fbpx
Таг: Еуромакс Рисорсис

таг: Еуромакс Рисорсис

Активистите почнаа со собирање потписи против рудникот „Иловица-Штука“

Еко-активистите од „Здрава котлина“ и „Еко долина“ вчера во Струмица го започнаа собирањето на потписи од граѓаните против изградбата на рудникот „Иловица-Штука“ на организираниот настан „Потпиши се против рудникот на смртта“. Книгите за потписи на граѓаните против рудникот ќе бидат дистрибуирани во сите општини и населени места во регионот. Активистите побараа од Владата целосно да ги раскине двете концесии за...

Советите на општините Босилово и Василево едногласно против рудниците Иловица – Штука

По потегот на Советот на општина Ново Село кој минатата недела донесе едногласна одлука против отварањето на рудниците во Иловица и Штука, уште две општини од струмичкиот микро-регион донесоа одлуки против отварање на рудниците за бакар и злато. Против отворање на рудниците денеска гласаше и Советот на општина Босилово, после одложената седница која што требаше да се одржи откако Владата ги...

Бектеши лично мисли дека рудник не треба да има, но морал да работи според закон, за државата да не добие тужба

Министерството за економија барањето на компанијата „Еуромакс ресусрис“ за спојување на двете концесии за рудникот Иловица-Штука го доставило до Владата за да одлучува заради тоа што така наложувал законот, кажа на брифинг со новинарите министерот Крешник Бектеши и посочи дека ако е важно неговото лично мислење, тој смета дека во струмичко не треба да има рудник. Тој тврди дека сета...

Контраспин: Правото на личен став, па и на министерката Шукова, е домашен и меѓународен стандард, без оглед што мислат од „Еуромакс Рисорсис“

Компанијата со седиште во Канада, која треба да ја реализира „најголемата инвестиција“ во државата од независноста – изградба на рудник, во реакцијата за изразен личен став на државен функционер (министерката за животна средина Каја Шукова), бара (апелира) од државните функционери да се воздржат од лични ставови, зашто тоа било прашање на однос меѓу влада и инвеститори за кој имало...

Не за рудникот Иловица-Штука, илјадници граѓани на протест во Струмица

Илјадници граѓани од целата земја се собаа денеска на протест во Струмица против отворање на рудник за злато и бакар на планината Огражден. Тие порачаа дека нема да дозволат плодното струмичко поле да стане жртва на бизнис апетити. „Копајте си ги очите, а не злато од планините“, „Среќно семејство или рудник на смртта“,  „Да го спречиме пред да не...

Министерката Шукова ќе присуствува на протестот против рудникот Иловица-Штука

Министерката за животна средина Каја Шукова ќе оди на утрешниот протест во Струмица, организиран од граѓанското здружение „Здрава Котлина“, против отворање на рудникот Иловица-Штука. Министерката денеска изјави дека лично е против отворање на рудник во земјоделски крај и дека производството на храна секогаш треба да биде приоритет во однос на високо загадувачки индустрии. „Утре ќе бидам во Струмица и ќе се...

Владата и Еуромакс реагираат за концесиите за рудникот „Иловица-Штука“

Нема да има дозвола за отворање на рудник во Иловица пред претходна консултација и одобрение од локалното население, информираа попладнево од Министерството за економија. Од министерството додаваат дека по пресудата на Управниот суд, Владата и Министерството за економија како тужена страна, се задолжени да постапат и да го применат правнoтo сфаќање и дадените забелешки на Управниот суд. Во однос на...

Владата ги спои концесиите за рудникот „Иловица-Штука“, жителите најавуваат протести и тужби

Владата донесе одлука со која се спојуваат концесиите за рудникот „Иловица-Штука“ и на тој начин повторно отвори пат за реализација на намерите за ископување на злато и бакар во Струмичката котлина. Претходно, Управниот суд во февруари годинава ја уважи тужбата на компанијата „Еуромакс Ресоурцес“ против одлуката на Владата да се раскине договорот за една од концесиите, откако Вишиот Управен...

За рудникот „Иловица-Штука“ ќе има трето судење, екологистите велат природата ќе ја бранат со живот

Вишиот Управен суд ја поништи пресудата на Управниот суд за конечно одземање на концесијата на „Еуромакс ресурсис“ за експлоатација на рудникот „Иловица-Штука“ и по жалбата на компанијата, предметот го врати на повторно судење. Одлуката, Вишиот управен суд ја донел во октомври, а беше објавена деновиве. Со ваквото решение продолжува пинг-понг партијата помеѓу Управниот и Вишиот Управен суд, со оглед на...

Екологистите бараат Вишиот управен суд да донесе одлука и да го затвори случајот со рудникот Иловица-Штука

Вишиот управен суд што побрзо да донесе одлука и конечно да го затвори случајот со рудникот Илoвица – Штука бараат еколошките активисти од југоистокот на земјава. Откако во март годинава беше објавена одлуката на Управниот суд со која се отфрли жалбата на компанијата „Еуромакс ресурсес“ и се потврди одземањето на концесијата, екологистите од Ново Село, Босилово и Струмица се...

„Здрава котлина“ на протест пред Виш управен суд: Бараат конечна одлука за рудникот „Иловица-Штука“

Граѓански активисти од организацијата „Здрава котлина“, поддржани од граѓани на Скопје и други градови, денеска одржаа протест пред Вишиот управен суд, барајќи конечно решение за случајот рудник „Иловица-Штука“. Екологистите побараа да престане префрлувањето на предметот од Управниот до Вишиот управен суд и да се донесе дефинитивна одлука со која ќе се затвори случајот. Тие сметаат дека е беспредметно да продолжат...

Управниот суд ја потврди одлуката на Владата да се одземе концесијата за рудникот „Иловица-Штука“

Управниот суд ја отфрли тужбата на компанијата „Еуромакс ресурцес“ и ја потврди одлуката на Владата да им се одземе концесијата Иловица 6 за рудникот за бакар и злато „Иловица-Штука“. Судот одлучувал во октомври, откако претходно Вишиот управен суд ја врати постапката назад. Управниот суд тужбата на канадската компанија ја отфрлил како неоснована, по што „Еуромакс“ во ноември поднела нова...

„Здрава котлина“ ја одби поканата на „Еуромакс Ресурсес“: рудник нема да има, нема што да мониторираме

Екологистите од „Здрава котлина“ ја одбија поканата на компанијата „Еуромакс Ресурсес“ што сака да го копа рудникот Иловица-Штука, за работна средба и формирање на независно мониторинг тело. Тие за возврат ја повикаа компанијата на дијалог и тоа пред камери, во кој ќе ги спротивстават ставовите и фактите, дали треба или не, да има рудник во струмичко. „Еуромакс Ресурсес“ вчера во...

„Еуромакс“ изрази поддршка за Граѓанскиот инспекциски совет, од „Здрава котлина“ велат дека рудникот е завршена приказна

Компанијата „Еуромакс Ресоурцес“ денеска прати соопштение во кое вели дека го поддржува формирањето на Граѓанскиот инспекциски совет како значаен контролен механизам за јакнење на улогата на надлежните државни институции за заштита на животната средина. Компанијата, која сака да отвори рудник во струмичко, објави став дека е подготвена за соработка и дека активно ќе биде вклучена во унапредување на македонскиот граѓански...

Потврдено одземањето на дозволата за рудникот Иловица-Штука, „Еуромакс“ ќе се жали

Државната комисија за одлучување во управна постапка во втор степен уште еднаш ја потврди одлуката за одземање на дозволата за експлоатација на канадската компанија „Еуромакс“ за концесијата Иловица 6 на рудникот Иловица-Штука. Одлуката следува откако Вишиот Управен суд во ноември ги отфрли жалбите на Државната комисија за одлучување во управна постапка во втор степен и канадската компанија „Еуромакс ресурсис“...

Владата е на потег: И екологистите и „Еуромакс“ очекуваат одлука, што понатаму во случајот рудник во Иловица

Компанијата „Еуромакс ресурсис“ денеска се огласи по одлуката на Вишиот Управен суд, со која ја потврди одлуката на Управниот суд за поништување на решението на Државната Комисија за одлучување во управна постапка и постапка од работен однос во втор степен, со која се потврди одземањето на дозволата за експлоатација на компанијата за отворање на рудникот Иловица-Штука. Од компанијата велат...

Вишиот Управен суд ја потврди одлуката на Управниот суд за рудникот Иловица-Штука, екологистите најавуваат масовни протести

Вишиот Управен суд ги отфрлил жалбите на Државната комисија за одлучување во управна постапка во втор степен и канадската компанија „Еуромакс ресурсис“, во случајот рудник Иловица-Штука, како недозволени. Со тоа ја потврдил одлуката на Управниот суд и предметот повторно се враќа во Второстепената комисија. Образложението за одлуката на Вишиот суд е дека Законот за управни спорови не дозволува жалба во...

Вишиот Управен суд донесе одлука за рудникот Иловица-Штука, но не се знае што пресудил

Вишиот Управен суд донесе одлука во предметот за рудникот Иловица-Штука, но нејзината содржина останува непозната за јавноста. Одлуката, како што потврдија од оваа институција за Мета, е донесена на 20 ноември. Сепак, таа сè уште не е објавена на веб страната на судот, каде што се објавуваат сите одлуки на оваа институција. Од Судот не одговорија на нашето прашање...

Судскиот спор за рудникот за бакар и злато Иловица-Штука сè уште не стасал до Вишиот управен суд

Судскиот спор за рудникот за бакар и злато Иловица-Штука сè уште не стасал до Вишиот управен суд. Жалбите на канадската компанија „Еуромакс ресурсис“ и Второстепената државна комисија за управни спорови за одлуката на Управниот суд, со која тој ја поништи одлуката за раскинување на договорот за концесија со „Еуромакс“, беа поднесени во јули, но предметот сè уште се наоѓа...

И државата и Еуромакс ја обжалија одлуката на Управниот суд за случајот Иловица

Државата реши да ја обжали одлуката со која Управниот суд ја ја поништи одлуката на Второстепената државна комисија за управни спорови врз основа на која беше раскинат договорот за концесија со Еуромакс. Ова за МЕТА го потврди директорката на Државната комисија Даница Чадиева. Со ова практично, натамошната разврска на случајот со отворањето на рудник за бакар и злато во близина...

Повредена млада мечка на патот Тетово-Непроштено по удар од автомобил

Доцна вечерва на локалниот пат Тетово - с. Непроштено патничко моторно возило удрило во млада мечка која го минувала патот заедно со мајката и уште две помали мечиња, соопшти...