fbpx
Таг: МИОА

таг: МИОА

Македонска пошта не ги доставува податоците за вработените до Регистарот, Владата никогаш не реагирала

Поштата на Северна Македонија ниту една година не доставила податоци за своите вработени до Министерството за информатичко општество и администрација. Ова министерство е должно да го објави Регистарот на вработените во јавниот сектор, во кој секоја година се објавуваат податоците за бројот на вработени лица во институциите, нивната етничка припадност, половата застапеност и други карактеристики, пишува Порталб.мк. Во Регистарот на...

Слободен пристап до пазарот на труд за граѓаните на Македонија, Србија и Албанија

Граѓаните на Северна Македонија, Србија и Албанија ќе добијат слободен пристап до пазарот на трудот во овие три земји, за што денес се потпишаа Протоколите за слободен пристап до пазарот на труд во земјите од Отворен Балкан. Министерот за информатичко општество и администрација Азир Алиу, со колегите од Србија и Албанија, го потпишаа Протоколот за меѓусебно поврзување на шемите за...

„Tројка“ за администрацијата во 2023 година: во 2024 Собранието треба да ги изгласа законите кои се ветуваат со години

Фото: Борче Поповски/Kolektif.mk
Северна Македонија оваа година доби „жолт картон“ или оценка „3“ од Европската Комисија за реформите во јавната администрација. Голем дел од долгоочекуваните закони за прашањето за дигитализацијата, електронските услуги, меритократијата, вработувањата во текот на 2023 година се финализирани и усвоени од Владата, но сè уште не се изгласани од Собранието, кое има мандат до пролет. На крстопат е заглавен...

Конференција „Е-Општество.мк“: Вештачката интелигенција создава можности за иновација, но покренува и загриженост за заштитата на човековите права

Вештачката интелигенција (ВИ) создава можности за иновации во различни области, меѓутоа овој брз напредок на технологијата покренува загриженост за тоа како да се заштитат основните човекови права. Постигнувањето на рамнотежата меѓу иновацијата и одговорноста е суштинско за да се обезбеди дигитален пејсаж што го опфаќа адресирањето на прашања како што е приватноста, предрасудите, дискриминацијата и етичкото користење на ВИ...

Честата промена на вработените и скептицизмот на граѓаните, пречка за развој на дигитализацијата и транспарентноста во РСМ

Создавањето на Одделот за заштита на укажувачите на корупција, дигитализацијата на податоците од јавен интерес, како и задолжителното објавување на буџетите на општините и државните органи, се дел од резултатите од членството на Северна Македонија во иницијативата на Партнерство за отворена власт (ПОВ), иницијатива која вклучува 75 земји од целиот свет. Сепак, амбицијата за дигитализација и транспарентност е попречена...

Некој прикачува, друг не е обучен и не знае: Хаос со објавувањето отворени податоци кај институциите

Истражувачкото новинарство, создавањето на креативни визуелизации и анализи на одредени теми, изработката на ИТ решенија и истражувања од било каков вид денес е извонредно тешко да се создадат без постоењето на отворените податоци. И додека вештачката интелигенција со голема брзина го освојува светот, македонските институции се заглавени во космосот на нередовно објавување податоци во отворен формат. Во случаите кога...

Компаниите немаат доверба во тендерите на државните институции

Компаниите немаат доверба во институциите поради што многу малку од нив се подготвени да аплицираат на јавни тендери, изјави денеска министерот за информатичко општество и администрација Азир Алиу. Тој информира дека од внатрешната ревизија што ја спроведе Министерството за информатичко општество и администрација за периодот 2021 - 2023 година се гледа дека компаниите се многу малку заинтересиорани да аплицираат...

Алиу: Од 18 тендери распишани од МИОА, на 14 се пријавила само една фирма

Oд 18 тендерски постапки за јавни набавки во Министерството за информатичко општество и администрација, на 14 се пријавила само една компанија. За три постапки имало две понуди, односно за една постапка имало три понуди, рече денеска министерот за информатичко општество Азир Алиу, кој го презентираше Ревизорскиот извештај во однос на тендерските постапки. Предмет на ревизија биле предмети по случаен избор...

Одговорност за заштита на приватноста и личните податоци споделуваат институциите, граѓаните и бизнисите

Личните податоци на граѓаните и повредата на нивната приватност за некој може да значи и нечесна заработка што се мери во милиони, а во други случаи, нивната злоупотреба може да предизвика многу проблеми на засегнатиот. Затоа е важно, покрај другите одговорни, и институциите да ја сфатат нивната важност и да се спроведуваат вистинските мерки за нивната заштита и никако...

Медиумите и известувањето за реформите се клучни во пристапувањето на земјава кон ЕУ

Медиумите ќе ја играат клучната улога за на јавноста да ѝ обезбедат објективна, прецизна и фактичка информација за процесот на пристапување на Северна Македонија во ЕУ и за реформите што треба да се спроведат. Токму поради тоа неопходен е независен и професионален медиумски сектор во земјава. Ова денеска го истакна Мари-Мадлен Канелопулу, раководителка на сектор при Делегацијата на ЕУ...

Со закон ќе мора да се вработи прворангираниот на конкурс во јавниот сектор

При вработување кадри во јавниот сектор, ќе мора да биде избран најдобриот кандидат, односно првиот на листата. Новиот закон, предложен од Министерството за информатичко општество и администрација, со закон ја ограничува можноста на работа да влезат второ и треторангирани кандидати. Освен ова, се забранува и можноста за вработување на определено работно време на раководни места во јавниот сектор и се...

(ИНТЕРВЈУ) Алиу: Ако го отстраниме „балансерот“, мора да го замениме со нешто друго за да ја заштитиме демографската структура

Министерот за информатичко општество и администрација, Азир Алиу, во интервју за Порталб.мк вели дека законите кои се чекаат со години, конечно е време да се изгласаат, бидејќи се од големо значење за реформите во јавната администрација. Софтверот што овозможува вработување по етничка припадност, накратко наречен „Балансер“, дури и да се отстрани, треба да се замени со нешто друго за...

Критики за Законот за висока раководна служба, тешко може да се избегне политичко влијание

Владата повторно ќе го има последниот збор, а со тоа и политичкото влијание за избор и назначување на високите раководни службеници, односно на државни секретари, директори на органите во склоп на министерствата, управните организации и директорите на независните тела основани со посебен закон.  Комисијата која што треба да го избере високиот раководен кадар ќе биде избрана од Владата, а на крајот, министерот ќе...

Земјава го потпиша Договорот за партнерство во програмата „Дигитална Европа (2012-2027)“ со ЕУ

Во Брисел денеска беше потпишан Договорот за партнерство меѓу Северна Македонија и Европската Унија во програмата „Дигитална Европа (2012- 2027)“, информираат од Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА). Договорот го потпишаа министерот за информатичко општество и администрација, Азир Алиу и претставници на Европската комисија. За време на церемонијата на потпишување на договорот, министерот Алиу им се заблагодари на ЕУ...

Министерот Алиу се пофали со дигиталните јавни услуги во првите 100 дена

Дигитализацијата, реформите во администрацијата и слободата на медиумите ги посочи министерот за информатичко општество и администрација Азир Алиу како клучни достигнувања во неговите први 100 дена откако дошол на функцијата. Тој рече дека во овие 100 дена била презентирана најновата иницијатива на Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА), а тоа е „DigitalEra“ - програма за која рече дека драстично...

Родителите отсега ќе можат електронски да ги регистрираат новороденчињата

Родителите отсега ќе имаат можност да поднесат електронско барање за упис на нивното новороденче, без да имаат потреба да одат до шалтерите на Управата за водење матични книги. Министерот за информатичко општество и администрација, Азир Алиу, заедно со министерот за здравство, Фатмир Меџити, генералниот директор на Управата за водење на матичните книги, Емир Сулејмани и директорот на Гинекологија, д-р Башким...

МИОА: Започнува подготовката на акцискиот план за Партнерство за отворена власт 2024-2026

Започнува процесот на подготовка на шестиот национален Акциски план за Партнерство за отворена власт 2024-2026 (НАП 6), информира Министерството за информатичко општество и администрација. „Со цел навремено вклучување и предвидливост на процесот на ко-креација, Советот за Партнерство за отворена власт на петтата седница одржана на 17 мај, усвои временска рамка на активности за подготовка на НАП 6 2024-2026. Овде се...

Од денеска уверение за државјанство ќе може да се вади и во електронска форма

Македонските граѓани од денеска ќе можат да добијат уверение за државјанство во електронска форма на е-маил адреса и мобилен телефон. Министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски објасни дека барањето за уверение за државјанство се поднесува во електронска форма, во лично име или за своето малолетно дете, а услугата е достапна на сајтот www.uslugi.gov.mk, во лични документи и исправи, државјанство. „Барање...

Алиу: Социјалните мрежи треба да почнат да се регулираат

Министерот за информатичко општество и администрација Азир Алиу во моментов не може да заземе став за забрана на било која социјална платформа (Фејсбук, Инстаграм, Твитер, Тик Ток и сл.), но и како родител смета дека социјалните платформи како феномен на цивилизацијата на нашето време треба да почнат да се регулираат. Во јавноста од неколку извори деновиве се споменува иницијативата за...

Во јавниот сектор бројот на вработени намален за 2.714 луѓе

Бројот на вработени во јавниот сектор изнесува 129.374 лица, вработени во 1.354 институции, информираше министерот за информатичко општество и администрација, Азир Алиу, кој денеска го презентираше Извештајот за вработените во јавниот сектор 2022. Според извештајот, во земјава за разлика од лани, има пораст на бројот на институции за осум, а бројот на вработени во јавниот сектор е намален за 2.714...

Укинати мерките и притворот за шестмина за упадот во М-НАВ

Јавен обвинител од Основното јавно обвинителство до судии на претходна постапка при Основниот кривичен суд, доставило предлози за укинување на мерките за обезбедување присуство, односно мерките притвор и куќен...