fbpx
Таг: проект

таг: проект

Во Градскиот парк отворен „памптрак“ велодром за велосипедисти и скејтбордери

Од денеска вљубениците во велосипедизмот, ролерите и скејтбордите можат да го користат новиот „памптрак“ полигон во вториот дел од Градскиот парк, во непосредна близина на просториите на ЈП „Паркови и зеленило“ и Сточарскиот институт. Новиот памптрак полигон зафаќа површина од над 700 квадратни метри и е наменет за деца и возрасни од различни возрасти. Со цел овој простор да биде...

ЈП Водовод и канализација – Скопје и Водовод Будимпешта ќе соработуваат за намалување на загубите на вода

Со грант од околу 122.000 евра добиен од Western Balkans Green Center (WBGC), ЈП Водовод и канализација – Скопје, во соработка со Водовод Будимпешта ќе го реализира проектот за „Намалување на ефектите од климатските промени, зголемување на ефикасноста на водоснабдувањето, употребата на енергија, планирање на реконструкции и обезбедување на непрекинато водоснабдување во определени зони во Скопје, главниот град на...

Во рамки на проектот „Учиме право“, 20-тина млади луѓе го посетија кабинетот на Пендаровски

Дваесетина средношколци од неколку градови во земјава денеска го посетија Кабинетот на Претседателот на Република Северна Македонија. Средбата со претседателот Стево Пендаровски е во рамки на проектот „Учиме право“ (Street Law) на Младинскиот образовен форум, преку кој младите се едуцираат за човековите, граѓанските и политичките слободи и права, демократијата и концептот на владеење на правото, Европската Унија и процесот...

Со конференција заврши проектот „Шемата на ЕУ за млади професионалци од Западен Балкан“

Британскиот совет одржа онлајн регионална конференција на 21 и 22 јули, со која беше означена завршницата на „Шемата на Европската унија за млади професионалци од Западниот Балкан“. Учесниците на оваа конференција – млади државни службеници од државите на Западниот Балкан, како и претставници од делегациите на Европската унија и министерствата дискутираа за клучните постигнувања на проектот во врска со регионалната...

Од мај досега, хронично болните искористиле над три милиони електронски рецепти

Проектот за електронско издавање рецепти е почнат уште пред кризата со ковид-19, со цел да се избегне непотребното доаѓање на пациентите, пред се на пациентите со хронична болест, и кај матичниот лекар и во аптеките. Тој се покажа како одличен проект, констатираа на денешната прес конференција, министерот за здравство Венко Филипче и министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан...

Општините да ја преземат клучната улога за помош на жртвите на семејно насилството

Растечкиот степен на семејно насилство како последица на мерките за самоизолација кои се преземаат за справување со пандемијата на КОВИД-19, беше повод за денешниот виртуелен состанок на тема: „Зајакнување на капацитетите на локалната самоуправа за справување со семејно насилство во услови на пандемија“. Иницијативата за состанокот ја покренаа УНДП, ЗЕЛС, UN Women, а на него учествуваа над 30 учесници...

Во Македонија храната многу се фрла, а малку се донира

Нашата држава не е исклучок од светската практика на фрлање на храната која пред истекот на рокот може да се донира за граѓаните од разни социјални групи, од бездомници, до вработени кои поради минималните приходи, не можат да си дозволат повеќе од еден скромен оброк дневно. Или, пак, да се преработи и рециклира. Организацијата за храна и земјоделство на Обединетите...

Тетово ќе добие нов булевар и градски превоз преку проектот за подобрување на општинските услуги МСИП

Министерката за финансии Ширет Елези информираше дека Тетово ќе добие нов булевар и градски превоз преку Проектот за подобрување на општинските услуги МСИП. Преку 3,5 милиони евра од овој проект досега се доделени за капитални проекти во оваа општина за набавка на фотоволтаици, изградба на локални патишта, набавка на комунални возила, рече заменик министерката за финансии Ширет Елези на настанот...

Со употреба на нови технологии Охрид се бори против аерозагдувањето

Одделението за заштита и влијание врз животната средина при Општина Охрид која како пилот-општина согласно проектните активности „Ефикасно користење на новите технологии за чист атмосферски воздух“, заврши со поставувањето на 11 сензори на различни локации на јавни институции за следење на еколошки параметри, како и поставување/инсталирање на 15 филтри на оџаците на домаќинства во населбата Кошишта кои користат цврст...

Втор циклус со 11 грантисти од проектот „Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност -КриТинк“

Денеска се одржа првата средба со грантистите од вториот циклус на мали грантови кои се доделуваат во рамките на проектот „Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност -КриТинк“, кој го спроведуваат Фондацијата „Метаморфозис“ и „Евротинк“. Во втората грантова шема се избрани 11 грантисти кои ги претставија своите проекти, како и медиумските партнери преку кои ќе ги промовираат активностите. Најголем...

ЕИБ ќе финансира околу 80 милиони евра за изградба на Пречистителна станица Скопје

Со околу 80 милиони евра Европската инвестициска банка (ЕИБ) ќе влезе во финансирањето на Пречистителна станица за отпадни води Скопје. Од овие средства околку 10 милиони ќе бидат грант средства од ЕИБ. Со овој проект ќе се изгради и операционализира станица за третман на отпадни води, која ќе опслужува преку 650.000 жители од Скопје. Финансирањето на овој крупен инфраструктурен проект,...

Четири општини на jугот ќе добиваат гас преку грчкиот гасовод

Општините Гевгелија и Богданци се вклучени во проектот „Интерконективен гасовод МК-ГР“ што значи дека ќе бидат вклучени во јужниот крак од грчкиот гасовод, кој ќе минува низ овие две општини. Градоначалникот на Гевгелија, Сашо Поцков, информираше дека на гасоводната линија од соседна Грција, покрај Гевгелија и Богданци, ќе се приклучат уште и општините Демир Капија и Неготино. – Со проектот ќе...

Не е изграден ветениот универзитетски клинички центар во Скопје

Ќе изградиме современ и функционален Универзитетски клинички центар во Скопје кој ќе обезбеди високо квалитетни здравствени услуги на населението во целата држава.     Ветувањето на СДСМ дадено за предвремените парламентарни избори (декември 2016 г.), дека во првите две години по доаѓањето на власт „ќе изградат современ и функционален Универзитетски клинички центар во Скопје кој ќе обезбеди високо квалитетни здравствени услуги на...

Триесет општини добија механизација преку Проектот за подобрување на општински услуги

Триесет општини добија механизација преку Проектот за подобрување на општински услуги-МСИП, кој го спроведува Министерството за финансии. Станува збор за десет ровокопачи во вредност од 45,7 милиони денари, кои се обезбедени како грант-средства од ЕУ. Со ова ќе се обезбедат подобри општински услуги за околу 300.000 граѓани кои живеат во руралните општини. -Механизацијата ќе придонесе за подобрување на условите за...

Деветстотини ученици медиумски описменети и обучени да препознаваат лажни вести

Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“ и „Евротинк“ - Центар за европски стратегии денеска ја одржаа завршната брифинг-средба со грантистите од програмата за мали грантови на проектот „Со критичко мислење до граѓани со медиумска умешност – КриТинк“, кој се спроведува со поддршка од Европската унија. Во рамките на првата грантова шема на проектот „Со критичко мислење до граѓани со медиумска...

Во Чаир се чека летото за да се започне со изградба на паркинзи

Сè уште нема решение на проблемот со недостигот на паркинг места во општина Чаир, иако ова беше клучно предизборно ветување на актуелниот градоначалник на општината, известува „Порталб.мк“. Од Општината не даваат конкретна информација, а пред извесно време градоначалникот Висар Ганиу рече дека проблемот ќе почне да го решава ова лето, Откако одговори не добиле од градоначалникот и од портпаролот на...

Во Крива Паланка се подготвува проект за гасификација на градот

Градоначалникот на Општина Крива Паланка, Борјанчо Мицевски денеска остварил работна средба со претставник на украинската амбасада, Валериј Михаљски, на која се разговарало за процесот на гасификација. „Мицевски заедно со стручните лица од општинската администрација и Михаљски разговараа за можностите за партнерство и инвестиции во процесот на гасификација на општината. На средбата беше потенцирано дека Општина Крива Паланка е една од...

Тевдовски: Се намалуваат каматите за кредитите за „Купи куќа, купи стан“

Значително намалени каматни стапки за проектот „Купи куќа, купи стан“, нови поволни модели и прецизирање на условите за добивање на субвенциониран станбен кредит, предвидуваат  новите и подобрени услови кај предлог-законот за субвенционирање на станбен кредит, кои се изготвени од Министерството за финансии, а усвоени од Владата. Денеска министерот за финансии Драган Тевдовски пред Македонската банкарска асоцијација ги презентираше новините во...

Општина Свети Николе не се согласува регионалната депонија да биде таму

Куманово е предлог-општина за седиштето на новата регионална депонија, каде ќе се транспортира сметот од 18 општини од Источна и Североисточна Македонија. Проектот на кој се работи веќе осум години, предвидува со 34 милиони евра од ЕУ, да се гради депонија со фабрика за преработка на отпад на пасиштата во близина на Свети Николе, додека седиштето на јавното претпријатие да...

Општина Прилеп ќе формира претпријатие за гасификација

Општина Прилеп ги интензивира активностите за гасификација на градот. На последната 20 седница на Советот е донесена одлука, Општината да биде основач на Jавно претпријатие за енергетски дејности „Енерго Прилеп“. Ова јавно претпријатие ќе се грижи за реализација на проектот за гасификација на градот. „Постапката за формирање на јавно претпријатие е подолга, во периодот кој претстои ќе имаме обврска да...

Трагите од авиони не се користат за борба против климатските промени

Борбата против глобалното затоплување не се постигнува со авиони, ниту со трагите што ги оставаат зад себе кои не се ништо друго освен резултат од мешањето на топлината испуштена...