fbpx
Таг: граѓански иницијативи

таг: граѓански иницијативи

Младите за време на ковидот се соочиле со ограничен пристап до информации за сексуално и репродуктивно здравје

Младите се соочиле со сериозни потешкотии да дојдат до информации и услуги поврзани со сексуалното и репродуктивното здравје во време на ковид-19 пандемијата, што довело до зголемено чувство на несигурност кај нив. Ова го покажало Истражувањето за влијанието кое ковид-19 пандемијата го имаше врз сексуалното и репродуктивното здравје и права кај младите во Македонија кое го презентираше Асоцијацијата за...

Скопје Прајд годинава под мотото „Излези за љубов! Достоинство. Еднаквост. Правда.“

Под мотото „Излези за љубов! Достоинство. Еднаквост. Правда.“ на 25 јуни ќе се одржи овогодишното издание на Скопје Прајд. Како што информираат од Националната мрежа против хомофобија и трансфобија настанот ќе започне во 17 часот во паркот „Жена-борец“, а во 19 часот ќе започне протестниот марш до Градскиот парк по што ќе продолжи со културно-забавна програма на стадионот на...

„Зошто Скопје повторно заслужува црвени фенери?“ – кампања за Меѓународниот ден на сексуалните работници на Балканот

По повод 2 Јуни – Меѓународниот ден на сексуалните работници, СТАР – Прв колектив на сексуални работници на Балканот, во партнерство со ХОПС – Опции за здрав живот Скопје и ТрансФормА – Иницијатива за заштита и унапредување на правата на трансродовите лица во Република Северна Македонија организира онлајн кампања со промоција на видео насловено „Зошто Скопје повторно засллужува црвени фенери?“ „Видеото ги прикажува...

Објавен регионалниот извештај за родово-базирана дискриминација и пазар на труд

Коалицијата за борба против родово-базирана дискриминација на пазарот на труд на Западен Балкан вчера преку Зум го промовираше второто издание на истражувачкиот извештај со наслов Родово-базирана дискриминација и работни односи во Западен Балкан. Истражувањето беше спроведено од женски граѓански организации (ЖГО) како дел од регионалната акција „Зајакнување на граѓанските организации во борбата против дискриминација и унапредување на работничките права на...

„Младите размислуваат“, нов проект за зајакнување на медиумската писменост кај учениците

Државниот испитен центар (ДИЦ) денес потпиша Меморандум за разбирање и соработка со проектот на УСАИД за зајакнување на медиумската писменост кај младите, „Младите размислуваат“. „Потпишувањето на овој Меморандум ќе овозможи да се зајакне соработката меѓу Проектот на УСАИД за медиумска писменост „Младите размислуваат“ и ДИЦ во процесот на следење на вештините на учениците во основните и средните училишта во областа...

Во Полошкиот регион не се презема ништо за унапредување на правата на жртвите на семејно насилство

Здружението за психотерапија и советување „Кортекс“ - Тетово во соработка со Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство презентираше наоди од спроведеното истражување „Анализа на состојба со пристапни и достапни специјализирани сервиси за помош и поддршка на жени и деца жртви на родово базирано и семејно насилство во Полошки плански регион“. Станува збор за анализа што ги мапира...

Загрижувачки податоци за опресија и дискриминација презентирани на Меѓународниот ден против хомофобијата, трансфобијата и бифобијата

Коалиција Маргини на дебатата за одбележување на Меѓународниот ден против хомофобијата, трансфобијата и бифобијата (IDAHOT) што вчера се одржа во резиденцијата на ЕУ на која во присуство на шефот на Делегацијата на Европската Унија, амбасадорот Дејвид Гир, првата дама, г-ѓа Елизабета Ѓорѓиевска и амбасадорката на Соединетите Американски Држави, Кејт Мари Брнз го презентираше извештајот „Секојдневниот и емоционалниот живот на...

Третата „Парада на гордоста“ ќе се одржи во Скопје на 25-ти јуни

Парадата на гордоста „Skopje Pride“ годинава ќе се одржи на 25-ти јуни, соопштија организаторите на социјалните мрежи. Годинешниот слоган на „Skopje Pride“ гласи „Излези за љубов“. Најавата на Парадата е објавена на 17-ти мај, Меѓународниот ден на борба против хомофобија, бифобија, интерфобија и трансфобија. Парадата на гордоста во главниот град годинава се одржува по трет пат. Првиот „Skopje Pride“ се одржа...

Сè уште ништо конкретно за иницијативата „Тетово сака парк“

Иако иницијативата „Тетово сака парк“ започна во февруари со поднесување предлог до општина Тетово за формирање на првиот реален парк од околу 16 хектари во градот Тетово, надлежните сè уште не презеле ништо конкретно во тој поглед. Иницијаторите на оваа иницијатива велат дека главната институција, општина Тетово покажала мала одговорност за предлогот со тоа што не вратила официјален одговор....

Нова кампања за кревање на јавната свест за вклученоста на децата со попреченост во редовните училишта

Проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“ од 5 до 15 мај ја реализира втората кампања за кревање на јавната свест за важноста на инклузивното образование и вклученоста на децата со попреченост во редовните основни училишта, информираат од Фондацијата за образовни и културни иницијативи „Чекор по чекор“. Како дел од кампањата изработени се три видеа со ученици, наставници и родители...

Презентирана иницијативата „Алијанса за родова еднаквост на работното место“

Во организација на Асоцијацијата за е-трговија на Македонија (АТЕМ), денеска официјално беше презентирана иницијативата Алијансата за родова еднаквост на работното место. Главниот стремеж на ваквата нова иницијатива е да придонесе за еднакви можности, еднаква застапеност и еднакво вреднување на трудот, со насока кон создавање инклузивна култура каде што и жените и мажите се вреднуваат за нивниот уникатен придонес во работната...

Ќе се работи на младинска иницијатива за дигитализација како приоритет на младите да останат во земјава

Клубот за младински прашања и политики при Собранието на Република Северна Македонија и Институтот за добро управување и евроатлантски перспективи (ИДУЕП) денеска во Собранието одржаа средба, на која беше постигнат договор за заедничко работење на имплементација на иницијативи за дигитална трансформација на општеството. Тие ќе придонесат да им се обезбеди полесен и подобар живот на младите во земјава, како...

Во Полошкиот регион нема ниту еден шелтер центар, жените – жртви на насилство се згрижуваат во другите градови

„Насилство врз жените се разбира како кршење на човековите права и форма на дискриминација врз жените и ги означува сите акти на родово засновано насилство коишто доведуваат или веројатно ќе доведат до физичка, сексуална, психичка или економска повреда или страдање вклучувајќи и закани за такви акти“, се наведува во члeнот три на Конвенцијата на Советот на Европа за спречување...

„Лесја Украинка“: Медиумите да не шират дезинформации за иницијативите за преименување на улици

Хуманитарен концерт за спас на Украина, 27.03.2022 г. | Фото: Мета.мк
Здружението на Украинците во Република Северна Македонија „Лесја Украинка“ апелира до медиумите и порталите да не шират лажни и извртени информации во врска со петициите за преименување на улици во различни земји, каде се наоѓаат руски амбасади и дипломатски претставништа (што навистина е глобална иницијатива на Украинското МНР во знак на солидарност со Украина), а поконкретно, да не шират...

Повлекувањето на предлог-Законот за матична евиденција ја продолжува дискриминацијата врз трансродовите лица

„Институциите се однесуваат со нас на начини како да сме криминалци, започнувајќи со обвиненија за фалсификување на личните документи од страна на полицијата, кога притоа истите се издадени со решение од МВР, во Управата за матична евиденција за вадење на извод нѐ враќаат по неколку пати секој пат со изговор дека ги немаме потребните документи, вработувањето не доаѓа предвид...

Заврши пилот-проектот за сексуално образование, учениците сметаат дека треба да се изучува и во пониските одделенија

Вкупно 85 ученици во деветто одделение од три основно училишта, со потпишана согласност од родители, во текот на едно полугодие следеа настава по Сеопфатно сексуално образование (ССО). Пилот-проектот заврши, а интересот кај учениците за овие теми бил голем. Она за што учеле учениците на часовите, на кои им предавале сертифицирани и обучени наставници, биле теми како: сексуално и репродуктивно...

Мрежа против хомофобија: Противниците на законот за матична евиденција очигледно го немаат прочитано истиот

Националната мрежа против хомофобија и трансфобија одржа прес-конференција на која изрази став и критика во однос на одлуката на владата да го повлече Предлогот за изменување и дополнување на Законот за матична евиденција само еден ден пред да биде разгледан од пратениците на Комисијата за политички систем. „Загрижува фактот што најгласните противници на овој закон очигледно го немаат прочитано предлог-законот....

„Тука сме за тебе“, нова кампања за помош на жртвите на родово базирано насилство

„Не прикривај. Пред другите и пред себе. Зборувај отворено за твоите проблеми, во сигурна средина. Тука сме за тебе“. Ова е пораката до жените кои преживуваат родово-базирано насилство, која ја упатува организација на жените на општина Свети Николе и невладината организација „КХАМ“ од Делчево, со која ги повикуваат да побараат бесплатна психо-социјална и правна помош од нивните стручни тимови...

Протестен марш за еднакви права: „Сиромаштијата има женско лице“

„Со почит кон досегашните победи на жената за родовата еднаквост, но свесни за секојдневните системски недостатоци кои го загрозуваат нашето постоење како слободни, еднакви, достоинствени и безбедни. Овој 8 Март го одбележува женската сиромаштија, овозможена од системот, а продлабочена како резултат на двегодишната пандемија со ковид-19 и нејзините последици. Маршираме бидејќи држава во која жените не се вклучени како...

Дискриминацијата е една голема планина, дури и сега кога сме длабоко згазени во XXI век

Ирена Лозана е една од мајките на деца со нетипичен развој која не се откажува од апели и активности за подигнување на јавната свест за потребата од инклузивност.  Иако февруари е месецот кој е посветен на ретките болести, нивното запознавање и разбирање на состојбите за неа е секојдневие. Таа, покрај тоа што држи часови по јога и зумба на...

АМС: Младите да се вклучат во креирањето на новата Национална стратегија за млади

Агенцијата за млади и спорт (АМС) на денешната прес-конференција најави дека ќе се креира нова Национална стратегија за млади преку која, како што беше посочено, ќе се дефинираат основните...