Ambasadorët e BE-së dhe SHBA-së në vend, Aivo Orav dhe Xhes Bejli, sipas paralajmërimeve sot pasdite pritet të publikojnë vlerësimin për atë nëse janë plotësuar kushtet për mbajtjen e zgjedhjeve të parakohshme më 24 prill.

Tani për tani nuk ka konfirmim zyrtar se në çfarë mënyre ambasadorët do të njoftojnë vendim, a do t’ia dërgojnë personalisht konkluzionet kryeministrit teknik Emil Dimitriev, pas çka do të pasonte konferencë shtypi apo se do t’ia dërgojnë ato në tjetër mënyrë.

Fillimisht u njoftua se kjo do të ndodh më 19 shkurt (dje), por burime të larta diplomatike për “Meta” dje mësuan se teksti final i deklaratës së përbashkët edhe më tej po përpilohet në Bruksel dje Uashington.

Sipas burimit të njëjtë, bisedimet e partive politike do të vazhdojnë në “nivel lokal”:

Partitë politike disa herë kanë tejkaluar afatet për pikat e parapara nga Marrëveshje e Përzhinos, ndërsa edhe më tej nuk arritën të merrem vesh për Ligjin e mediumeve. Takimi i djeshëm i grupeve të punës mbaroi pa sukses. Lehtësuesi belg Vanhojte fajin për këtë e hodhi te partitë politike, që duhet të vendosin nëse do të vazhdojnë të kërkojnë kompromis për çështjet kontestuese.

Tani për tani nuk ka informacion zyrtar nëse dhe kur grupet e punës do të vazhdojnë me punë. Ndërmjetësi belg dje njoftoi se topi për vazhdimin e tyre është në duart e partive politike, që duhet të vendosin për kompromis rreth pikës kontestuese.