fbpx
Таг: ревизорски извештај

таг: ревизорски извештај

Студентите не би го оцениле ни со тројка животот во студентските домови

Мерките и активностите за развој на студентскиот стандард кои се преземаат од страна на надлежните државни органи не се доволно ефикасни и економични за остварување на одржливо ниво на финансиска самостојност на студентските домови, соодветно сместување и исхрана, како и реализирање на проектите за реконструкција и проширување на капацитетите на државните студентски домови. Ова е заклучокот во извештајот на...

ДЗР: Министерството за животна средина има должници, а нема ефикасен начин да си ги наплати парите  

Министерството за животна средина не наплатило побарувања од 90 милиони денари или 1,4 милиони евра, како надоместок за користење и испуштање на води, покажува извештајот на Државниот завод за ревизија направен за финансиското работење на Министерството за животна средина за 2022 година. Ревизорите констатирале дека не се знае ниту кој и колку плаќа за А-интегрираните еколошки дозволи, за биоразградливите...

Алиу: Од 18 тендери распишани од МИОА, на 14 се пријавила само една фирма

Oд 18 тендерски постапки за јавни набавки во Министерството за информатичко општество и администрација, на 14 се пријавила само една компанија. За три постапки имало две понуди, односно за една постапка имало три понуди, рече денеска министерот за информатичко општество Азир Алиу, кој го презентираше Ревизорскиот извештај во однос на тендерските постапки. Предмет на ревизија биле предмети по случаен избор...

Општина Тетово не наплаќала даноци и такси, сметката ѝ е блокирана за долг од над шест милиони евра

Oд 2014 година досега, општинската сметка во Тетово е блокирана. Ова е една од најзадолжените општини во државата, која има доспеани неплатени милионски обврски по различни основи. Ревизорите нотираа дека на крајот на август 2022 година, сметката била блокирана за вкупен долг од над шест милиони евра. Освен за општинскиот буџет, новиот ревизорски извештај се осврнува на наплата на...

Општина Тетово: Големи потфрлувања кај буџетските приходи и расходи, нетранспарентни постапки, што открија ревизорите?

Долга листа забелешки испорачаа државните ревизори за Буџетот за 2021 година на Општина Тетово. Отсуство на транспарентност, неостварување на капитални расходи и даночни приходи се дел од забелешките, пишува Порталб.мк. Еве што нотираат ревизорите за финансиите на оваа општина, која е една од најзадолжените во државата. И приходите и расходите во "минус" со реализација Буџетот на општина Тетово ниту се заснова...

Владата без критериуми исплатила речиси 100 милиони евра за справување со ковид-19 кризата

Речиси 100 милиони евра од страна на Владата преку потпрограмата Мерки за справување со ковид-19 кризата, во 2021 година биле исплатени без утврдени критериуми во однос на избор на институции и износот на одобрените неповратни финансиски средства, при што 33 отсто од примателите на средствата немаат доставено извештај за реализираните активности до Владата. За потпрограмата П1 – Мерки за справување...

И малкуте пари што ги одвоила за почист воздух, Владата на крај ги потрошила за други намени

И оние малку средства што централната власт ги издвојува за справување со аерозагадувањето во земјава, не можат да се потрошат поради незаинтересираност на општините, за на крајот Владата да ги пренамени за други активности. Алармантни податоци нуди Конечниот извештај на Државниот завод за ревизија за извршена ревизија на финансиски извештаи и ревизија на усогласеност за 2021 година на Владата...

ДЗР: Енергетската криза ја дочекавме неподготвени, немало големи инвестиции во производство на струја

Мерките и активностите кои се преземаат од надлежните институции во секторот енергетика не се доволно ефикасни за да обезбедат сигурност и одржливост во обезбедувањето на електрична енергија на долг рок во Република Северна Македонија, се вели во конечниот извештај за извршена ревизија на успешност „Подготвеноста на енергетскиот систем да се справи со енергетската криза“ на Државниот завод за ревизија. Ревизорите...

ДЗР: Информацискиот систем во Министерство за земјоделство не е опоравен по сајбер нападот

Информацискиот систем во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство (МЗШВ) не е целосно опоравен по сајбер нападот од октомври лани и не е во состојба да ги преземе податоците од земјоделскиот регистар на Агенцијата за храна и веетеринарство (AХВ). Во МЗШВ и АХВ се користи застарена компјутерска опрема и оперативен систем. Ова се само некои од слабостите кои ги нотирале...

ДЗР: Сметката на Општина Тетово е континуирано блокирана, се плаќа со компензации

Од причина што општина Тетово е континуирано блокирана со судски извршни решенија за наплата на неизмирени обврски, дел од намирувањата на обврските и побарувањата општината ги врши со пребивање (компензација), промена на доверител или должник – отстапување на побарување со договор (цесија) и со упатување (асигнација) како начини на плаќање на истите. Ова е наведено во последниот ревизорски извештај...

За рекламирање на пописот биле потрошени седум милиони денари, а биле планирани два

Во текот на Пописот на населението, домаќинствата и становите, кој се спроведе во 2021 година, склучени биле договори за набавка на лаптопи, без да се спроведе соодветна постапка за јавна набавка. Набавена била софтверска апликација за самопопишување без надомест и без притоа да се утврди дали е тоа спонзорство или донација. Освен тоа, за кампања за популаризација на пописот...

Скопското „Водовод и канализација“ до крај на 2021 должи на државата околу 3 милиона евра

Скопското Јавно претпријатие (ЈП) „Водовод и канализација Скопје“ на државата ѝ должи околу три милиона евра неплатени надоместоци за користење и испуштање одводни води за период од повеќе години, гласи еден од главните заклучоци на конечниот ревизорски извештај на „ЈП Водовод и канализација Скопје“ за 2021 година, изготвен од Државниот завод за ревизија (ДЗР). Конечниот ревизорски извештај дава неповолна оценка...

Ревизорите открија: постојната депонија во Свети Николе се пали и ја загадува околината

Општина Свети Николе веќе подолго време се противи на изградбата на современа регионална депонија по европски стандарди на нејзината територија, а во меѓувреме Државниот завод за ревизија откри дека постојната општинска депонија е надвор од било какви стандарди за управување со отпадот. Ревизорите извршиле увид на лице место на постојната депонија „Мавровица“ во Свети Николе, при што е утврдено дека...

ДЗР: За хонорарци во 2021 година Општина Кисела Вода потрошила над 300.000 евра

Општина Кисела Вода во 2021 година преку приватна агенција за вработување ангажирала лица на кои им исплатила над 300.000 евра (над 18 милиони денари) за вршење редовни работни задачи, од кои дел, спротивно на законот, траеле и повеќе од две години, констатира Државниот завод за ревизија (ДЗР). Ревизорите во својот извештај го опфаќаат периодот и кога градоначалник на Кисела Вода...

Арачиново под лупа на ревизорите: Општински советници добиле над 1,1 милиони денари спротивно на закон

На општински советници во Арачиново им биле исплатени надоместоци спротивно на закон, констатира Државниот завод за ревизија (ДЗР) во Ревизорскиот извештај за извршена ревизија на финансиски извештаи и ревизија на усогласеност за 2021 година на Општина Арачиново на сметката на основен буџет (637). Општинските советници добивале надоместоци, иако исплатата се врши врз основа на доказ за одржани седници на...

ДЗР: Дефицитот во ПИОМ расте, можни проблеми за идните пензионери поради уплатите

Зголемените приходи на Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Северна Македонија (ПИОМ) не се доволни за покривање на дефицитот за исплатата на корисниците, и покрај тоа што дури 37,5 отсто од вкупните приходи на ПИОМ се од државниот Буџет. Дополнително, поради различни грешки, идните пензионери не ќе може да остварат целосни пензии, констатирал Државниот завод за ревизија (ДЗР) во...

Фондот за иновации за две години потрошил 750.000 евра на хонорарци, утврдиле ревизорите

Државниот завод за ревизија (ДЗР) го објави ревизорскиот извештај за Фонд за иновации и технолошки развој за периодот од 2019 до 2021 година, а во однос на кофинансираните грантови за микро, мали и средни претпријатија за иновации и технолошки развој. Извештајот за работата на Фондот во овој сегмент, според она што го утврдиле ревизорите, изобилува со неправилности во работата,...

За три години пожарите проголталe 3% од шумската површина, ревизорите утврдија серија слабости

Шумските пожари што ја зафатија Македонија во периодот од 2019 до 2021 година уништиle 29.224,51 хектари шумска површина, што претставува 3% од целокупната површина под шуми што ја има земјава. Огромните штети доведоа до уништување на дрвна маса од 594.008 кубни метри. Овие податоци се наведени во Конечниот извештај на Државниот завод за ревизија за извршената ревизија на успешност...

АНАЛИЗА: Даноци и давачки за животна средина – како се наплаќале и каде завршувале парите?

Јавни претпријатија наплаќаат вода, а немаат дозвола за управување на вода. Граѓаните и фирмите плаќале за регистрација на возила, но не се знае дали вистинските суми за даноци биле уплатени на сметка на Министерството за животна средина, пишува Порталб.мк. Ревизорскиот извештај кој под лупа ги става даноците за животна средина во функција на политики за заштита на истата, открива...

Владата ѝ вратила на Европската комисија 1,75 милиони евра заради нерегуларности

Минатата година, поради утврдени нерегуларности со финансиите од ИПА, Владата извршила поврат на пари кон Европската комисија во износ од 108.229.000 денари или повеќе од 1,75 милиони евра, пишува во ревизорскиот извештај за финансиските извештаи на Министерството за финансии. Како што енаведено, во 2016 година, Европската канцеларија за борба против измама ОЛАФ, спровела истрага за фирма-добавувач која има склучено...

Камерите кои треба да ловат сообраќајни прекршоци не се во функција

Камерите кои се поставуваат на скопските сообраќајници, а кои се дел од проектот „Безбеден град“ сè уште не се во функција. Објавата што ја анализираме манипулира и непотребно крева...