Специјалното јавно обвинителство вчера го добило од Кривичниот суд записникот од подготвителното рочиште за судењето за случајот „Тврдина 2“, во кој првообвинет е поранешниот началник на петтата управа, Горан Грујовски, потврдија за „Мета“ од СЈО.

Оттаму додаваат дека дополнително ќе информираат кога ќе достават барање до Управата за безбедност и контраразузнавање (УБК) за дозвола за декласификација на доказите во обвинението за случајот.

Специјалното јавно обвинителство една недела го чекаше записникот од подготвителното рочиште за „Тврдина 2“, кое се одржа во понеделникот минатата недела, за да може да го испрати барањето до УБК.

На рочиштето, на кое се очекуваше да почне главната расправа од судскиот процес, СЈО, судот и адвокатите на одбраната водеа процедурална расправа за тоа дали класифицираните докази смеат да бидат употребени во постапката, односно дали треба да бидат деклсифицирани или не. По тричасовна расправа, судијката Лидија Петровска го задолжи СЈО да обезбеди дозвола од органот што ги создал класифицираните информации предложени како докази, односно УБК, и тие да бидат декласифицирани.

На ова реагираа обвинителите на СЈО, Трајче Пеливанов и Ленче Ристоска, кои рекоа дека нема никакви законски пречки, а и досегашната судска практика дозволува овие класифицирани информации да бидат употребени за време на судскиот процес како докази. Ристоска по завршување на рочиштето, меѓу другото, изјави дека со ваквата одлука на судот се доведуваат во прашање сите предмети во кои како докази биле користени класифицирани информации.

„Тврдина 2“ заедно со случајот за насилствата пред Општина Центар беа првите два предмети за кои СЈО поднесе обвинија. Во конкретниот случај, Грујовски и уште шестмина обвинети се товарат дека ја уништиле документацијата поврзана со системите од незаконското прислушување.