fbpx
Таг: отпадни води

таг: отпадни води

Пречистителната станица за отпадни води во Скопје ќе почне да се гради на крајот на 2021 година

Пречистителната станица за отпадни води во Скопје е планирано да почне да се гради на крајот од 2021 година. За капиталниот објект што ќе биде лоциран во близина на селото Трубарево во следните два месеци треба да се објави постапка за предквалификација за избор на најдобар понудувач за изведување на градежните работи, а веќе е објавена постапката за предквалификација...

Најголем дел од фекалиите што ги создаваме се влеваат непречистени во реките и езерата (инфографик)

И по изградбата на неколку пречистителни станици за отпадни води во земјава, најголем дел од фекалиите што ги создаваме се влеваат непречистени во нашите реки, езера, акумулации и подземни води. Податоците на Државниот завод за статистика покажуваат дека загрижувачки 72,2 отсто од вкупното количество на создадени отпадни води се влеваат непречистени во подземните и надземните води. Во 2018 година во...

Во екот на загадувањето на воздухот, се заборава за проблемот со отпадните води

Во период кога јавноста е преокупирана со загадувањето на воздухот речиси незабележано поминуваат новите податоци на Државниот завод за статистика за проблемот со испуштањето на отпадните води кои покажуваат дека во нашата држава поголем дел од нив непречистени се испуштаат во реките и во природата. Од вкупно 110 милиони кубни метри отпадни води дури 80 милиони непречистени завршиле во реките...

За пречистителна станица за отпадни води во Скопје ќе добиеме грант од 10 милиони евра

Европската инвестициска банка (ЕИБ) донела одлука да ѝ додели на Македонија неповратни средства во висина од 10 милиони евра за изградба на пречистителната станица за отпадни води во Скопје. Ова беше објавено за време на вчерашниот Самит за Западен Балкан што го организираше „Економист“ во Скопје. Идниот капитален објект треба да ги опфати отпадните води на над 500.000 жители од...

Се чека името на загадувачот што го обои Вардар во портокалово

Ден откако се случи поморот на риби во Вардар како последица од загадување со отпадни индустриски води кај скопската населба Аеродром, сè уште не се објавува кој е загадувачот, но познато е дека водите на Вардар претрпеле индустриско загадување. „Резултатите од испитувањата покажаа зголемени вредности на железо, хлориди и нитраати во водата што укажува на индустриско загадување. Откако бевме известени...

Ребаланс: Помалку пари за нови водоводи, повеќе за плати во администрацијата

Со забавена динамика ќе се реализираат повеќе проекти за изградба на нови водоводи, системи за отпадни води и наводнување откако Владата со ребалансот на буџетот ги намали парите предвидени за оваа намена, покажуваат наодите од анализата на „Мета“ на предлог-ребалансот на буџетот за 2019 година кој наскоро треба да се најде на расправа пред пратениците во Собранието. Од друга страна,...

Предвидени 10 милиони евра од ЕУ и од буџетот за инфраструктура за отпадни води

Градоначалникот на Град Скопје, Петре Шилегов, министерот за животна средина и просторно планирање, Садула Дураку и техничкиот директор во ЈП „Водовод и канализација”, Златан Икономов, денеска го потпишаа Договорот за спроведување на ИПА-проектот „Подобрување на инфраструктурата за отпадни води во градот Скопје“. Проектот, за чија што реализација ќе се потрошат над 10 милиони евра, ќе се финансира од средствата на ЕУ...

Владата ќе набави нови инкубатори и ќе бара пари за пречистителна станица за Скопје

Владата на денешната 33. седница ја усвоила информацијата за изградба на пречистителна станица за отпадни води во Скопје, односно за билатералниот договор за кофинансирање на проектот „Подобрување на инфраструктурата за собирање на отпадни води за градот Скопје“ помеѓу Европската комисија и Владата, соопшти службата за информирање. Владата ги задолжила Министерството за финансии и Министерството за животна средина и просторно планирање...

Владата денеска ќе одржи невообичаено кратка седница

Владата денеска ќе ја одржи 33. седница, која, за разлика од претходната, е со невообичаено краток дневен ред со само четири точки по кои министрите треба да расправаат. Прва точка на дневниот ред е иницијативата за задолжување за проектот „Пречистителна станица за отпадни води Скопје“. Министрите ќе расправаат и за склучување билатерален договор за кофинансирање на проектот „Подобрување на инфраструктурата за собирање на...

Француската влада финансираше студија за изградба на пречистителна станица во Скопје

Француската влада, како дел од билатералната политика за соработка со Македонија, финансираше студија за изградба на пречистителна станица за отпадни води за град Скопје, во вкупен износ од околу 700.000 евра. „Оваа поддршка на Македонија преку еден типичен проект од областа на животната средина, ја илустрира континуираната француска поддршка на реформите за напредокот на земјата, вклучително и на животната средина,...

Технолошки форум за чиста вода за пиење и за прочистување на отпадните води

Под мотото „Моќта на чистите води“, Ротари клуб Скопје – Интернационал, ќе го организира вториот технолошки форум, кој ќе се одржи на утре со почеток во 18 часот, во хотелот „ТЦЦ Гранд плаза“ во Скопје. На вториот технолошки форум ќе бидат опфатени повеќе аспекти, како што се „Одржлива вода за пиење и обезбедување услуги за почистување на отпадни води во Македонија“,...

Кампањата „ЕУ за тебе“ в понеделник во Струмица

Шефот на Делегацијата на Европската Унија, Самуел Жбогар, в понеделник ќе ја посети Струмица како дел од новата кампања „ЕУ за тебе“. Кампањата „ЕУ за тебе“ започна на 27 јануари во Кичево, со цел да се подигне свеста и да се информира јавноста за помошта на ЕУ во земјата. „Во Струмица ЕУ обезбеди финансии од 5,7 милиони евра за изградба на...

Пречистителна станица за реката Вардар во Тетовско ќе се гради со помош од ЕУ

Кај село Фалише, Tетовско, наредната година ќе почне да се гради пречистителна станица за реката Вардар. Денеска во Општина Тетово, преставници од Министерството за животна средина презентираа дел од овој проект, кој ќе се реализира со помош од Европската Унија. - Проектот за отпадни води во Тетово опфаќа изградба на пречистителна станица за отпадни води за 95.000 жители и дополнително изградба...

Пирок ќе добие колектор за отпадни води 

Министерството за животна средина и просторно планирање финансиски ќе помогне за изградба на колектор за канализацискиот систем во Пирок. Министерството ќе одвои пари и за реконструкција на резервоарот за питка вода во Горно Седларце. За овие два проекти денеска во зградата на Општина Боговиње, договори потпишаа министерот за животна средина, Нурхан Изаири, и градоначалникот на Боговиње, Хазби Идризи. Градоначалникот на Општина Боговиње...

Министерот за животна средина во посета на Општина Теарце

Третманот на отпадните води, водата за пиење и комуналниот смет беа темите за кои разговараа министерот за животна средина, Нурхан Изаири, и градоначалникот на Општина Теарце, Исен Асани. - Разговарвме и за следните проекти во општина Теарце, што можеме ние како министерство и како Влада да помогнеме за нивна реализација - изјави министерот Изаири. Од Општина Теарце истакнаа дека оваа година ја...

Ризиците од корупција и судир на интереси во набавките за ковид-19 остануваат високи

Високи ризици од корупција и судир на интереси изобилувале во јавните набавки поврзани со ковид-19 и во второто полугодие од 2021 година, покажува длабинскиот мониторинг на Центарот за граѓански...