Реплицирајќи му на својот колега Владимир Ѓорчев, пратеникот на СДСМ, Хари Локвенец во расправата на собраниската седница за законот за употреба на јазиците, кажа оти СДСМ подготвува амандмани за законот, за тој да биде функционален и во склад со Уставот, а слушнал дека и ВМРО-ДПМНЕ тоа го прави.

Локвенец посочи дека со законот за јазиците, намерата е да се затвори еден корпус прашања почнати со Охридскиот рамковен договор пред 16 години и реагираше на бројните обраќање и реплики и контрареплики на пратениците од ВМРО-ДПМНЕ, во кои се наведуваше „давање права“.

– Ми пречи кога, не во вашата дискусија, туку во дискусии на колеги, се вели дека ние сме дале некому некакво право. Не станува збор за давање, туку за нешто што им следува на граѓаните – рече Локвенец.

Со таква содржина главно беа и репликите од другите пратеници од СДСМ кои говореа за потребата од донесувањето на овој закон заради градење мултиетничко и мултикултурно општество, по европски урнек.

Пратеникот Крсто Јовановски од ВМРО-ДПМНЕ, пак, рече оти му е јасно дека законот се носи само поради политичкиот договор на, како што ја нарече „вештачката коалиција“ која е на власт.

Јагода Шахпаска од СДСМ рече дека се срами пред своите деца што цели 11 години, додека на власт била ВМРО-ДПМНЕ, како што рече се живеело со блокирани патишта кон ЕУ и НАТО.

Пратениците на ВМРО-ДПМНЕ спореа повеќе пати за процедурата за носење на законот, а  ставот на пратениците на СДСМ е дека законот има европско знаменце поради усогласувањето со европските стандарди за човековите права.

Претседателот Џафери ја прекина расправата во 17.45 минути и нејзиното продолжение го најави за утре во 12 часот.