fbpx
Таг: Малинка Ристевска Јорданова

таг: Малинка Ристевска Јорданова

Состанок на Советот за општи работи на ЕУ: фокус на проширувањето и владеењето на правото

Токму затоа што беше неформален, од неодамнешниот состанок на Советот на ЕУ за општи работи, немаше завршен документ. Оваа статија ја засноваме на прес-конференциите пред и по Самитот, но и на материјалот за негова подготовка, изработен од невладината ИДЕА (Меѓународен институт за демократија и изборни системи). Дел од овој состанок беше посветен на одбележувањето на 20-годишнината од големото групно проширување...

Низ примерот со Босна и Херцеговина се гледа флексибилноста на условеноста на ЕУ

Анализа на Малинка Ристевска Јорданова од Институтот за европска политика за Портаб.мк   Главната вест во врска со проширувањето од мартовската седница на Европскиот совет на ЕУ беше одлуката за почнување преговори со Босна и Херцеговина. И оваа одлука е, секако, без датум. Преговарачка рамка Комисијата треба да ја предложи, но таа да се усвои тогаш кога ќе се исполнат „сите релевантни...

ЕУ и одбраната: поголеми амбиции бараат повеќе пари

Анализа на Малинка Ристевска Јорданова од Институтот за европска политика за Портаб.мк По неполна година, европските лидери на највисоко ниво се навратија на прашањето на заедничката одбрана на нивниот мартовски самит. Се чини поголемо внимание предизвикаа изјавите во „загревањето“ за Европскиот самит, одошто неговите резултати. Таков беше ставот на францускиот претседател Макрон дека не треба да се исклучи праќањето западни трупи во...

Крајната десница на европските национални терени – кон и во власта

Анализа за Порталб.мк на Малинка Ристевска Јорданова, Институт за европска политика   Предизборните прогнози за Европскиот парламент не се изненадување ако се земат предвид трендовите од националните избори во европските земји. Трендот на зајакнување на крајната десница е очигледен, секако со исклучоци во некои земји. Меѓутоа, не е забележлив само овој тренд, туку и сé почестото практикување на власта или учество во...

Конечно одобрена помошта за Украина: Сличности и разлики меѓу новите инструменти за помош на Украина и за Западниот Балкан

Анализа за Порталб.мк на Малинка Ристевска Јорданова, Институт за европска политика Неодамна главна вест од ЕУ беше согласноста на европските лидери за одобрување на новиот Инструмент за Украина со тежина од вкупно 50 милијарди евра за периодот 2024-2027 година. Предложен во јуни минатата година, по унгарското вето во декември, сега конечно се очекува да биде формално усвоен со донесување на соодветната...

План за раст: „Забрзување“, „зајакнување“, „условеност“ во темпо na adagio – бавно, но со голема експресија

Анализа за Порталб.мк на Малинка Ристевска Јорданова, Институт за европска политика Откако се исцрпи дискусијата за годишните извештаи, поактуелен стана новиот План за раст за Западниот Балкан (или иновираниот поранешен Економски и инвестиционен план за Западниот Балкан), кој Комисијата го претстави на 8 ноември 2023 година, како дел од Пакетот за проширување. Планот е обид на Европската комисија да одговори на барањата...

Интегрираното македонско парче од европското небо и одговорноста за него

Анализа за Порталб.мк на Малинка Ристевска Јорданова, Институт за европска политика Последниве години многу се дебатираше околу тоа, дали државите од регионот треба да прифатат нешто како Европската економска област или поедноставено – учество во европскиот заеднички пазар, како замена или меѓучекор до членство во ЕУ. Дури и владините претставници кои прво беа многу скептични сега се залагаат за ваква опција...

Белгиското претседателство: Искуството на преден план

Во јануари 2024 година Претседателството на ЕУ го презема искусната земја основач – Белгија, која била и прв претседавач со Унијата. Наспроти ваквото досије, нејзините граѓани, според испитување на јавното мислење не се многу оптимистички расположени за резултатите од Претседателството. Само 15% сметаат дека нивната земја може на подобро да ги смени работите во Унијата, а повеќе од половината...

Проширување со поглед кон Исток : „Една големина за сите“ наспроти индивидуален пристап

И две седмици по објавувањето на овогодишниот Пакет на Европската комисија за проширувањето за сега десетте потенцијални нови членки на ЕУ, со мали исклучоци, отсуствуваат критички анализи за него. Главниот фокус е на новодојденците во пакетот – секако најмногу на Украина, а потоа Молдавија и Грузија. Првиот впечаток е дека не само што проширувањето доби нови држави, туку дека...

„Жолт картон“ од Европската комисија

Во преден план на презентацијата на годинешниов пакет документи за проширувањето на Европската комисија беа токму новодојденците во тој пакет - Украина, Молдавија и Грузија. За нив продолжува забрзаната патека со предлози за почеток на преговорите, кои сепак се со одложено дејство и/или условени. Придодадена од Западниот Балкан е Босна и Херцеговина со можен условен предлог за почеток на преговорите....

Посетата на фон дер Лајен – реплика на пораките од Тирана

Станува веќе традиција пред објавувањето на годишниот пакет за проширувањето претседателката на Комисијата да го обиколи регионот на Западниот Балкан. Оваа година тоа се случува непосредно по одржувањето на Самитот на Берлинскиот процес во Тирана. Она што оваа есен како „крупен залак“ го носи во регионот највисоката претставничка на Европската комисија е новиот План за раст на Западниот Балкан. Барем...

Извештајот на дванаесетмината: како конкрено влијае на македонскиот случај

Најпрвин да раздвоиме – што е толкување на предлозите на Извештајот на француско-германската екпсертска група за реформи на Унијата, а што е проценка за тоа што е остварливо, кога предлозите ќе блезат во „политичкиот барабан“. Овде се задржуваме на анализа како конкретните предложени принципи на проширувањето содржани во Извештајот влијаат на Македонија. Принципите за исполнување услови за пристапување „Најпрвин темелите“, односно...

Далекусежни мисли, но без датум

Последниот (во овој мандат или воопшто) говор за состојбата во Унијата на претседателката Урсула вон дер Лајен беше очекуван со посебно внимание. Некои се обидуваа да одгатнат дали ќе се кандидира и за следниот мандат, но засега без успех. Првите оценки на аналитичарите се дека таа сепак играше „на сигурно“, што би можело да најавува нова кандидатура. Во говор кој...

Веројатноста за проширување на ЕУ до 2030 е мала

Говорот на претседателот на ЕУ Шарл Мишел на Бледскиот стратешки форум повторно ја разбранува веќе разочараната јавност во Западниот Балкан, откако кажа дека и „двете страни“ до 2030 година мора да бидат подготвени за проширување. Додуша, не ја дефинираше втората страна – дали сите кандидати, сите потенцијални кандидати, дали Западен Балкан или и источно соседство. И додуше – не...

И темелните права под скенерот на ЕК – загрижувачки оценки за затворскиот систем, родовата еднаквост, правата на децата

Acquis за темелните права во најголема мера се состои од меѓународни стандарди – пред сѐ конвенциите на ООН, како и на Советот на Европа, но и стандардите што ги развиваат бројните тела воспоставени за следење на спроведувањето на меѓународните конвенции. Сепак, во некои области постои и т.н. „тврдо“ acquis – тоа се задолжителните правни акти на ЕУ. Такви акти...

Реформа на јавната администрација: што се крие зад „умерено подготвена“

И реформата на јавната администрација (РЈА) е за прв пат дел од преговорите. За оваа област acquis е оскудно, зашто во Унијата важи принципот на институционална автономија на државите членки. Сепак, растечката хармонизација на правото на ЕУ, кое го спроведуваат државите членки, има влијание врз нивните институционални и административни структури. Комисијата на почетокот го наведува „правото на граѓанинот на добро...

Демократските институции во долга консолидација

Во следните неколку статии, ќе дадеме преглед на наодите од Извештајот на скринингот за секоја област односно поглавје содржани во Кластерот Темели. Демократските институции се за прв пат дел од преговорите. На почетокот на самиот извештај се наведува дека не постои единствен модел, ниту дефиниција на демократијата, туку заеднички принципи. Делот во кој се презентира acquis е прилично општ –...

Извештај за владеење на правото во ЕУ 2023: 65% од минатогодишните препораки во реализација, 35% не почнале да се реализираат

Извештајот на ЕК за владеењето на правото во 2023 година го доживува своето четврто издание. Тој станува една од воспоставените практики во Унијата, иако е сѐ уште „во изградба“ и секоја година има некои новини. Сепак, ќе биде потребно повеќе време да се оцени неговата ефикасност како еден од инструментите за унапредување на владеењето на правото во ЕУ. Oбластите остануваат...

Нови претседателства на ЕУ, нови политички предизвици – сѐ помалку амбиции за Западниот Балкан

Овој јули не е само промоција на шпанското претседателство, туку и на новото трио - Шпанија, Белгија и Унгарија. Она што предизвика најмногу внимание не е програмата на триото, туку сѐ поголемата загриженост дали Унгарија, земја која континуирано го прекршува владеењето на правото, може да претседава со Унијата. Европскиот парламент во резолуција усвоена на крајот на мај ја стави...

Повеќе заедничка одбрана за повеќе стратешка автономија на ЕУ

Европскиот совет (29-30 јуни 2023 година) очекувано започна со поддршката на Украина, изразена како во повторената воена и политичка поддршка, така и во сѐ појасните сигнали за натамошниот пат кон членство во ЕУ. Оттаму, веројатно не е изненадување што втората усогласена точка на овој Европски самит беше одбраната и безбедноста. Концептот на стратешка автономија на ЕУ, силно промовиран со минатогодишната Версајска...

Адвокатската комора не може да одземе лиценци зашто некој би го бранел Палевски

Адвокатската комора не може да ја одземе лиценцата зашто некој адвокат решил да го застапува Љупчо Палевски Палчо, бидејќи тоа е негово право на одбрана, но исто така и адвокатите...