fbpx
Таг: проект

таг: проект

ЕБОР ги обезбеди средствата за изградба на регионалните депонии во земјава

Европската банка за обнова и развој (ЕБОР) обезбеди поволни средства во вредност од над 200 милиони евра за реализација на регионалните проекти за управување со отпад и проектот за изградба на делница од автопатот Скопје-Блаце. Станува збор за клучни проекти кои државните власти две децении бараат средства за нивна реализација. „Предлог законите за обезбедување на средствата од оваа меѓународна финансиска...

Промовиран Мечинг фонд вреден 2,5 милиони евра за поттикнување на претприемништвото кај Ромите

Премиерот Зоран Заев денеска го промовираше Мечинг фонд (ко-финансирачки фонд) на Владата, на Министерството за труд и социјална политика, на Агенцијата за вработување и на Иницијативата за економски развој на Ромите – РЕДИ, вреден 2,5 милиони евра, во вид на исклучително поволни кредитни линии за невработени лица и регистрирани субјекти заради создавање на услови за нови вработувања, за поддршка...

Шахпаска: За период од 15 години, во предучилишните установи се вклучиле 5.000 деца, Роми

Развојот на интелектуална љубопитност, истрајностa, социјалните вештини и емотивната стабилност во текот на детството се подеднакво важни за успехот на децата во доживотното учење, социјалната интеграција, личниот развој и подоцна, при вработувањето. Ова го посочи министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска, на денешниот завршен настан за постигнатите резултати од проектот „Инклузија на деца Роми во предучилишно образование“. Целите...

МЖСПП: Стартува проектот на ООН за зачувување на планинските еко-системи

Денеска официјално стартуваше новиот ГЕФ/УНЕП проект: „Промовирање на одржливо управување со земјиштето, преку зајакнување на правната и институционална рамка, градење на капацитетите и реставрација на најранливите планински предели”. „Проектот е дизајниран за остварување на глобалните цели за одржлив развој, да ни помогне во заложбите за имплементација на Декларацијата од Софија и Агендата за зелен договор за Западен Балкан, а со...

Проектот „m.Health” е победник на Хакатонот „Е-Здравство” на ФИТР и РОШ Македонија

Проектот „m.Health” понуди најиновативно и најкреативно решение за подобро управување со здравствениот систем, во рамките на првиот хакатон „Е-Здравство”, кој се одржа минатиот викенд во организација на Фондот за иновации и технолошки развој (ФИТР) и РОШ Македонија, а во соработка со Министерството за здравство. На хакатонот, 11 проектни тимови под менторство на експерти од здравството работеа на развој на...

За пет месеци во Општина Центар рециклирани 100.000 ПЕТ пластични шишиња и лименки

фото: Општина Центар
Во рамките на проектот „И отпадот има вредност!“, кој се спроведува 5 месеци, досега се рециклирани 100.000 ПЕТ пластични шишиња и лименки, преку повратните вендинг машини на ЈП ПОЦ и Општина Центар, кои одат на натамошна обработка, а жителите за тоа добиваат субвенции на нивната Green Pay картичка, соопштија од оваа општина. „Интересот на граѓаните за користење на повратните вендинг...

Македонскиот стрип центар дел од меѓународниот проект „Can for Balkans“

Стрип центарот на Македонија-Велес (СЦМ) започна со локална имплементација на меѓународниот проектот CAN (Comic alliance Networking) FOR BALKANS - финансиран од страна на програмата „Креативна Европа“ - подпрогама за култура на Европската унија. “Основа на овој проект е историскиот стрип во наведените земји што му додава додатна важност во две насоки: афирмирање на социјалната примена на стрипот, во овој случај...

Градскиот стадион во Охрид ќе добие нов систем за наводнување

градски стадион Охрид
ЈП „Билјанини Извори” и Фудбалската федерација на Република Северна Македонија (ФФМ) со нов проект ја продолжуваат започнатата успешна соработка во интерес на фудбалот во Охрид. Со новиот проект, ФФМ на фудбалскиот терен на градскиот стадион „Билјанини Извори” ќе инсталира најсовремен систем за автоматско наводнување. За таа намена, до 3 април ќе бидат инсталирани 33 прскалки со сонда за влажност на...

Доделени 638 стипендии на учениците Роми во учебната 2020/2021

На учениците Роми запишани во прво и во второ одделение во учебната 2020/2021 година им се доделени вкупно 638 стипендии. Сето тоа во рамките на проектот финансиран од Европската Унија „Редовно часови: Акција за вклучување на Ромите во основното образование“. Овој проект е имплементиран од Фондацијата Отворено општество – Македонија,  Здружението „Центар за образовна поддршка Дендо вас“ и Фондацијата за...

Анализа на ЕСЕ: Жените треба повеќе да бидат вклучени во активните мерки и програмите за вработување

Невработените лица кои не се регистрирани во Агенцијата за вработување изнесуваат 55 отсто од вкупниот број на невработени во земјава и тие немаат право до пристап на мерките за вработување, што особено влијае врз жените. До крајот на 2019 година, стапката на активност на работоспособното население е 57,5 отсто, а на невработеност изнесува 17,3 отсто што е значително повисока...

Во Градскиот парк отворен „памптрак“ велодром за велосипедисти и скејтбордери

Од денеска вљубениците во велосипедизмот, ролерите и скејтбордите можат да го користат новиот „памптрак“ полигон во вториот дел од Градскиот парк, во непосредна близина на просториите на ЈП „Паркови и зеленило“ и Сточарскиот институт. Новиот памптрак полигон зафаќа површина од над 700 квадратни метри и е наменет за деца и возрасни од различни возрасти. Со цел овој простор да биде...

ЈП Водовод и канализација – Скопје и Водовод Будимпешта ќе соработуваат за намалување на загубите на вода

Со грант од околу 122.000 евра добиен од Western Balkans Green Center (WBGC), ЈП Водовод и канализација – Скопје, во соработка со Водовод Будимпешта ќе го реализира проектот за „Намалување на ефектите од климатските промени, зголемување на ефикасноста на водоснабдувањето, употребата на енергија, планирање на реконструкции и обезбедување на непрекинато водоснабдување во определени зони во Скопје, главниот град на...

Во рамки на проектот „Учиме право“, 20-тина млади луѓе го посетија кабинетот на Пендаровски

Дваесетина средношколци од неколку градови во земјава денеска го посетија Кабинетот на Претседателот на Република Северна Македонија. Средбата со претседателот Стево Пендаровски е во рамки на проектот „Учиме право“ (Street Law) на Младинскиот образовен форум, преку кој младите се едуцираат за човековите, граѓанските и политичките слободи и права, демократијата и концептот на владеење на правото, Европската Унија и процесот...

Со конференција заврши проектот „Шемата на ЕУ за млади професионалци од Западен Балкан“

Британскиот совет одржа онлајн регионална конференција на 21 и 22 јули, со која беше означена завршницата на „Шемата на Европската унија за млади професионалци од Западниот Балкан“. Учесниците на оваа конференција – млади државни службеници од државите на Западниот Балкан, како и претставници од делегациите на Европската унија и министерствата дискутираа за клучните постигнувања на проектот во врска со регионалната...

Од мај досега, хронично болните искористиле над три милиони електронски рецепти

Проектот за електронско издавање рецепти е почнат уште пред кризата со ковид-19, со цел да се избегне непотребното доаѓање на пациентите, пред се на пациентите со хронична болест, и кај матичниот лекар и во аптеките. Тој се покажа како одличен проект, констатираа на денешната прес конференција, министерот за здравство Венко Филипче и министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан...

Општините да ја преземат клучната улога за помош на жртвите на семејно насилството

Растечкиот степен на семејно насилство како последица на мерките за самоизолација кои се преземаат за справување со пандемијата на КОВИД-19, беше повод за денешниот виртуелен состанок на тема: „Зајакнување на капацитетите на локалната самоуправа за справување со семејно насилство во услови на пандемија“. Иницијативата за состанокот ја покренаа УНДП, ЗЕЛС, UN Women, а на него учествуваа над 30 учесници...

Во Македонија храната многу се фрла, а малку се донира

Нашата држава не е исклучок од светската практика на фрлање на храната која пред истекот на рокот може да се донира за граѓаните од разни социјални групи, од бездомници, до вработени кои поради минималните приходи, не можат да си дозволат повеќе од еден скромен оброк дневно. Или, пак, да се преработи и рециклира. Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите...

Тетово ќе добие нов булевар и градски превоз преку проектот за подобрување на општинските услуги МСИП

Министерката за финансии Ширет Елези информираше дека Тетово ќе добие нов булевар и градски превоз преку Проектот за подобрување на општинските услуги МСИП. Преку 3,5 милиони евра од овој проект досега се доделени за капитални проекти во оваа општина за набавка на фотоволтаици, изградба на локални патишта, набавка на комунални возила, рече заменик министерката за финансии Ширет Елези на настанот...

Со употреба на нови технологии Охрид се бори против аерозагдувањето

Одделението за заштита и влијание врз животната средина при Општина Охрид која како пилот-општина согласно проектните активности „Ефикасно користење на новите технологии за чист атмосферски воздух“, заврши со поставувањето на 11 сензори на различни локации на јавни институции за следење на еколошки параметри, како и поставување/инсталирање на 15 филтри на оџаците на домаќинства во населбата Кошишта кои користат цврст...

Втор циклус со 11 грантисти од проектот „Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност -КриТинк“

Денеска се одржа првата средба со грантистите од вториот циклус на мали грантови кои се доделуваат во рамките на проектот „Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност -КриТинк“, кој го спроведуваат Фондацијата „Метаморфозис“ и „Евротинк“. Во втората грантова шема се избрани 11 грантисти кои ги претставија своите проекти, како и медиумските партнери преку кои ќе ги промовираат активностите. Најголем...

Вечерва во МКЦ прв феминистички стенд-ап на Прво па женско 10

Вечерва во МКЦ Клуб Ресторан, како дел од програмата на фестивалот Прво па женско во организација на Tiiiit! Inc. ќе се одржи првиот феминистички стенд-ап. Со свој комичен материјал...