fbpx
Таг: Виш управен суд

таг: Виш управен суд

„Здрава котлина“ на протест пред Виш управен суд: Бараат конечна одлука за рудникот „Иловица-Штука“

Граѓански активисти од организацијата „Здрава котлина“, поддржани од граѓани на Скопје и други градови, денеска одржаа протест пред Вишиот управен суд, барајќи конечно решение за случајот рудник „Иловица-Штука“. Екологистите побараа да престане префрлувањето на предметот од Управниот до Вишиот управен суд и да се донесе дефинитивна одлука со која ќе се затвори случајот. Тие сметаат дека е беспредметно да продолжат...

Вишиот Управен суд ја потврди одлуката на Управниот суд за рудникот Иловица-Штука, екологистите најавуваат масовни протести

Вишиот Управен суд ги отфрлил жалбите на Државната комисија за одлучување во управна постапка во втор степен и канадската компанија „Еуромакс ресурсис“, во случајот рудник Иловица-Штука, како недозволени. Со тоа ја потврдил одлуката на Управниот суд и предметот повторно се враќа во Второстепената комисија. Образложението за одлуката на Вишиот суд е дека Законот за управни спорови не дозволува жалба во...

Вишиот Управен суд донесе одлука за рудникот Иловица-Штука, но не се знае што пресудил

Вишиот Управен суд донесе одлука во предметот за рудникот Иловица-Штука, но нејзината содржина останува непозната за јавноста. Одлуката, како што потврдија од оваа институција за Мета, е донесена на 20 ноември. Сепак, таа сè уште не е објавена на веб страната на судот, каде што се објавуваат сите одлуки на оваа институција. Од Судот не одговорија на нашето прашање...

Судскиот спор за рудникот за бакар и злато Иловица-Штука сè уште не стасал до Вишиот управен суд

Судскиот спор за рудникот за бакар и злато Иловица-Штука сè уште не стасал до Вишиот управен суд. Жалбите на канадската компанија „Еуромакс ресурсис“ и Второстепената државна комисија за управни спорови за одлуката на Управниот суд, со која тој ја поништи одлуката за раскинување на договорот за концесија со „Еуромакс“, беа поднесени во јули, но предметот сè уште се наоѓа...

Додека се чека одлуката на Вишиот управен суд, не запираат протестите против рудникот во Иловица и Штука

Протестите против отворањето на рудник за бакар и злато во близина на струмичките села Иловица и Штука нема да запрат сѐ додека Вишиот управен суд не донесе конечна одлука, најавуваат од здружението „Здрава котлина“. Откако и државата и канадската компанија „Еуромакс“ минатиот месец ја обжалија одлуката на Управниот суд, со која ја поништи одлуката на Второстепената државна комисија за...

И државата и Еуромакс ја обжалија одлуката на Управниот суд за случајот Иловица

Државата реши да ја обжали одлуката со која Управниот суд ја ја поништи одлуката на Второстепената државна комисија за управни спорови врз основа на која беше раскинат договорот за концесија со Еуромакс. Ова за МЕТА го потврди директорката на Државната комисија Даница Чадиева. Со ова практично, натамошната разврска на случајот со отворањето на рудник за бакар и злато во близина...

Годишно во Управниот суд и во второстепените комисии се постапува по 100.000 предмети

Според проценките, во државата има околу 100.000 предмети годишно по кои се постапува врз основа на некакво управно или административно барање на граѓаните до одредени институции. Против овие решенија се поднесуваат просечно околу 12-13.000 жалби, се вели во извештајот за работата на второстепените комисии и управните судови кој го подготви професорот на Правниот факултет, Драган Гоцевски. Извештајот е дел од...

Се гледа крајот на двегодишната блокада за избор на декан на Правниот факултет

По безмалку двегодишна блокада на изборот на нов декан на Правниот факултет „Јустинијан Први“, Вишиот управен суд донесе одлука со која може да се деблокира изборот на нов декан на оваа високообразовна институција и го потврди правото на Наставно-научниот совет да избере декан, без да биде попречуван во тоа од просветниот инспекторат или од ректорот на Универзитетот „Свети Кирил...

Според првичните резултати, Ангелова е нова ректорка на УКИМ

Актуелната проректорка за финансии, проф. д-р Билјана Ангелова предничи зад останатите петмина кандидати за ректор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“. Како што за Мета.мк информираат од Универзитетската изборна...