Државата реши да ја обжали одлуката со која Управниот суд ја ја поништи одлуката на Второстепената државна комисија за управни спорови врз основа на која беше раскинат договорот за концесија со Еуромакс. Ова за МЕТА го потврди директорката на Државната комисија Даница Чадиева.

Со ова практично, натамошната разврска на случајот со отворањето на рудник за бакар и злато во близина на струмичките села Штука и Иловица дојде во рацете на Вишиот Управен суд, кој треба да одлучи дали ќе го врати предметот за Иловица во рацете на Второстепената комисија или пак самиот Суд ќе одлучува за натамошната судбина на проектот Иловица.

Обжалување на одлуката на Управниот суд побараа и граѓанските здруженија кои организираат отпор против отворање на рудникот во нивниот крај. Тие организирааа и протести со кои сакаа да ја изразат својата огорченост од одлуката на Управниот суд.

Одлуката, во полза на бившиот концесионер канадската компанија Еуромакс Рисорсис беше донесена на 31 март, но Судот, со образложение дека тоа го прави „поради зголемениот интерес на јавноста“, ја објави дури кон средина на мај кога самиот концесионер се пофали со неа.

Но, иако судот ја усвоил тужбата од Еуромакс и завзел став дека Второстепената комисија најпрво требало да решава по претходно поднесеното барање од Еуромакс за спојување на двете концесии кои ги поседувале, па потоа да одлучува по барањето за дозвола за експлоатација на минерални суровини, од канадската компанија исто така упатиле жалба на одлуката.

За познавачите на правните процедури, овој потег на Еуромакс значи само купување на време, бидејќи разврската на случајот Иловица се случува во предизборниот период пред превремените парламентарни избори, од чијшто исход можеби ќе зависи и епилогот на борбата околу рудникот Иловица.

Додека Социјалдемократскиот сојуз децидно се изјасни дека е против отворањето нови рудници, а претседателот на партијата, Зоран Заев на своите сограѓани предизборно им порача да не се секираат бидејќи рудник во струмичко нема да има, опозиционата ВМРО-ДПМНЕ во својата предизборна програма предвиде еден од лостовите на економскиот развој да биде и отворањето нови рудници и издавањето нови концесии за експлоатација на минерални суровини во државата.