fbpx

Скопското „Водовод и канализација“ до крај на 2021 должи на државата околу 3 милиона евра

Утврдена е и загуба на вода од 60 отсто од вкупната произведена вода, како и неправилности при јавните набавки. „Мета“ за загубите на вода во земјава пишува веќе две години наназад

-

Скопското Јавно претпријатие (ЈП) „Водовод и канализација Скопје“ на државата ѝ должи околу три милиона евра неплатени надоместоци за користење и испуштање одводни води за период од повеќе години, гласи еден од главните заклучоци на конечниот ревизорски извештај на „ЈП Водовод и канализација Скопје“ за 2021 година, изготвен од Државниот завод за ревизија (ДЗР).

Конечниот ревизорски извештај дава неповолна оценка за реалноста и
објективноста на финансиските извештаи за 2021 година и мислење со резерва за усогласеноста со законската регулатива, упатства и воспоставени политики.

Утврдена е и загуба на вода од 60 отсто од вкупната произведена вода, како и неправилности при јавните набавки. „Мета“ за загубите на вода во земјава пишува веќе две години наназад:

Наместо да се намалува, расфрлањето со вода за пиење во Македонија расте [инфографик]

Поопсежно, со ревизија на финансиските извештаи и ревизијата на усогласеност кај ЈП Водовод и канализација Скопје за 2021 година е утврдено дека ова ЈП не постапило согласно одредбите од Законот за води, и не е извршена уплата на надоместок за користење на води и за испуштање во води на трезорската сметка во Буџетот на Република Северна Македонија во износ од 185.543.000 денари (нешто над 3 милиона евра).

Исто така е констатирано дека со 30 отсто од корисниците на услугите на јавното претпријатие не се склучени договори, поради што меѓусебните права и обврски со нив не се регулирани.

За работењето на јавното претпријатие во годината во која се сменија градоначалниците на Град Скопје, не е изготвен шестмесечен извештај за работата на ЈП, со што е намалена транспарентноста при информирањето за видот и обемот на вршење на дејноста, како и за финансиско работење на претпријатието, критикува државната ревизија.

Проблем е утврден и кај вработувањата. Имено, „новите вработувањата не се спроведуваат по претходно обезбедени известувања за обезбедени финансиски средства од надлежните органи“, критикуваат државните ревизори.

Исто така, во Трговскиот регистар и Регистарот на други правни лица при Централниот регистар на Република Северна Македонија не е извршен упис на основната главнина на претпријатието како основачки влог; – пописот на средствата и обврските не е спроведен во целост и на начин уреден согласно Правилникот за вршење на попис; има несоодветен третман на расходуваните средства по годишен попис во сметководствената евиденција.

Забележани се и проблеми со парцелите со коишто владее скопското комунално јавно претпријатие, односно има нерегулирани права на сопственост во АКН за земјиштето и дел од градежните објекти кои во деловните книги се евидентирани со вредност од 100.729.000, односно еден милион и 765 илјади евра. Ифма неевидентирани објекти во сметководствената и материјална евиденција, неусогласена материјална евиденција за линиските објекти со податоците од имотните и евидентните листови, како и земјиште и објекти, кои се евидентирани во сметководствената евиденција, но за истите не се
обезбедени уредни и веродостојни документи со што не може да се потврди нивната точност, површина и сопственост, велат државните ревизори.

Во многуте забелешки, утврдени се и неправилности во начинот на пресметка на платата за административните службеници; – не се врши соодветно разграничување на трошоците за регрес, односно резервирање на трошоците за отпремнина во временскиот период кога настанале што влијае на реално и објективно прикажување на обврските и расходите.

Целосниот ревизорски извештај може да се види тука.

Нашите вести во вашето сандаче

Секој ден во 17 ч. добивајте ги вестите од Новинската агенција Мета директно на вашата електронска адреса.

Ве молиме одберете на кој начин сакате да добивате информации од нас:
Можете да се отпишете од оваа листа преку линкот на крајот од нашите пораки.

ЕУ ги повика социјалните мрежи да ги означуваат содржините генерирани од вештачка интелигенција

Компаниите за социјални медиуми, вклучувајќи ги и Гугл и Фејсбук, беа повикани од ЕУ „веднаш“ да започнат со етикетирање на содржините и фотографиите генерирани од вештачка интелигенција, како дел...
Download WordPress Themes Free
Download WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
Download Premium WordPress Themes Free
free download udemy paid course
download intex firmware
Download WordPress Themes
online free course