fbpx
Таг: БДП

таг: БДП

Порталб анализа: доаѓа кризен период – новите заеми мора домаќински да се трошат

Новите задолжувања неминовно ќе го зголемат јавниот долг но клучното прашање е за што ќе се трошат парите – за тековни буџетски функции или за капитални инвестиции, пишува Порталб.  Во најава е нов заем од ММФ во износ од околу 900 милиони евра - економистите предупредуваат дека Владата мора стратешки да ги троши парите. Јавниот долг ќе расте ... Следува период на длабока...

ДЗС: Бруто-домашниот производ лани пораснал за 4 отсто

Бруто-домашниот производ (БДП) во четвртиот квартал од минатата година пораснал за 2,3 отсто, со што земјава ја завршила 2021 година со зголемување на БДП-то за 4 отсто, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика. Зголемувањето на БДП-то минатата година е резултат првенствено на неговиот пораст во вториот квартал, кога статистичарите регистрираа негов раст за 13,4 отсто во однос на второто...

Анализа: Економијата во 2021 година – од економско заздравување до енергетска криза

Економијата излезе од зона на рецесија. Раст на увозот и извозот. Дел од инфраструктурните проекти останаа „заглавени“, но по две децении ветувања започна изградбата на автопатската делница Скопје-Блаце – стратешка за поврзување со Косово, нашиот значаен трговски пазар. Јавниот долг ги достигна највисоките вредности. Граѓаните се бореа со ценовен бран, Владата прогласи енергетска криза. „Порталб“ ги издвојува настаните и состојбите...

Виенски институт за меѓународни економски студии: Потребна е нова стратегија на ЕУ за Западен Балкан

На Европската унија и е потребна нова стратегија за Западен Балкан, оценуваат од Виенскиот институт за меѓународни економски студии и Фондацијата „Бертелсман“, пред почетокот на Самитот на лидерите на Западен Балкан во Словенија, во среда. „Ветениот економски пакет за Западен Балкан од Европската Унија, во износ од девет милијарди евра, што треба да генерира приватни инвестиции од околу 30 милијарди...

БДП се зголемил за 13,1 проценти во второто тримесечје

Стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) за второто тримесечје од 2021 година е 13,1, при што извозот на стоки и на услуги номинално се зголеми за 62,2 отсто, а увозот на стоки и на услуги се зголеми во номинален износ од 64,4 отсто. Според проценетите податоци на Државниот завод за статистика, во второто тримесечје пораст е забележан во секторите...

Порталб.мк: (Не)достижно сценарио – за годишен раст од 4,1 отсто, секој квартал економијата ќе треба расте 6,1 отсто

И со ребалансираниот буџет, Владата за годинава проектираше оптимистичко сценарио за раст на економијата повисок од 4 проценти. Додека податоците за првиот квартал од годинава покажуваат дека економијата сè уште е во минус а бруто-инвестициите се во „слободен“ пад, Владата е уверена дека БДП ќе се зголемува, инвестициите ќе се рестартираат, невработеноста ќе се намалува, пишува „Порталб.мк“. Што велат економистите? Власта...

Буџетот за одбрана е за една третина повисок во однос на 2014 година [инфографик]

Македонскиот буџет за одбрана во 2020 година бил за 30 отсто повисок од оној во 2014 година, покажуваат споредбените податоци на НАТО. Скокот, всушност, се случил во 2019 година, кога буџетот за одбрана бил 130 милиони долари, за 29 милиони повеќе од претходната година. Во тој период, одбраната имала најнизок буџет во 2017 година, кога изнесувал околу 94 милиони долари...

ТИР-зоните остануваат носители на извозот со речиси 48 проценти удел

Трендот на зголемени економски активности во Технолошко-индустриските зони продолжува и во вториот месец од годинава, покажува најновата анализа на Дирекцијата за ТИРЗ. „Компаниите активни во зоните учествуваат со 48 проценти од вкупниот извоз во националната економија, што е за три процентни поени повеќе од декември, со тенденција за понатамошен пораст. Истовремено вкупниот извоз од зоните во февруари 2021 е за...

БДП во четвртото тримесечје од 2020 година опаднал за -0,7 отсто, објави ДЗС

Бруто-домашниот производ (БДП) за четвртото тримесечје од 2020 година опаднал за -0,7 проценти, објави Државниот завод за статистика (ДЗС). „Во четвртото тримесечје од 2020 година, пораст е забележан во секторите дејности во врска со недвижен имот од 2 проценти и финансиски дејности и дејности на осигурување од еден процент. Финалната потрошувачка на домаќинствата, вклучувајќи ги непрофитните институции кои им служат...

Пад на БДП од 3,3 отсто во третото тримесечје од годинава

Бруто домашниот производ, БДП, во третото тримесечје од годинава отиде во минус од 3,3 отсто, објави денеска Државниот завод за статистика, ДЗС. „Финалната потрошувачка на домаќинствата, вклучувајќи ги непрофитните институции кои им служат на домаќинствата, во третото тримесечје од 2020 година, номинално опадна за 1,4 отсто, а нејзиното учество во структурата на бруто домашниот производ изнесува 66 отсто“, соопштија од...

Народна банка проектира пад на економијата од 4,9 проценти, наместо предвидениот од 3,5 во април

Народната банка на Северна Македонија за 2020 година проектира пад на економијата од 4,9 проценти, наспроти предвидениот пад од 3,5 проценти во април, покажуваат најновите редовни макроекономски проекции. Народна банка изврши надолна ревизија на проекциите за развој на економијата поради послабите остварувања во првата половина на годината и оценките за побавно закрепнување во втората половина, поради вториот бран на пандемијата. „Најголем...

Светска банка: Северна Македонија се справува со најдлабоката рецесија од 2001 година наваму

Северна Македонија се справува со најдлабоката рецесија од 2001 година наваму, се вели во Редовниот извештај на Светска банка за економските изгледи на државата. Во него се прогнозира пад на БДП од 4,1 отсто. „Пандемијата тешко ја погоди економијата: карантинот, нарушените синџири на снабдување и продолжената неповолна епидемиолошка ситуација од летото уште повеќе ги влошија веќе неповолните изгледи. Програмите за...

Поумерени негативни ефекти од ковид-19 врз економијата очекува Народна банка во третиот квартал

Kаматната стапка на благајничките записи останува на нивото од 1,5 проценти, било одлучено на редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка (КОМП). „Намалувањето на основната каматна стапка до тековното ниво, како и досегашното позначајно намалување на понудениот износ на благајнички записи, придонесе за зголемување на ликвидноста на банкарскиот систем и поддршка на кредитните текови во економијата,“...

ЕК: Северна Македонија претпоследна во регионот по растот на БДП во првиот квартал

Со пораст на бруто домашниот производ од 0,2 отсто во првите три месеци од годинава, нашата земја се најде на претпоследното место меѓу земјите од Западен Балкан, покажува најновиот извештај на Европската комисија за економските текови кај земјите кандидати и потенцијални кандидати за членство во Европската Унија. Прва на листата е Србија со пораст на БДП од 5 отсто во...

Економските аналитичари очекуваат намалување на инфлацијата и пад на БДП

Економските аналитичари очекуваат намалување на просечната стапка на инфлација и очекуваниот пораст на бруто домашниот производ поради пролонгирање на ефектите од глобалната криза предизвикана од пандемијата на корона вирусот, покажува новата анкета на Народната банка за периодот 2020 ‒ 2022 година. „Во однос на инфлацијата, просечните очекувања за 2020, 2021 и 2022 година се значително пониски во однос на претходната...

БДП со раст од 0,2 отсто во првoто тримесечје од годинава

Денешните податоци на Државниот завод за статистика (ДЗС) покажуваат дека бруто-домашниот производ (БДП) во првото тримесечје од 2020 година имал раст од 0,2 отсто. Главен придонес во растот на БДП од јануари до март дале секторите  информации и комуникации (10,4 отсто), дејностите со недвижен имот (6,5 отсто), а раст имало и кај уметност, забава и рекреација и други услужни...

ЕБОР прогнозира пад на македонскиот БДП за 3,5 отсто годинава

Економиите во регионите што ги покрива Европската банка за обнова и развој, ЕБОР, годинава ќе се намалат во просек со 3,5 отсто оваа година, со раст од 4,8 отсто во 2021 година, а проекциите се предмет на „досега невидена неизвесност“. Ова се оценува во најновиот, денешен извештај на ЕБОР „Регионалните економски изгледи“, кој се објавува два пати годишно. „Прогнозите за...

Народна банка предвидува пад на македонската економија од 3,5 проценти, поради корона кризата

Народната банка проектираше пад на домашниот бруто-производ БДП од 3,5 проценти, наспроти октомвриските очекувања за пораст од 3,8 проценти. „Во однос на структурата на порастот, намалување се очекува и кај домашната и кај извозната побарувачка. Во 2021 година, во услови на нормализација на економскиот амбиент, се очекува закрепнување на економијата, поддржано од сите извори на порастот. Во вакви околности на намалена...

Аналитичарите очекуваат силен удар од корона вирусот по македонскиот БДП

Економските аналитичари очекуваат дека поради негативните ефекти од кризата предизвикана од корона вирусот порастот на македонскиот бруто домашен производ значително ќе се намали во 2020 година, покажува Анкетата за инфлациските очекувања и очекувањата за движењето на реалниот БДП за периодот 2020 ‒ 2022 година спроведена во март од Народната банка. „Тековно, анкетираните аналитичари очекуваат пораст од 1,2 отсто во 2020...

БДП лани достигна 3,6 отсто, за 0,1 отсто повеќе од проекциите на Владата

Државниот завод за статистика ги објави податоците за трендот на бруто-домашниот производ, БДП, кој во последниот квартал на 2019 година, во споредба со истиот квартал во 2018 година, е повисок за 3,4 отсто, а вкупниот пораст на БДП за 2019 година изнесува 3,6 отсто, што ја надминува проектираната стапка на Владата од 3,5 отсто. Според проекциите на Владата, во 2020...

Студентите што користат стипендии од утре ќе можат да ги продолжат истите

Министерството за образование и наука (МОН) извести дека сите корисници на правото на студентска стипендија остварено во некоја од изминатите академски години, а кои ги исполнуваат договорните услови за...