УЈП ќе ги доставува претпополнетите годишни даночни пријави од 1 април


Скопје, 19 март, 2019 - 10:59 (META) 

Управата за јавни приходи (УЈП) ќе почне да им ги доставува на граѓаните претпополнетите годишни даночни пријави за остварени приходи во текот на 2018 година од почетокот на наредниот месец, информираат од таму.

„ До минатата година граѓаните за остварени приходи во претходната година ја доставуваа годишната даночна пријава до Управата за јавни приходи, а со реформата што беше спроведена во текот на минатата година, граѓаните електронски ќе ја добиваат годишната даночна пријава. Годишните даночни пријави Управата за јавни приходи треба да ги достави најдоцна до 30 април, а граѓаните да ја коригираат или да ја потврдат имаат рок до 31 мај годинава“, соопштуваат од УЈП.

Во електронскиот систем на Управата за јавни приходи се регистрирани близу 700 илјади даночни обврзници. Иако беше предвидено беше одложено регистрирањето во системот на пензионерите што остваруваат приход само по основ на пензија.


Лукаревска: Се уште го утврдуваме начинот на кој ДДВ-то ќе им се враќа на граѓаните


Скопје, 6 март, 2019 - 12:41 (META) 

Работна група од Управата за јавни приходи и Министерство за финансии разгледуваат на кој начин ќе се врши поврат на данокот на додадена вредност (ДДВ) на граѓаните, кој премиерот Зоран Заев најави дека ќе стартува од 1 јули годинава.

„УЈП и Министерство за финансии уште од лани прават анализи. Во одредени држави овој проект се спроведува не целосно и не како што ние сме го замислиле. Разгледуваме споредбени искуства на кои производи, до кој износ да лимитираме за враќање на ДДВ“, изјави Лукаревска.

Таа додаде дека предлогот на Заев со враќање на ДДВ преку телефон ќе биде за една целна група, но се бараат можни решенија за кои дополнително ќе се излезе со детали.

Според Лукаревска на овој начин секој граѓанин ќе биде инспектор односно ќе купува од таму каде што се издаваат фискални сметки, за да има поврат на ДДВ од 15 проценти.


Годишната даночна пријава граѓаните ќе ја добијат електронски


Скопје, 22 јануари, 2019 - 15:20 (META) 

Граѓаните електронски ќе ја добиваат годишната даночна пријава која, од оваа година, во нивно име ја пополнува УЈП. Воедно, од годинава граѓаните ќе можат електронски да го следат и предметот кој им го води Управата за имотно правни работи за откуп на дворно место.

„Минатата година Министерството за финансии заедно со Управата за јавни приходи започна со спроведување на реформата за Електронски персонален данок на доход (Е-ПДД). Целта е поедноставување на постапките за пресметување и плаќање персонален данок преку Е-ПДД системот. Со оваа реформа, граѓаните се ослободени од административните процедури и долгото чекање пред шалтерите. Сите пресметки се автоматизирани и се поднесуваат електронски“, вели министерот за финансии, Драган Тевдовски.

Преку овој систем, УЈП ќе ја подготвува и доставува на увид на граѓаните Годишната даночна пријава, а тие пак ќе можат навремено да ја потврдат или да ја коригираат со краен рок до 31 мај 2019 година.

Паралелно, Министерството за финансии заедно со Управата за имотно правни работи во текот на минатата година работеше и на дигитализација на процесот на следење на предметите за откуп на дворното место.

„До крајот на март планирано е сите предмети за приватизација на градежно земјиште да бидат внесени во Системот по што ќе биде развиена дополнителна можност самите поднeсители на барања да пристапат во Системот, и со тоа во секој момент ќе имаат увид во статусот на нивното барање. Ова ќе им овозможи на граѓаните да си го следат својот предмет за откуп на дворното место од дома“, објаснува министерот.


УЈП со брошури им ги објаснува сите даночни новини на граѓаните


Скопје, 18 јануари, 2019 - 12:44 (META) 

Заради запознавање на граѓаните со оданочувањето на одделните видови на доход  согласно новините во Законот за данокот на личен доход кој се во примена од 1 јануари 2019 година, како и за полесна пресметка и пријавување на остварениот доход преку системот е-Персонален данок e-pdd.ujp.gov.mk Управата за јавни приходи подготви  брошури за да им ги објасни сите новини на граѓаните.

„Oданочување на доход од закуп и подзакуп (2019)“  ги упатува граѓаните во основните правила при пријавување на доходот кој граѓаните гo остваруваат од издавање во закуп или подзакуп на земјиште, станбени или деловни простории, гаражи, простории за одмор и рекреација, опрема, превозни средства и други видови имот.

Брошурата „Оданочување на капитална добивка од продажба на недвижен имот (2019)“ информира за правилата при пријавување, утврдување и плаќање на данокот на доход кои граѓаните ги остваруваат од продажба на недвижен имот.

„Оданочување на приходи од продажба на сопствени земјоделски производи (2019)“ објаснува за пријавувањето, утврдувањето и плаќање на данокот на доход од продажба на сопствени земјоделски производи, како и дека остварениот доход од продажба на сопствени земјоделски производи подлежи на оданочување со данок на личен доход.

Брошурата „Оданочување на приходи остварени од вршење самостојна дејност во 2018 година (2019)“  ги посочува процедурите за регистрација, утврдување и плаќање на персоналниот данок на доход и изготвување на годишна сметка за остварените приходи од самостојна дејност. Во неа се објаснува како и каде да се регистрираат граѓаните кои остваруваат приходи од самостојна дејност, кои се нивните права и обврски, кога и на кој начин се обврзани да ги пресметуваат, пријавуваат и плаќаат соодветните даноци.

„Потврдување на годишна даночна пријава за остварени приходи во 2018 година (2019)“ упатува како да се регистрираат граѓаните на системот е-персонален данок заради потврдување или коригирање на пополнетата годишна даночна пријава изготвена од страна на Управата за јавни приходи за приходите остварени во текот на 2018 година.


УЈП: До 15 јануари да се поднесе пријава за регистрација за ДДВ


Скопје, 10 јануари, 2019 - 14:03 (META) 

Даночните обврзници кои во претходната календарска година оствариле вкупен оданочлив промет од вршење стопанска дејност повисок од милион денари, имаат обврска да поднесат Пријава за регистрација за целите на данокот на додадена вредност (образец ДДВ 01) најдоцна до 15 јануари, соопшти денеска Управата за јавни приходи (УЈП).

УЈП потсетува дека даночни обврзници за ДДВ можат да бидат сите правни и физички лица, како и здружувањата на лица кои вршат оданочив промет од извршување на стопанска дејност.

Од таму посочуваат дека, за подобро информирање на физичките лица по однос на правата и обврските кои произлегуваат од Законот за данок на додадена вредност, граѓаните може да го користат Водичот, кој беше промовиран вчера.

„Во него има информации и упатства за предметот на оданочување со данок на додадена вредност, пресметувањето на вкупниот промет за цели на регистрација за ДДВ, начинот на регистрација за цели на ДДВ, како и појаснувања за останатите права и обврски на даночниот обврзник – физичко лице. Доколку според Законот за данок на додадена вредност и дополнителните појаснувања и упатства дадени во „Водичот за подобро информирање на физичките лица за данок на додадена вредност“ сте оствариле промет оданочив за целите на ДДВ во износ кој надминува 1.000.000 денари, потребно е да поднесете Пријава за регистрација за целите на данокот на додадена вредност“, се вели во соопштението на УЈП.


Компјутерска софтвер програма неселективно ќе им го враќа ДДВ на фирмите


Скопје, 4 јануари, 2019 - 14:48 (META) 

ИТ Секторот на Управата за јавни приходи (УЈП) развил компјутерски софтвер кој автоматски ќе прави поврат на ДДВ кон фирмите и пребивање на претплата на даноци кон сите даночни обврзници, соопшти денеска директорката на УЈП, Сања Лукаревска, која заедно со министерот за финансии Драган Тевдовски ја посетија Регионалната дирекција на УЈП во Скопје.

Според министерот Тевдовски, со новиот систем ќе се прави неселективен поврат на ДДВ.

– Преку развојот на модулот за автоматско пребивање се воспостави систем за неселективен и автоматски поврат на даноци кон даночните обврзници. Пример за тоа е повратот на ДДВ кон претпријатијата во 2018, кој беше брз и неселективен. Минатата година реализираниот поврат на ДДВ изнесува 23,1 милијарда денари и тој е за 19,3 отсто повисок од 2017 година – рече министерот за финансии Тевдовски.

Според Лукаревска, за подобро функционирање и давање на подобри услуги на граѓаните и фирмите, УЈП оди кон автоматизирање на процесите, во што влегува и платформата е-персонален данок и претпополнетата даночна пријава.

– Со задоволство можам да кажам дека веќе имаме 100 отсто успешност на реформата е-персонален данок, системот на којшто се регистрираа 656.000 граѓани, а се уште се регистрираат и физичките лица кои до тој рок не го направиле тоа. Успешната реализација е благодарение и на сите граѓани коишто и дадоа шанса на оваа реформа и соработуваат со Управата за јавни приходи. Од 1 јануари веќе започнавме со подготвување на претпополнета Годишна даночна пријава којашто ќе им биде доставена на сите физички лица регистрирани на е-пдд, по што од нив ќе чекаме потврда или корекција, со што верувам дека целосно ќе заокружиме еден успешен процес-рече директорката на УЈП Лукаревска.


УЈП потсетува дека за 13 дена истекува рокот за регистрација за е-персонален данок


Скопје, 18 декември, 2018 - 15:33 (META) 

Управата за јавни приходи (УЈП) денеска ги повика граѓаните кои не ја исполниле својата обврска да се регистрираат на системот е-персонален данок бидејќи крајниот рок за пријавување истекува на 31 овој месец.

Од УЈП информираат дека покрај шалтерите во Регионалната дирекција во Скопје, отворени се и дополнителни шалтери во општините. Така, шалтери на УЈП се отворени во зградата на урбаната заедница Ѓорче Петров кај полициската станица и во општинската зграда во Аеродром и тие ќе работат од 8 до 18 часот до 31 декември. Шалтери се отворени и во општините Кисела Вода, Гази Баба и Чаир со работно време од 8 до 16 часот.

Регионалните дирекции на УЈП во Скопје, Штип, Тетово и Битола ќе работат од 7 до 21.30 часот, освен на 31 декември кога работното време ќе биде до 16.30 часот. Регионалните дирекции ќе бидат отворени за граѓаните и во последните две саботи од месецот, односно на 22 и 29 декември со работно време од 8 до 14 часот.

Од УЈП информираат дека функционира и „Мобилен даночен шалтер“ кој што ги посетува оние населени места во Скопје каде Управата за јавни приходи нема постојано даночни канцеларии. Вонредниот возен ред на овој Мобилен даночен шалтер може да се најде на линкот http://ujp.gov.mk/mk/otvoreni_povici/pogledni/400.


Владата ќе го чисти токсичниот отпад во ОХИС со странска поддршка


Скопје, 12 декември, 2018 - 10:07 (META) 

Министрите на вчерашната владина седница ја прифатиле информацијата за потпишување на Меморандумот за соработка помеѓу Владата на Република Македонија, Канцеларијата за услуги на проекти на Обединетите нации (UNOPS) и Министерството за надворешни работи на Кралството Норвешка претставувано од Амбасадата на Кралство Норвешка за Србија, Македонија и Црна Гора, за заедничка реализација на проектот за чистење на дворните површини на ОХИС, во Скопје.

„Проектот има за цел создавањето на Фонд, како систематски механизам за расчистување на индустрискиот токсичен отпад во поранешната фабрика ОХИС во согласност со Европските стандарди, хармонизација во полето на заштита на животната средина и промоцијата на Град Скопје како безбеден, отпорен и одржлив град“, се вели во соопштението од Владата.

Министрите ја усвоиле и информацијата за формирање на Агенција за квалитетот во високото образование.

На предлог на Министерството за информатичко општество и администрација, на седницата била прифатена информацијата за единствен веб портал за отворени податоци. На него ќе бидат објавувани каталози на отворени податоци на сите министерства.

Владата ги усвои предлог – законите за изменување на законите за банки и за Управата за јавни приходи со кои се овозможува пристап на УЈП до приливите на граѓаните од страна на банките.

„Тоа на Управата ќе и овозможи да ги добива потребните податоци за изработка на претпополнетите пријави за данок на личен доход. Со предлог – законите за изменување на законите за банки и за УЈП, исто така, се гарантира и повисока безбедност на податоците со користење на најнова технологија, односно енкрипција на податоците“, велат од Владата.


УЈП ја објави новата листа на должници, последна за годинава


Скопје, 11 декември, 2018 - 10:34 (META) 

Управата за јавни приходи (УЈП) ја објави листата на должници бр.12/2018 за долгови доспеани до 31 август и неплатени до 30 ноемрви по основ на ДДВ, данок на добивка, персонален данок на доход, придонеси од задолжително социјално осигурување, акцизи и царини. На листата објавени се 2.140 должници – правни лица што е помалку за 13 од претходната листа и 2.370 физички лица што е повеќе за 195 од претходната листа.

Вкупно објавениот нето-долг во Листата бр.12/2018 изнесува 10.027.643.843 денари (163 милиони евра), помалку за 58.864.425 денари од претходната листа. Нето-долгот за даноци и придонеси изнесува 9.998.544.030 денари (помалку за 48.707.933 денари од претходната листа), додека долгот за царински давачки е 29.099.813 денари (помалку за 10.156.492 денари од претходната листа).

Меѓу должниците се и голем број јавни претпријатија кои долажат стотици милиони денари по основ на даночни давачки. ЈП „Македонија пат“ должи 330 милиони денари, Македонска радио-телевизија должи 71,6 милиони денари, ЈП „МЖ-инфраструктура“ должи 29 милиони денари итн.


Пензионерите кои имаат приходи само од ПИОМ, не треба да се регистрираат во УЈП


Скопје, 22 ноември, 2018 - 14:14 (META) 

Директорката на Управата за јавни приходи, Сања Лукаревска денеска информираше дека 300.000 граѓани се регистрирале преку системот е-регистрација, но и дека обврската за пензионерите се одложува до 2024 година, доколку нивните приходи се само од Фондот за пензиско и инвалидско осигурување.

„Со новиот закон за личен доход се предвидува, во наредните седум години да се одложи обврската за доставување на годишна даночна пријава од страна на УЈП, до граѓаните кои оствариле доход само од пензија исплатена од Фондот за пензиско и инвалидско осигурување. Тоа значи дека во даночните периоди од 2018 до 2024 година пензионерите кои не оствариле друг приход освен пензија се ослободени од било каква обврска кон УЈП“, рече Лукаревска.

Таа очекува, до крајот на годината граѓаните без поголеми проблеми да ја завршат обврската со регистрација, иако остануваат уште 600.000 да се регистрираат.

За таа намена, како што кажа, се поставуваат мобилни даночни шалтери на УЈП по општините, а мобилни екипи на Управата ги посетуваат домовите на изнемоштените лица кои не се во состојба сами да се регистрираат и да го однесат документот.

Во Скопје за регистрација се достапни сите шалтери во Регионалната дирекција кои работат и после 16.30 часот, како и во сабота, има и даночни канцеларии во Аеродром, Гази Баба, Чаир и Ѓорче Петров, а се очекува да се отворат и во другите скопски општини.