатирале инспектори на Државниот инспекторат за животна средина по надзорот кој бил направен во рудникот и околината минатата недела. За време на увидот на терен, Инспекторатот констатирал дека објектите и опремата на некогашниот рудник се во добра состојба, освен...

„Еуромакс“ изрази поддршка за Граѓанскиот инспекциски совет, од „Здрава котлина“ велат дека рудникот е завршена приказна

Компанијата „Еуромакс Ресоурцес“ денеска прати соопштение во кое вели дека го поддржува формирањето на Граѓанскиот инспекциски совет како значаен контролен механизам за јакнење на улогата на надлежните државни институции за заштита на животната средина. Компанијата, која сака да отвори рудник во струмичко, објави став дека е подготвена за соработка и дека активно ќе биде вклучена во унапредување на македонскиот граѓански...

Вишиот Управен суд ја потврди одлуката на Управниот суд за рудникот Иловица-Штука, екологистите најавуваат масовни протести

Вишиот Управен суд ги отфрлил жалбите на Државната комисија за одлучување во управна постапка во втор степен и канадската компанија „Еуромакс ресурсис“, во случајот рудник Иловица-Штука, како недозволени. Со тоа ја потврдил одлуката на Управниот суд и предметот повторно се враќа во Второстепената комисија. Образложението за одлуката на Вишиот суд е дека Законот за управни спорови не дозволува жалба во...

Рудникот САСА треба да плати глоба од 65.000 евра и да ја исчисти јаловината од реката Каменица

Министерство за животна средина и просторно планирање (МЖСПП) информира дека рудникот САСА треба да плати глоба во висина од 50.000 евра, а за одговорното лице глоба во висина од 15.000 евра во денарска противвредност, за сторениот прекршок истекување на јаловишен материјал во Каменичка Река, што се случи на 14 септември. Освен глобата, рудникот САСА е задолжен за спроведување на девет...

„Саса“ за загадувањето на Каменичка река ќе добие глоба од максимум 100.000 евра

Државниот инспекторат за животна средина предложил казна од максимум 100.000 евра за рудникот „Саса“, од чие јаловиште вчера беше предизвикана еколошка катастрофа во Каменичка река во Македонска Каменица. Точната висина на казната, според постапката која ја предвидува Законот за животна средина, ќе ја утврди комисија на Министерството за животна средина и просторно планирање, во постапка за спогодување. Управата на...

Се излеа јаловина од рудникот „Саса“ во Каменичка река, штетата допрва ќе се утврдува

Јаловина од рудникот „Саса“ се излеа утрово и ја потемне Каменичка река. Инспектори на Државниот инспекторат за животна средина во моментов се на терен во Македонска Каменица, а по увидот ќе се знае големината на штетата која им е нанесена на водата и животната околина. Според соопштение од управата на рудникот, инцидентот се случил рано утрото откако заради дефект на...

Судскиот спор за рудникот за бакар и злато Иловица-Штука сè уште не стасал до Вишиот управен суд

Судскиот спор за рудникот за бакар и злато Иловица-Штука сè уште не стасал до Вишиот управен суд. Жалбите на канадската компанија „Еуромакс ресурсис“ и Второстепената државна комисија за управни спорови за одлуката на Управниот суд, со која тој ја поништи одлуката за раскинување на договорот за концесија со „Еуромакс“, беа поднесени во јули, но предметот сè уште се наоѓа...

Рудникот „Саса“ главно прашање на јавната расправа за заштита на Осогово во Македонска Каменица

Кои се зоните на заштита во идниот заштитен предел на Осоговските планини, како тоа ќе влијае на работата на рудникот „Саса“ и дали ќе биде дозволен лов, беа главните прашања околку кои се дискутираше на втората јавна расправа по Нацрт-Одлуката за прогласување на дел од Осоговски Планини за заштитен предел која се одржа во Македонска Каменица. Пред граѓаните и претставниците...

Состојбите во рудниците во РЕК Битола се санираат и се оспособуваат багерите за ископ на јаглен

Состојбите во рудниците во РЕК Битола се санираат по елементарната непогода и поплавите кои се случија на откопните полиња за јаглен, предизвикани од обилните врнежи во изминатиот месец, а особено во последната недела, информираат од компанијата. „Исклучиво со сопствени средства и ресурси, неколку багери се вратени во функција, се испумпува водата и калта од откопните полиња, се вложуваат напори за...

Граѓаните донирале над 162.000 евра за настраданите во Турција и Сирија

Македонскиот народ собра речиси 10 милиони денари (162.100 евра) помош за настраданите во земјотресите во Турција и Сирија, соопшти денеска Црвениот крст на С. Македонија. Според Генералниот секретар на...