Владата усвои предлог-ребаланс на буџетот

Скопје Владата вечерва на седница го усвои предлог-ребалансот на буџетот за 2016 година, кој веднаш ќе биде доставен до Собранието. Министерот за финансии, Кирил Миноски, вечерва на прес-конференција образложи дека ребалансот се должи на промена на проекцијата за пораст на домашниот…

Гувернерот Богов смета дека Брексит нема да се одрази на девизниот курс

Скопје Курсот на денарот е стабилен, нема дилеми за инфлација, гарантираме дека нема да има потреси за извозниците – оцени гувернерот на Народна банка, Димитар Богов по повод излегувањето на Велика Британија од Европска Унија и можните реперкусии врз македонската економија. Според него, Македонија не може да влијае на глобалните движења, но она низ што ќе поминува економијата на Европската Унија…

Види ги сите написи ...


Poposki
Македонија

Попоски за Брексит: Македонија изгуби поддржувач во процесот на проширување на ЕУ

Скопје

Шефот на македонската дипломатија, Никола Попоски, за излегувањето на Велика Британија од Европската Унија, рече дека со Брексит, ЕУ ќе изгуби значајна земја членка, пренесува „Прес 24“.

„За Балканот и за Македонија тоа значи загуба на еден поддржувач на процесот ›


mmf ММФ
Европа

ММФ: Лондон и Брисел да обезбедат транзиција на новиот економски однос

Вашингтон

Велика Британија и Европа треба да обезбедат непречена транзиција на новиот економски однос меѓу Лондон и ЕУ, порача денеска генералниот директор на ММФ, Кристин Лагард, и притоа побара да се објасни и процедурата и широките цели што ќе го насочуваат ›


uvoz-izvoz
Економија

Брексит може да се почувствува и во македонската трговија

Скопје

Намалување на увозот и на извозот со Велика Британија е можна последица за македонската економија од излегувањето на оваа држава од Европска Унија. Но, генерално нема да има позначајни поместувања и негативни ефекти за македонското стопанство.

– Трговската размена со ›


Охрид Света Софија
Дописници

Во Охрид се одржува 43. Меѓународна научна конференција за македонски јазик

Охрид

Во рамките на 49. Меѓународен семинар за македонски јазик, литература и култура, со учество на бројни странски и македонски слависти, македонисти и балканисти, денеска и утре во Охрид  се одржува 43. Меѓународна научна конференција.

Двете носечки теми се „70 години ›


galicica
Спорт

Велосипедска тура по падините на Галичица

Ресен

Третпат на падините на прекрасната Галичица се организира велоспидската тура „Тур де Галичица“. На годинешниот настан, кој е во организација на Велосипедското друштво „Преспа бајк“ од Ресен, потпомогнат од Општина Ресен и од СВГ (Меѓуминистерска работна група за рурален развој ›